Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την περασμένη και την προπερασμένη εβδομάδα μοιράστηκα μαζί σας τις εντυπώσεις μου από τα ποτά που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό. Την αμέσως επόμενη σκοπεύω να επανέλθω, με ακόμη περισσότερες εντυπώσεις, στο μεταξύ όμως, αυτή την εβδομάδα λέω να κάνω μια διακοπή και να επανέλθω για λίγο στα θέματα της παγκόσμιας αγοράς whisky.

Από την Κυριακή το βράδυ λοιπόν, μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης, έγιναν 4 δημοπρασίες whisky, με τις οποίες και θα ασχοληθώ και θα τις παρουσιάσω αναλυτικά. Η γενική εικόνα είναι περίπου η ίδια με αυτή που είχα παρουσιάσει πριν λίγο καιρό, με λίγες όμως αλλαγές.

Ξεκινάω με την πρώτη χρονολογικά δημοπρασία, που έλαβε χώρα την Κυριακή 7 Αυγούστου στην Γκλασκώβη. Εδώ είχαμε, όπως συνήθως τον τελευταίο καιρό, ξανά ήττα για τα γιαπωνέζικα, αφού η Σκωτία επικράτησε πάλι πολύ εύκολα. Πιο συγκεκριμένα, νικητής αναδείχτηκε το Mortlach 75 ετών παρακαλώ, το οποίο φτιάχτηκε το 1939 και πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 17500 λιρών. Από κοντά και το φοβερό και ακόμη παλιότερο Dalmore 50 ετών, παρασκευής του 1926, το οποίο διπλασίασε την τιμή που είχε πιάσει το χειμώνα και πουλήθηκε για 13000 λίρες. Πολύ ψηλά σαν ποσό, αλλά αρκετά κάτω από τα προηγούμενα, το Macallan 52 ετών του 1946 με 7600 λίρες. Μετά από αυτά εμφανίστηκε και ένα από τα ακριβά Karuizawa, συγκεκριμένα αυτό του 1967, με τη