Από τον Θ. Λέλεκα 
Όχι, μην φανταστείτε ότι αποφάσισα να παρατήσω την οινική δημοσιογραφία και να ασχοληθώ πλέον με τη μελλοντολογία, τα Ταρώ και την χειρομαντεία… Απλά, όπως πλησιάζουμε στο τέλος του 2009, και ζυγιάζοντας όσα έγιναν την χρονιά που πέρασε – ειδικά από την έναρξη της λειτουργίας του House of Wine – σε συνδυασμό με τη δική σας συμμετοχή και τις παρατηρήσεις σας, νομίζω ότι μπορούμε να δούμε τη χρονιά που έρχεται με ξεκάθαρο (και άκρως αισιόδοξο) μάτι.


Οι προσωπικές μου προβλέψεις, λοιπόν, για το 2010 είναι οι ακόλουθες:

1)      Τη χρονιά που έρχεται θα πιούμε περισσότερο και πιο ενδιαφέρον κρασί. Η οινική μας κουλτούρα αναπτύσσεται και εξελίσσεται κάθε μέρα - κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Ψάχνουμε, πειραματιζόμαστε, δοκιμάζουμε, ταιριάζουμε, αναζητούμε νέους – συχνά απίθανους – συνδυασμούς, θέλουμε πρωτότυπες, περίεργες, αυθεντικές γεύσεις. Το κρασί έχει πάψει πλέον να είναι ένα απλό συνοδευτικό του φαγητού μας – είναι από μόνο του ένα θέμα συζήτησης, αλλά και ο γνώμονας που θα επηρεάσει την επιλογή των γεύσεων στο τραπέζι. Το 2010, επομένως, θα είναι ο χρόνος των οινικών αναζητήσεων και περιπλανήσεων, με κάθε ευκαιρία, ανάμεσα στα πιο ιδιαίτερα κρασιά που μπορεί να μας προσφέρει ο Ελληνικός, αλλά και ο ξένος αμπελώνας.


2)      Το 2010 θα είναι η χρονιά των συγκεντρώσεων και των δείπνων στο σπίτι. Δεν ξέρω αν η οικονομική κρίση μας θύμισε πόσο ωραία περνάμε όταν μαζευόμαστε με καλή παρέα στο σπίτι, και τρώμε και πίνουμε στην ζεστασιά του προσωπικού μας χώρου, ή αν γι αυτό ευθύνεται κάποιος άλλος παράγοντας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τη νέα χρονιά, το σπίτι θα έχει την τιμητική του. Είτε για μεγάλα gourmet δείπνα πολλών πιάτων και διαφορετικών γεύσεων, είτε για βραδιές με τυράκι και λοιπά… τσιμπολογήματα μπροστά στην τηλεόραση (ή και στη βεράντα, όταν αρχίζει να ανοίγει ο καιρός), το «έξω» θα αρχίσει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Και επειδή – Θεός φυλάξοι – δεν νοείται μία τέτοια όμορφη μάζωξη χωρίς πολύ και καλό κρασί, μην ξεχνάτε ότι το House of Wine απέχει μόλις μερικά κλικ από όπου κι αν βρίσκεστε και παραδίδει (και) αυθημερόν!


3)      Το κρασί παίρνει τον πρώτο λόγο και στο εστιατόριο. Ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις των απανταχού οινοφίλων, τα εστιατόρια – μεγάλα και μικρά – θα επανασχεδιάσουν τις λίστες τους, θα προσλάβουν Σομελιέ, θα πάψουν να προσφέρουν μόνο τις κλισέ επιλογές που βρίσκουμε παντού, θα αρχίσουν να παρέχουν περισσότερες και καλές επιλογές σε ποτήρι. Παράλληλα θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα Wine Bars και Wine Restaurants, τα οποία θα δίνουν τον πρώτο ρόλο στο κρασί, με το φαγητό – είτε σε επίπεδο πιάτου, είτε σε επίπεδο «μεζέ» - να παίζει τον ρόλο του συνοδού. Αν, μάλιστα, πάνε όλα κατ’ ευχήν, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα αναθεωρήσουν και την τιμολογιακή τους πολιτική, έτσι ώστε το κρασί να φτάνει στο τραπέζι του πελάτη σε προσιτή τιμή, επιτρέποντάς του να παραγγέλνει και δεύτερη (και τρίτη) φιάλη χωρίς να το σκέφτεται.


4)      Θα αρχίσουμε κι εμείς να λέμε… ΦΤΟΥΜΜΟΥ (Φέρνω ΤΟ Μπουκάλι ΜΟΥ) στα εστιατόρια. Έχω πληροφορίες ότι αρκετά Αθηναϊκά εστιατόρια εξετάζουν τον τρόπο βάση του οποίου θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το μοντέλο ΒΥΟΒ (Bring Your Own Bottle) που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να φέρνουμε μαζί μας (είτε από την προσωπική μας συλλογή, είτε από τους πιο… ψαγμένους προμηθευτές μας) στο εστιατόριο, κάποια ή κάποιες φιάλες με ιδιαίτερη συναισθηματική ή γευσιγνωστική σημασία, που θα συνοδεύσουν το γεύμα μας. Το εστιατόριο θα χρεώνει κάποιο συμβολικό ποσό ανά φιάλη ή ανά τραπέζι, για το κόστος σερβιρίσματος, τα ποτήρια, κλπ. Προσέξτε όμως: δεν πρέπει να φέρουμε σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους του εστιατορίου, φέρνοντας από το σπίτι μας μία φιάλη κρασί που υπάρχει ήδη στη λίστα του και γενικά είναι απλή και συνηθισμένη. Το μοντέλο αυτό είναι μόνο για ειδικές ή σπάνιες φιάλες που σημαίνουν για εμάς κάτι παραπάνω.


5)      Οι ολοένα αυξανόμενες οινικές εκδηλώσεις θα προσελκύουν όλο και περισσότερους οινόφιλους. Όσο κι