Από τον Θ. Λέλεκα 


Εκ πρώτης όψεως η λίστα κρασιών σε ένα εστιατόριο είναι άλλος ένας κατάλογος. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Ανάλογα με την στιγμή ή/και την περίσταση, η λίστα κρασιών (ή μάλλον ο σωστός τρόπος χρήσης της) μπορεί να απογειώσει ή και να «χαντακώσει» ένα γεύμα.

Πρόσφατα είχα διαβάσει ότι στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και συγκεκριμένα στο τμήμα συνεχιζόμενης επιμόρφωσης, προσφέρεται ένα μίνι-σεμινάριο που πραγματεύεται την σωστή «πλοήγηση» στο χάος μίας λίστας κρασιών. Σύμφωνα με την περιγραφή του σεμιναρίου, η στιγμή της επιλογής του κρασιού σε ένα γεύμα με έναν νέο πελάτη/στο πρώτο ραντεβού/στην πρώτη συνάντηση με τον πεθερό, κλπ, είναι τόσο αγχωτική, ώστε χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και καθοδήγηση