Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε και βέβαια κλείνουμε το θέμα που ανοίξαμε την περασμένη εβδομάδα. Είδαμε λοιπόν οτι χιόνι, νερό και έδαφος, παίζουν το καθένα το δικό του ρόλο στις γεύσεις που συναντάμε στα αποστάγματα που αναφέρθηκαν. Συνεχίζουμε και πάμε παρακάτω, κάνοντας αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει

Ο βράχος

Είναι επιστημονικά εξακριβωμένο, οτι σε πολλές περιπτώσεις το νερό χρειάζεται αρκετές εκατοντάδες χρόνια φιλτραρίσματος στους βράχους των βουνών, μέχρι να πάρει την τελική υφή του και σύνθεση. Το 1990 οι γεωλόγοι Stephen Cribb και Julie Davison έκαναν μια μεγάλη μελέτη, με θέμα τους βράχους που βρίσκονται στη Σκωτία, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις συγκεκριμένες περιοχές που παράγουν whisky. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύτηκαν στα περισσότερα βιβλία που ασχολούνταν με το είδος εκείνη την εποχή, ενώ αυτά που αποδείχτηκαν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Αποστακτήρια που μοιράζονταν τον ίδιο βράχο, έδειχναν να έχουν αρκετές ομοιότητες στη γεύση. Για παράδειγμα, στα Lowlands, το γνωστό μας, ξηρό και crispy Glenkinchie και το σπουδαίο Rosebank, το οποίο δυστυχώς πέρασε στην ιστορία, από το 1993 και μετά που έκ