Από τον Κ. Κοντογιώργη


Το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την ποιότητα είναι κάτι τελείως υποκειμενικό, είτε μιλάμε για whisky, είτε μιλάμε για οτιδήποτε. Εγώ ας πούμε, προτιμώ εκ πεποιθήσεως σκωτσέζικο ή ιρλανδέζικο whisky για να πιώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ποιοτικά αποστακτήρια σε Ιαπωνία, Καναδά και ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, τις προάλλες δοκίμασα για ακόμη μια φορά μετά από πολύ καιρό το απίθανο Yoichi 10 ετών και έμεινα πάλι ενθουσιασμένος. Άλλο πράγμα λοιπόν τι μου αρέσει εμένα ή στον οποιονδήποτε και άλλο πράγμα τι είναι ποιοτικό ή όχι. Bourbon ας πούμε πίνω πολύ σπάνια και όταν πίνω είναι μόνο από τρία αποστακτήρια και συγκεκριμένα, τα Heaven Hill, με τα σπουδαία Evan Williams και Εlijah Craig, Buffalo Trace, με τα επίσης σπουδαία Blantons και George T Stagg και ακόμη ένα

Wild Turkey

Την γαλοπούλα ως φαγητό δεν την προτιμώ και τόσο και κάθε Χριστούγεννα για το οικογενειακό τραπέζι αντί για γαλοπούλα γεμίζουμε κόκορα. Ωστόσο η γαλοπούλα που δεν τρώγεται, αλλά πίνεται μου αρέσει πάρα πολύ και για αυτό σήμερα θα μιλήσω για το ιστορικό αποστακτήριο από το Kentucky.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Το 1855 ο Austin Nichols ξεκινάει να πουλάει κρασιά και αποστάγματα, για αυτό και το όνομά του αναγράφεται σε όλα τα μπουκάλια Wild Turkey μέχρι και σήμερα. Το 1869 οι αδελφοί Ripy ανοίγουν το οικογενειακό τους αποστακτήριο στο λόφο Wild Turkey στο Laurenceburg του αμερικάνικου νότου, ενώ το αποστακτήριο παίρνει την σημερινή του ονομασία το 1940 από το ετήσιο κυνήγι άγριας γαλοπούλας των αδελφών Ripy. Το 1976 παρουσιάζεται από το Wild Turkey το πρώτο λικέρ στον κόσμο με βάση το bourbon, ενώ το 1991 λανσάρεται η σειρά Rare Breed με τον πολύ υψηλό αλκοολικό βαθμό άνω του 54 τοις εκατό.

Ας περάσουμε στο σήμερα

Το Wild Turkey είναι από τα πιο επιτυχημένα αποστακτήρια της Βόρειας Αμερικής και για αυτό υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί λόγοι.

Πρώτος και σημαντικότερος είναι η όλη ενορχήστρωση του αποστακτηρίου από τον κορυφαίο Master Distiller της Αμερικής. Ο Jimmy Russel λοιπόν, ο οποίος είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης του είδους βρίσκεται στο Wild Turkey από το 1954, για 61 ολόκληρα χρόνια δηλαδή. Πρόκειται για μια ιδιοφυΐα που επιμένει σε παραδοσιακές τεχνικές και που από πέρυσι έχει παρέα τον γιο του Eddie, σαν δεύτερο Master Distiller. O Εddie Russel βρίσκεται και αυτός με τη σειρά του 34 ολόκληρα χρόνια στο αποστακτήριο και από πέρυσι απέκτησε και αυτός τον τίτλο του Master Distiller φτιάχνοντας έτσι ένα εκπληκτικό δίδυμο. Μοναδική παρόμοια περίπτωση παγκοσμίως ήταν η περίπτωση του Old Midleton Distillery, στο County Cork της Ιρλανδίας, όπου είχαμε το δίδυμο του πατέρα Max Crocket που έφτιαξε το εξωφρενικό Midleton 1973 26 ετών και γιού Bary Crocket, επίσης Master Distiller στο ίδιο αποστακτήριο.

Το δίδυμο πατέρα και γιού Russel λοιπόν πιστεύει πως οι τεχνικές που οι περισσότεροι θεωρούν παλιομοδίτικες, είναι οι πλέον κατάλληλες για να παρασκευάσει κάποιος whiskey αξιώσεων. Ο ίδιος ο Jimmy Russel λέει πως δεν μπορείς να αποδείξεις επιστημονικώς γιατί ο χαλκός ταιριάζει καλύτερα από το ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά σίγουρα μπορείς να γευτείς τη διαφορά. Ο Jimmy επιμένει επίσης στην παλιά φυσική διαδικασία παλαίωσης, αλλάζοντας τη θέση των βαρελιών από τα ζεστά επάνω πατώματα, στα κρύα χαμηλότερα.

Δεύτερος λόγος της επιτυχίας του Wild Turkey, που βέβαια είναι αλληλένδετος με τον πρώτο, είναι η εμμονή σε παραδοσιακές μεθόδους και συνταγές. Τη στιγμή που οι περισσότεροι ποτοποιοί δημιουργούν όλο και πιο ελαφριά αποστάγματα, στο Wild Turkey εξακολουθούν να δημιουργούν βαρύ whiskey, που φυσικά μας αρέσει περισσότερο. Επίσης, ο στάνταρ αλκοολικός βαθμός του αποστακτηρίου είναι το 50.5 τοις εκατό, κάτι που επίσης του δίνει πόντους.

Τα whiskey που βγάζει πλέον το αποστακτήριο είναι τα Wild Turkey χωρίς αναγραφόμενη ηλικία, σε δυο εκδόσεις με 40 και 50.5 αλκοόλ αντιστοίχως, το Rare Breed με υψηλό αλκοολικό βαθμό 54.1 και τα επίσης υπέροχα και απολαυστικά 8 ετών και 12 ετών με 50.5 τοις εκατό αλκοόλ επίσης.

Και κάτι που ξέχασα Whiskey φτιάχνουν στο Kentucky. Στο Tennesee φτιάχνουν περίπου whiskey εκτός από μια δυο εξαιρέσεις..

Στην υγειά σας και καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.