1 Κρασί 1 Συνταγή: Lenga Αβαντίς + Σαλάτα πράσινη με Brie και dressing από περγαμόντο
Από τον Γρηγόρη Μιχαήλο AIWS
  1 κρασί 1 συνταγή

Θα ήταν μάλλον ...ανάρμοστο τον πρώτο super συνδυασμό κρασιού και συνταγής να μην τον κάνει ο Σύμβουλος Οίνου του House of Wine, ο Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS. Έχει και όλα τα απαιτούμενα ...προσόντα: Βαθύς γνώστης των κρασιών, Sommelier και ιδιοκτήτης εστιατορίου... ε, τι άλλο θέλετε! Είναι πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο Γρηγόρης Μιχαήλος μα δίνει έναν τόσο απλό συνδυασμό, ενώ έχει δεκάδες θαυμάσιους συνδυασμούς από κρασιά και θαυμάσια πιάτα του εστιατορίου του, του γνωστού Wine Restaurant Paradiso. Που δείχνει ότι ο συνδυασμός κρασιού και πιάτου που σε πάει κατ' ευθείαν στον ...Παράδεισο δεν χρειάζεται να είναι ούτε δύσκολος, ούτε πολύπλοκος! Ας τον ακούσουμε...


Που και πότε: Κτήμα Αβαντίς στην κεντρική Εύβοια κάπου κοντά στα Χριστούγεννα παρέα με Απόστολο Μούντριχα, Λένγκα Γρηγοριάδου και τα δίδυμα τους… Ξαφνική επίσκεψη από την πλευρά μου χωρίς συνεννόηση από πριν γιατί ήθελα να αποφύγω να τους βάλω σε φασαρίες και ετοιμασίες… Όχι ότι το πέτυχα βέβαια……

Το κρασί: Lenga Gewurztraminer 2011

Το πιο sexy κρασί του οινοποιού από την Αλσατική ποικιλία ία Gewurztraminer, ένα κρασί εμπνευσμένο από και αφιερωμένο στη γυναίκα του. Όσο γλωσσοδέτης είναι να διαβάσει κάποιος το όνομα της ποικιλίας τόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσει τα εκρηκτικά αρώματα της. Εξωτικός φρουτώδης χαρακτήρας με αρώματα λίτσις, μάνγκο και περγαμόντου, έντονες ανθικές νότες τριαντάφυλλου και πικάντικα μπαχαρικά όπως μέντα και ginger. Υψηλό αλκοόλ με εξισορροπητική οξύτητα και ημίγλυκος χαρακτήρας που σου παίρνει το μυαλό. Μία εντυπωσιακή Ελληνική εκδοχή της ποικιλίας με φανατικούς υποστηρικτές, ανάμεσα τους και ο υπογράφων..

Ο εμπνευστής του συνδυασμού: Απόστολος Μούντριχας

Για όσους τον ξέρουν μόνο ως σπουδαίο οινοποιό, έχω να αποκαλύψω ότι ο Απόστολος είναι εξαιρετικά ταλαντούχος μέσα στην κουζίνα. Από εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που με λίγα υλικά μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να δημιουργήσει απίστευτες γκουρμεδιές και να συνδυάσει εξαιρετικά τα κρασιά του. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο μόλις 45 λεπτά από την Αθήνα και αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για οινοτουρισμό..

Το συνοδευτικό του κρασιού: Σαλάτα πράσινη με Brie και dressing από περγαμόντο

Αφού με ρώτησε με ποιο από τα λευκά του κρασιά ήθελα να ξεκινήσουμε το γεύμα μας, άνοιξε το ψυγείο του χαζεύοντας για λίγη ώρα τα διαθέσιμα υλικά. Ενώ έπαιζα παρέα με τον Νικόλα και την Σταυρίνα (τα δίδυμα) κατέφτασε μετά από λίγη ώρα με θριαμβευτικό ύφος και ένα μπουκάλι Lenga στο ένα χέρι και μία πιατέλα με σαλάτα στο άλλο… ‘Δεν είναι και τίποτα το φοβερό’ μου είπε, ‘δεν με ειδοποίησες και δεν είχα πολλά διαθέσιμα υλικά. ‘Έφτιαξα μία σαλάτα με διάφορες πρασινάδες, λίγο Brie που είχα πάρει από το supermarket, μερικά flakes κίτρινης κολοκύθας, λίγο τραγανό bacon και ένα dressing με balsamico και μαρμελάδα περγαμόντου για να ξεκινήσουμε μέχρι να ετοιμαστεί το κυρίως…’’

Γιατί ταίριαξαν εξαιρετικά:

Αφού σταμάτησα να αναρωτιέμαι μέσα μου τι θα ετοίμαζε δηλαδή αν είχε περισσότερο χρόνο διαθέσιμο, δοκίμασα τον συνδυασμό και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Οι σαλάτες δεν αποτελούν συνήθως τον καλύτερο σύντροφο δίπλα στα κρασιά εξαιτίας της δριμύτητας από το ξύδι ή το λεμόνι που συνήθως περιέχουν. Εδώ όμως ο Απόστολος χρησιμοποίησε το πολύ πιο ήπιο balsamico ξύδι στο dressing το οποίο σε συνδυασμό με την μαρμελάδα περγαμόντου αφενός έδενε με τα αρώματα του κρασιού (το περγαμόντο λειτούργησε ως συστατικό ‘γέφυρα’), αφετέρου διέθετε και γλυκύτητα που ισορροπούσε με τον ημίγλυκο χαρακτήρα του Gewurztraminer. Μπρι, μπέικον και τα ξύσματα της κίτρινης κολοκύθαςςεπίσης βελτίωσαν σημαντικά την φιλικότητα της σαλάτας απέναντι στο κρασί. Με κάθε μπουκιά το κρασί γινόταν ακόμα καλύτερο, με κάθε γουλιά η σαλάτα μου φάνταζε ακόμα πιο νόστιμη..

Φεύγοντας του ζήτησα την συνταγή για το Paradiso:

Υλικά για 4 άτομα:

  • Διάφορες πρασινάδες, όπως ρόκα, σαλάτα, iceberg, ραντίτσιο. Αν βαριέστε να πλένετε λαχανικά μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο σακουλάκι με mix λαχανικών από το supermarkett
  • 6-7 φέτες μπέικον που μπορείτε να ψήσετε στο φούρνο ή σε ένα σχαρίσιο τηγάνι μέχρι να γίνουν τραγανές

  • 100-150 γραμμάρια Brie… Και λίγο παραπάνω αν σας αρέσει

  • Κίτρινη κολοκύθα κομμένη στον τρίφτη (ποσότητα κατά βούληση και για να δώσει χρώμα

Για το Dressing:
  • 10 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο

  • 3-4 κουταλιές σούπαςΞύδι Balsamico

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • Μία γενναία κουταλιά της σούπας μαρμελάδα περγαμόντο

  • Ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα (Dijon όχι πολύ καυτερή)

Εκτέλεση:

Τοποθετείτε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ, προσθέτετε τα flakes της κολοκύθας και το ψημένο μπέικον ψιλοκομμένο. Ανακατέψτε τα υλικά μαζί και στη συνέχεια προσθέστε το dressing ανακατεύοντας με το χέρι για να πάει παντού… Στο τέλος κόψτε το brie πάνω από τη σαλάτα και σερβίρετε αμέσως……