Από τον Θ. Λέλεκα 



Ο Σομελιέ (ελληνιστί Οινοχόος) είναι πλέον απαραίτητο μέλος της ομάδας ενός καλού εστιατορίου.

Αναφέρομαι βέβαια κυρίως στο εξωτερικό, αν και – ευτυχώς – τα εστιατόρια που απασχολούν σομελιέ μοιάζουν να πληθαίνουν και στην Ελλάδα.

Κι αν για κάποιους Σομελιέ σημαίνει απλά ο «σερβιτόρος του κρασιού», τους ενημερώνω ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Σε ένα μεγάλο και καλό εστιατόριο, ο Σομελιέ είναι ο Σεφ της κάβας. Είναι δηλαδή εκείνος που είναι υπεύθυνος για την επιλογή των κρασιών και – κατ’ επέκταση – για την δημιουργία και την τήρηση της λίστας των κρασιών, ενώ ευθύνη του είναι και η τήρηση του στοκ των κρασιών του εστιατορίου, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ελλείψεις, αλλά ούτε και ά