Από τον Κ. Κοντογιώργη


Δεν μου αρέσει καθόλου να μου λένε καλό χειμώνα τον Σεπτέμβρη όπως το συνηθίζουν, κακώς κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι, ειδικότερα αφού ανοίγουν τα σχολεία. Ως γνωστόν ο Αγιασμός γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου κάτι που καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα, αλλά πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιός ήταν αυτός ο φωστήρας που αποφάσισε κάτι τέτοιο, σε μια χώρα μάλιστα σαν την Ελλάδα, όπου ο Σεπτέμβρης είναι φουλ καλοκαιρινός μήνας. Αν πάντως γινόμουν ποτέ υπουργός Παιδείας, έστω και για μια ημέρα, το πρώτο που θα αποφάσιζα θα ήταν η καθιέρωση του Αγιασμού στα σχολεία στις 11 Οκτωβρίου και όχι στις 11 Σεπτεμβρίου. Το ημερολόγιο δείχνει 19 Σεπτεμβρίου, αλλά οι θερμοκρασίες τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι εντελώς καλοκαιρινές.

Αυτός ο μήνας εκτός του ότι είναι ο πιο αγαπημένος μου όλου του έτους, είναι επίσης ένας μήνας γεμάτος με ώριμα, ζουμερά, λαχταριστά φρούτα. Υπέροχα γλυκά σύκα, τραγανά σταφύλια με κουκούτσι, ή χωρίς και τόσα άλλα. Όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν οτι προτιμώ να πίνω το whisky μου χωρίς να τρώω απολύτως τίποτα, πρέπει όμως να παραδεχτώ οτι όσες φορές δοκίμασα το αντίθετο, είτε από επιλογή, είτε τυχαία, το αποτέλεσμα ήταν μάλλον θετικό.

Θα δοκιμάσω λοιπόν σήμερα να κάνω μια προσέγγιση στο θέμα, δηλαδή με ποιά φρούτα, ή γενικότερα με ποιές τροφές μπορεί κανείς να συνοδέψει το whisky του, με την απαραίτητη διευκρίνιση οτι θα μιλήσω βάσει εμπειριών και όχι βάσει εξειδικευμένων σπουδών πάνω στο θέμα.

Ξεκινάω με σορμπέ λεμόνι

Αφού πρόκειται για κάποιο προιόν που έχει σαν βάση του εσπεριδοειδές ταίριαξε απόλυτα το δωδεκάρι Bowmore με το οποίο το είχα παντρέψει, αλλά επειδή θεωρώ πως του ταιριάζουν τα τυρφώδη, μπαρουτοκαπνισμένα whiskies, θα πρότεινα επίσης και το εξαίσιο Ardbeg 10 ετών, καθώς και το Talisker Port Ruighe για την υπέροχη καπνιστή γλύκα του.

Σύκα

Τι υπέροχο ζουμερό και γλυκό φρούτο. Ταιριάζει πολύ ωραία με γλυκόπιοτα whisky, όπως το super Balvenie 14 ετών, ή αν προτιμάτε κάποιο blend, το Grants το οποίο έχει σαν βάση επίσης το Balvenie είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Μήλα

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας η συγκομιδή αρχίζει την εποχή που διανύουμε. Όποια ποικιλία κι αν διαλέξουμε και σε όποια μορφή κι αν το φάμε, είτε σε μορφή γλυκού, είτε ωμό, το μήλο είναι ένα αγαπημένο φρούτο. Αν λοιπόν τα μήλα καταναλωθούν ωμά, ειδικά οι πιο ξινές ποικιλίες ταιριάζουν μια χαρά με το βαρύ πληθωρικό δεκατεσσάρι Clynelish, ενώ είτε ωμά, είτε σε μορφή γλυκού, το πασπαρτού - που πάει με όλα σαν το γνωστό αναψυκτικό - Highland Park 12 ετών, θα αποτελέσει πολύ καλή παρέα.

Σταφύλια

Υπέροχο φρούτο του Σεπτεμβρίου, το οποίο όμως θα είναι στην επικαιρότητα τουλάχιστον μέχρι τα μισά του Νοέμβρη. Τραγανό φρούτο λοιπόν και με αρκετή οξύτητα και το αισθησιακό Springbank 10 ετών θα το απογειώσει.

Βερύκοκα

Κλασσική περίπτωση για ιρλανδέζικο whiskey. Ένα Jameson πάει μια χαρά, ενώ αν θέλουμε να ανεβάσουμε ταχύτητα, πάμε σε ένα Bushmills 12 ετών που δεν το βρίσκεις οπουδήποτε, αλλά το βρίσκεις στον κατάλογο του HOW , Επίσης εκτός Ιρλανδίας, το σπουδαίο και ντελικάτο Chivas 18 ετών επίσης ταιριάζει πολύ ωραία.

Σοκολάτα γάλακτος ρόφημα

Αυτό μου προέκυψε τυχαία πέρσι ,ένα από τα αγαπημένα μου βροχερά χειμωνιάτικα πρωινά. Εδώ η λέξη κλειδί είναι μια: Ardbeg. Δοκιμάστε και πείτε μου.

Πάμε παρακάτω σε επίσης αγαπημένο μου συνδυασμό.

Σοκολάτα γάλακτος

Οι υποτιθέμενοι ειδικοί πάνω στο θέμα τονίζουν ότι με whisky πάει η bitter. Εγώ αλλάζω ταχύτητα και ψάχνω ντελικάτο, γλυκόπιοτο whisky, με γεμάτο βαρύ σώμα, άρα πολλές και οι προτάσεις μου. Καταρχάς, ένα Balvenie δωδεκάρι ταιριάζει γάντι, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Glenfiddich Solera 15 ετών.

Αν θέλουμε πολλή γλύκα θα πάμε σε ένα δεκάρι Aberlour, ενώ αν θέλουμε κάτι γλυκό ναι μεν αλλά και ελαφρώς καπνιστό και πιο βαρύ, το εκπληκτικό Glendronach 15 ετών είναι απολύτως πειστικό.

Για το τέλος ο καλύτερος συνδυασμός που μου έτυχε ποτέ

Σοκολάτα γάλακτος με γέμιση κρέμα λεμόνι

Απαιτείται κατά τη γνώμη μου πολύ βαρύ whisky. Αρα Laphroaig δεκάρι, Highland Park 12 ετών, πασπαρτού όπως είπαμε και φυσικά ξανά το δεκαπεντάρι Glendronach που σκοτώνει ότι κινείται.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.