Από τον Κ. Κοντογιώργη


Βρισκόμαστε στα μισά του Ιουλίου και το καλοκαίρι έχει προχωρήσει αρκετά. Ένα από τα ποτά που είναι συνυφασμένο με το καλοκαίρι, είτε σε μορφή cocktail, είτε σκέτο, είναι και η τεκίλα. Όμως εδώ στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών που την προτιμούν, έχει συνηθίσει να πίνει με λάθος τρόπο. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά πιο αναλυτικά, για το τι εστί τεκίλα.

Καταρχάς, να πούμε οτι η τεκίλα είναι προϊόν απόσταξης, είναι δηλαδή απόσταγμα, όπως το ρούμι, το τζιν, το cognac, το whisky και πάει λέγοντας, δεν αναφέρω άλλα. Προέρχεται από το φυτό blue agave, που φυτρώνει κυρίως βορειοδυτικά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Μεξικό, μετά το Μέξικο Σίτυ, της Γκουανταλαχάρα, καθώς και στα Highlands του Jalisko. Αυθεντική και καλής ποιότη