Από τον Κ. Κοντογιώργη


Δεν μου αρέσει καθόλου να μου λένε καλό χειμώνα τον Σεπτέμβρη όπως το συνηθίζουν, κακώς κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι, ειδικότερα αφού ανοίγουν τα σχολεία. Ως γνωστόν ο Αγιασμός γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου κάτι που καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα, αλλά πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιός ήταν αυτός ο φωστήρας που αποφάσισε κάτι τέτοιο, σε μια χώρα μάλιστα σαν την Ελλάδα, όπου ο Σεπτέμβρης είναι φουλ καλοκαιρινός μήνας. Αν πάντως γινόμουν ποτέ υπουργός Παιδείας, έστω και για μια ημέρα, το πρώτο που θα αποφάσιζα θα ήταν η καθιέρωση του Αγιασμού στα σχολεία στις 11 Οκτωβρίου και όχι στις 11 Σεπτεμβρίου. Το ημερολόγιο δείχνει 19 Σεπτεμβρίου, αλλά οι θερμοκρασίες τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι εντελώς καλοκαιρινές.

Αυτός ο μήνας εκτός του ότι είναι ο πιο αγαπημένος μου όλου του έτους, είναι επίσης ένας μήνας γεμάτος με ώριμα, ζουμερά, λαχταριστά φρούτα. Υπέροχα γλυκά σύκα, τραγανά σταφύλια με κουκούτσι, ή χωρίς και τόσα άλλα. Όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν οτι προτιμώ να πίνω το whisky μου χωρίς να τρώω απολύτως τίποτα, πρέπει όμως να παραδεχτώ οτι όσες φορές δοκίμασα το αντίθετο, είτε από επιλογή, είτε τυχαία, το αποτέλεσμα ήταν μάλλον θετικό.

Θα δοκιμάσω λοιπόν σήμερα να κάνω μια προσέγγιση στο θέμα, δηλαδή με ποιά φρούτα, ή γενικότερα με ποιές τροφές μπορεί κανείς να συνοδέψει το whisky του, με την απαραίτητη διευκρίνιση οτι θα μιλήσω βάσει εμπειριών και όχι βάσει εξειδικευμένων σπουδών πάνω στο θέμα.

Ξεκινάω με σορμπέ λεμόνι

Αφού πρόκειται για κάποιο προιόν που έχει σαν βάση του εσπεριδοειδές ταίριαξε απόλυτα το δωδεκάρι Bowmore με το οποίο το είχα παντρέψει, αλλά επειδή θεωρώ πως του ταιριάζουν τα τυρφώδη, μπαρουτοκαπνισμένα whis