Από τον Θ. Λέλεκα 


Το έχω πει πολλές φορές, και δεν θα σταματήσω να το λέω: όσο κι αν αγαπάμε το κρασί, όσο κι αν νομίζουμε ότι το ξέρουμε, μόνο αν το δούμε από κοντά – εκεί που γεννιέται – θα το καταλάβουμε πραγματικά. Ναι, αναφέρομαι σε μία επίσκεψη σε οινοποιείο – αλλά όχι μόνο. Οι καλοκαιρινές μας διακοπές είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να κάνουμε οινοτουρισμό. Ας την αξιοποιήσουμε!

Οινοτουρισμός, βεβαίως, δεν είναι μόνο η επίσκεψη στο οινοποιείο. Στην ουσία σημαίνει ότι σχεδιάζουμε έτσι τις διακοπές μας ώστε το κρασί να βρίσκεται στο επίκεντρο, και όλα τα υπόλοιπα – διασκέδαση, αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικά δρώμενα, ακόμα και το μπάνιο – να κινούνται περιφερειακά του. Εντάξει, μπορεί αυτό να είναι λίγο «σκληροπυρηνικό» για το καλοκαίρι και τις λίγες μέρες που έχουμε για να ξεκουραστούμε, ωστόσο μπορούμε εύκολα να κάνουμε τις δικές μας προσαρμογές.

Δεν ξέρω αν βρίσκεστε ήδη σε διακοπές ή αυτό τον καιρό σχεδιάζετε την Αυγουστιάτικη φάση της καλοκαιρινής σας ανάπαυλας. Νομίζω όμως ότι αξίζει να το σκεφτείτε και να δώσετε μία οινοτουριστική διάσταση στο φετινό σας καλοκαίρι. Είτε είστε φανατικός οινόφιλος είτε απλά απολαμβάνετε το κρασί σας με το φαγητό και την παρέα, νομίζω ότι θα το διασκεδάσετε, θα μάθετε ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα, και στο εξής θα βλέπετε το κρασί με πολύ πιο διαφορετικό και «οικείο» μάτι...

Αρχίζουμε από τα βασικά. Το αμπέλι και το κρασί είναι τόσο άρρηκτα δεμένα με την ιστορία, την παράδοση αλλά και την καθημερινότητα των Ελλήνων, που δύσκολα θα βρεθεί κανείς σε μέρος διακοπών που δεν θα υπάρχει τοπική οινοπαραγωγή. Τα περισσότερα νησιά μας (και πολλά που μπορεί να μη μας έρχονται αμέσως στο μυαλό για το κρασί τους) έχουν τα οινοποιεία τους – είτε συνετ