Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Η αγορά του Whisky σήμερα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα λέω να ρίξουμε μια ματιά στο πως κινείται η αγορά whisky αυτό το μήνα. Και όταν λέω αγορά whisky, φυσικά εννοώ την παγκόσμια, αφού η ελληνική κινείται μάλλον στους ρυθμούς που κινείται η χώρα γενικότερα, δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο, νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ, το ζούμε από την καλή και την ανάποδη, δεν θέλω να πω μόνο από την ανάποδη, μιας και είμαι φύσει αισιόδοξος.

Επανέρχομαι λοιπόν στις δημοπρασίες whisky της Σκωτίας, όπου οι τιμές έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά, αφού η μεγάλη ζήτηση, κυρίως στην Ασία, εξαφανίζει τα στοκ των αποστακτηρίων με τρελούς ρυθμούς.

Ας ξεκινήσω από τη δημοπρασία που έλαβε χώρα στη Γκλασκώβη στις 17 Φλεβάρη, στον διάσημο οίκο δημοπρασιών McTears. Εδώ με απορία παρατήρησα οτι τα σκωτσέζικα whisky κέρδισαν τα γιαπωνέζικα, αλλά όταν ξανακοίταξα πιό προσεκτικά τον κατάλογο, κατάλαβα το λόγο. Κέρδισαν τα σκωτσέζικα, γιατί απλώς δεν υπήρχαν ακριβά γιαπωνέζικα. Συγκεκριμένα, το Dalmore 60 ετών αναδείχθηκε εύκολα νικητής με 7500 λίρες παρακαλώ, ενώ ακολούθησε το Macallan του 1969 με 5000 λίρες και την τρίτη θέση κατέλαβε πάλι ένα παλιό Macallan, συγκεκριμένα του 1950, με 2600 λίρες .Όλα τα υπόλοιπα βρέθηκαν πολύ μακριά, όπως το Bowmore Bicentenary με 1100 λίρες και το καταπληκτικό Springbank 30 ετών με 900 λίρες. Λέω καταπληκτικό, γιατί κάτι τέτοιο περιμένει κανείς από ένα αποστακτήριο τέτοιου βεληνεκούς, δοκιμάστε το έξοχο Springbank 10 ετών και θα καταλάβετε τι εννοώ. Δεν έλειψαν βέβαια και οι ευκαιρίες, όπως το απίθανο Glenturret 25 ετών, σε πολύ ωραία κανάτα μάλιστα, το οποίο πωλήθηκε, για λόγο που δεν καταλαβαίνω, στη δωρεάν τιμή των 55 λιρών, ενώ πάλι έκαναν την εμφάνισή τους και οι συνήθεις ανόητοι που έδωσαν 100 λίρες για το απαίσιο Loch Dhu, διαβάστε τη σχετική αναφορά σε παλαιότερο άρθρο και θα καταλάβετε για τι χάλι μιλάμε.

Πάμε παρακάτω στις 21 του μήνα, σε διαδικτυακή δημοπρασία, επίσης στη Σκωτία. Εδώ πάλι διακινήθηκαν τεράστια ποσά και αναμενόμενος νικητής ήταν η Ιαπωνία, από τη στιγμή που εκπροσωπήθηκε από δυο κλειστά πλέον αποστακτήρια, τα Karuizawa και Hanyu, τα οποία κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντιστοίχως, με 6075 και 5475 λίρες, ενώ πολύ μακριά τερμάτισε το Macallan Cask 888 με 2525 λίρες. Στο μεταξύ, τα Yamazaki Sherry Cask υποτροπίασαν ξανά πιάνοντας 1750, 1725 kai 1625 λίρες, για τρεις φιάλες, μάλιστα η πιό φρέσκια έκδοση του 2016. Η περηφάνια του ιστορικού Ardbeg διασώθηκε χάρη στο Auriverdes Gold Edition, το οποίο πωλήθηκε για 1635 λίρες, ενώ το μόνο whisky το οποίο θα πλήρωνα, όσα λεφτά κι αν είχα, θα ήταν το πραγματικά μαγικό Glendronach 25 ετών 1968, το οποίο συγκαταλέγεται στα κορυφαία 10 whisky που έχω δοκιμάσει ποτέ και πωλήθηκε για 1260 λίρες. Υψηλές, πλην όμως λογικές τιμές και για τα Port Ellen 1979 με 1800 λίρες, Dalmore 30 ετών με 1210 λίρες και Laphroaig από τη δεκαετία του 70, με 860 λίρες.

Τέλος, πάω σε δημοπρασία που τρέχει τώρα που μιλάμε, επίσης διαδικτυακή, επίσης στη Σκωτία. Θεωρητικώς, η παρουσία του Karuizawa Cask 3557 του 1986, το οποίο αριθμεί μόλις 50 φιάλες, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την πρωτιά. Όμως, μόνο θεωρητικώς, διότι στη συγκεκριμένη δημοπρασία υπάρχουν κάποια whisky, πραγματικά θηρία, όπως το Black Bowmore 1964 Final Edition, το Macallan 52 ετών του 1946 και φυσικά το απίστευτα παλιό Springbank του 1919, το οποίο εμφιαλώθηκε μετά από 50 χρόνια, το 1969. Ελπίζω λοιπόν κάποιος από αυτούς τους γίγαντες να καταφέρει να κερδίσει το Karuizawa, το οποίο τα τελευταία 2 χρόνια, είναι αήττητο οπουδήποτε.

Ζαλίστηκα με όλα αυτά τα νούμερα .Θα συνέλθω με μια γουλιά από το ταπεινό μου δεκάρι Ardbeg.

Καλό Σαββατοκύριακο


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: