Εμείς Γιορτάζουμε Ανήμερα του Αγίου (Οινο)Πνεύματος!...
Από τον Θ. Λέλεκα 


Το Άγιο Πνεύμα φέρνει (άλλη) μία ευκαιρία για τριήμερο και εκδρομή, όλα δείχνουν όμως πως εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να μας φωτίσει, έστω και λιγάκι. Εμένα πάντως μου δίνει την ευκαιρία να σας μιλήσω για ένα σημαντικό (ίσως το σημαντικότερο) στοιχείο του κρασιού και των αποσταγμάτων, το οινόπνευμα, δηλαδή το αλκοόλ.

Το αλκοόλ παίζει έναν πολύ βασικό ρόλο στο κρασί, καθώς αυτό το καθιστά το οινοπνευματώδες ποτό το οποίο εξ ορισμού είναι. Γεννιέται πολύ νωρίς στην διαδικασία της οινοποίησης, και συγκεκριμένα κατά την αλκοολική ζύμωση, όταν οι ζύμες που ζουν στη φλούδα του σταφυλιού μεταφέρονται στο μούστο και τρώνε τα σάκχαρα που αυτός περιέχει, παράγοντας με τη σειρά του αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Το μεν διοξείδιο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα (στην περίπτωση των ήπιων κρασιών), ενώ το δε αλκοόλ ενσωματώνεται με τον ζυμωμένο χυμό για να πάρει – κάποια στάδια αργότερα – τη μορφή του κρασιού που ξέρουμε.

Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί ποιος είναι ο ρόλος του αλκοόλ στο κρασί. Και αν νομίζει ότι αποστολή του είναι μόνο να κάνει εμάς να περνάμε καλά, τότε κάνει μεγάλο λάθος. Η σημασία του αλκοόλ στο κρασί είναι τεράστια και σύνθετη. Κατ’ αρχήν, του δίνει σώμα, χαρακτήρα και διάρκεια. Επίσης, αναδεικνύει την πολυπλοκότητα των αρωμάτων και τα βοηθάει να ξετυλιχτούν όμορ