Από τον Κ. Κοντογιώργη


Έχουμε πει και στο παρελθόν, ότι το Islay είναι κατά πολλούς η Μέκκα του whisky. Στο συγκεκριμένο νησί αναφερθήκαμε εκτενώς σε παλαιότερο άρθρο. Στο Islay λοιπόν, μπορεί να βρεί κανείς πολλών και διαφόρων ειδών whisky, τα οποία θα λέγαμε οτι χωρίζονται σε κατηγορίες. Τα πολύ τυρφώδη και καπνιστά Ardbeg, Lagavulin και Laphroaig, τα πολύ λίγο τυρφώδη Bunnahabhain και Bruichladdich, το Kilchoman, που είναι λιγότερο καπνιστό από την πρώτη διαβάθμιση και πολύ περισσότερο από τη δεύτερη και τέλος, τα μεσαίας έντασης Bowmore και Caol Ila. Για τα Ardbeg, Lagavulin, Bunnahabhain και Bowmore, έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα, σχετικά άρθρα. Σήμερα συνεχίζω το αφιέρωμα σε αποστακτήρια από το Islay και σειρά έχει το

Caol Ila

Όπως έκανα και με το Bunnahabhain, ας ξεκινήσω με το όνομα, για να ξέρουμε πως ακριβώς λέγεται. Ο περισσότερος κόσμος που ασχολείται με το whisky, το γνωρίζει ως Κάολ Άιλα. Αυτό δεν ισχύει και η σωστή ονομασία είναι Κούουλ Ίλα. Διπλό ου δηλαδή. Βγαίνει από τις γαέλικες λέξεις caol, που είναι πιο διαδεδομένη ως kyle και ila, έχουμε πει στο άρθρο για το Islay από που προέρχεται. Η πλήρης ονομασία σημαίνει Sound of Islay, δηλαδή ο ήχος του Islay. Πάμε παρακάτω, για να πούμε