Από τον Θ. Λέλεκα 



Ένα από τα πρώτα πράγματα που λέω σε έναν επίδοξο οινογνώστη είναι ότι το κρασί είναι φτιαγμένο για να συνοδεύει φαγητό. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αυτό – όπως και τα περισσότερα πράγματα στο κρασί – δεν αποτελεί νόμο και κανόνα απαράβατο. Βλέπετε υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θα πιούμε ένα κρασί μόνο του, ή το πολύ σε συνδυασμό με ένα μικρό «τσιμπητό» μεζεδάκι. Και δεν είναι καθόλου λάθος. Απεναντίας, μπορεί να είναι άκρως απολαυστικό και ταιριαστό με την συγκεκριμένη στιγμή.

Κι έτσι ανοίγουμε το κεφάλαιο «απεριτίφ».

Πρόκειται για μία επινόηση Γαλλο-Ιταλικής προελεύσεως, που αφορά σε ό,τι (στερεό ή υγρό) χρησιμεύει για να μας ανοίξει την όρεξη – η λ