Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μετά από διακοπή μιας εβδομάδας, στην οποία ασχοληθήκαμε με άλλο θέμα, σήμερα επανερχόμαστε στα αφιερώματα, φυσικά πάλι για whisky μιλάμε. Και θα φτάσω σιγά σιγά στο θέμα, ξεκινώντας με έναν κλασσικό σκωτσέζικο μύθο, ο οποίος όμως έχει δυο εκδοχές και κανείς δεν ξέρει ποιά είναι η σωστή. Πάμε πρώτα με την εκδοχή του διαδικτύου και μετά θα πάμε με την εκδοχή της βιβλιοθήκης μου.

Ο θρύλος λοιπόν αναφέρει οτι ο σπουδαιότερος Σκωτσέζος πολεμιστής Fion Mac Cumhaill, γνωστός και σαν Fingal, κάνει βόλτες στη δυτική ακτή του Islay, στον κόλπο του Loch Indaal, μαζί με τα σκυλιά του, Bran και Seeolang. Καθώς πετάει έναν βράχο στη θάλασσα για να του τον φέρουν πίσω τα σκυλιά, ξυπνάει τον δράκο Kranna Dubh, ο οποίος κοιμόταν χίλια χρόνια. Καθώς ο δράκος ορμάει για μάχη, ο Fingal τον σκοτώνει με το θρυλικό του ξίφος Mac A Luin. Έτσι η θάλασσα στον κόλπο του Loch Indaal βάφεται κόκκινη από το αίμα του δράκου.

Η δεύτερη εκδοχή λέει άλλα. Ο γίγαντας Ennis καθώς βολτάριζε με τα σκυλιά του στην ακτή, ξυπνάει τον Kranna Dhub, ο οποίος σκοτώνει τα σκυλιά του γίγαντα και η θάλασσα βάφεται κόκκινη.