5 (Εξαιρετικές) Εσοδείες Κτήμα Αβέρωφ

5 (Εξαιρετικές) Εσοδείες Κτήμα Αβέρωφ Από τον Θ. Λέλεκα 


Την περασμένη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε με 100 φίλους του House of Wine Club μία κάθετη δοκιμή 5 εσοδειών της εκλεκτής ερυθρής ετικέτας Κτήμα Αβέρωφ. Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία για όλους, την οποία θα ήθελα πολύ να μοιραστώ μαζί σας μέσα από τις γραμμές που θα ακολουθήσουν. Αν ήσασταν μαζί μας εκείνο το βράδυ, ίσως θέλετε να ξαναθυμηθείτε και να ολοκληρώσετε τη γνώση που όλοι πήραμε. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρατε να έρθετε, είναι μία ευκαιρία να εκτιμήσετε την δύναμη της εξέλιξης ενός πολύ καλού Ελληνικού κρασιού στο χρόνο.

Θέλω να σας ομολογήσω ότι είχα από πριν λίγο άγχος για τη συγκεκριμένη βραδιά. Βλέπετε κάθετες δοκιμές – συγκρίσεις, δηλαδή, της ίδιας ετικέτας σε διάφορε εσοδείες – γίνονται συχνά ανάμεσα σε επαγγελματίες του κρασιού. Για ανθρώπους εκτός χώρου, όμως, γίνονται πολύ σπανιότερα, και η συγκεκριμένη ήταν από τις πρώτες και ελάχιστες των τελευταίων ετών. Και δεν είχα άγχος για τον αν οι μη επαγγελματίες θα «έπιαναν» τις διαφορες ανάμεσα σε κάθε ετικέτα – πολλές φορές οι εντυπώσεις των ερασιτεχνών του κρασιού με ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο από αυτές των επαγγελματιών, χώρια που με βρίσκουν πολύ πιο σύμφωνο με αυτές. Απλά είχα έναν φόβο μήπως το κοινό της βραδιάς έβρισκε την κάθετη δοκιμή πολύ εξειδικευμένη, ίσως και βαρετή.

Πάμε όμως να δούμε την κάθε εσοδεία που δοκιμάσαμε εκείνο το βράδυ, και οι παρατηρήσεις του οινοποιού για την κάθε μία, σε σύκριση με τις δικές μου γευστικές σημειώσεις:

ΚΤΗΜΑ ΑΒΕΡΩΦ 2004

Ο οινοποιός λέει: Ο χειμώνας το 2004 ήταν ήπιος και ο τρύγος έγινε στις 20 Οκτωβρίου λόγω του δροσερού καλοκαιριού. Η παλαίωση του κρασιού στα βαρέλια κράτησε 13 μήνες. Πλούσιο στο στόμα, αλλά αρκετά κλειστό ακόμα, χάρη στην οξύτητα του και την εξαιρετική του δομή, μας υπόσχεται ότι θα μας επιφυλάξει ευχάριστες εκπλήξεις στο μέλλον. Το κρασί μας μαρτυράει από μόνο του ότι πράγματι το καλοκαίρι του ήταν δροσερό. Η «αυστηρότητα» των αρωμάτων του, όμως, ακριβώς επειδή η δομή του στο στόμα είναι εξαιρετική, θα του χαρίσει πολλά και όμορφα χρόνια παλαίωσης...

ΚΤΗΜΑ ΑΒΕΡΩΦ 2003

Ο οινοποιός λέει: Η σοδειά του 2003 ήταν πολύ καλή. Τα σταφύλια έφτασαν σε υψηλό βαθμό ωρίμανσης. Η οινοποίηση κράτησε 24 ημέρες, ενώ πρώτη φορά χαμηλώσαμε της θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πιο λιπαρό και πιο φρουτώδες κρασί. Η παλαίωση του στα βαρέλια κράτησε 16 μήνες. Το κρασί είναι φρουτώδες με νότες ξύλου και δυναμικό παλαίωσης για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα.

Το 2003 ήταν μία από τις πιο καυτές χρονιές σε όλη την Ευρώπη, και το καλοκαίρι της χαρακτηρίστηκε από έναν αφόρητο (και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρο καύσωνα). Με τις προσεκτικές κινήσεις που έκανε εκείνη τη χρονιά, η οινοποιητική ομάδα στο Κατώγι Αβέρωφ πέτυχε να μας δώσει ένα κρασί που εκφράζει όμορφα τη θέρμη της εσοδείας του, χωρίς να χάνει την κομψότητά του.

ΚΤΗΜΑ ΑΒΕΡΩΦ 2001

Ο οινοποιός λέει: Μία από τις ‘’μεγαλύτερες’’ χρονιές μας. Τον βαρύ χειμώνα ακολούθησε ένα θερμό και ξηρό καλοκαίρι με αποτέλεσμα τα σταφύλια να φτάσουν στον μέγιστο βαθμό φαινολικής ωρίμανσης. Το κρασί πέρασε 20 μήνες σε καινούρια βαρέλια προκειμένου να τιθασεύσουμε τη νεανική ορμή του. Αρώματα ώριμων φρούτων δεμένα με νότες βαρελιού κυριαρχούν στην μύτη . Στο στόμα είναι γεμάτο ταννίνες που υπόσχονται ότι θα είναι κοντά μας για πολλά χρόνια ακόμα.

Η – ομολογουμένως – μεγάλη χρονιά μας χάρισε ένα κρασί ολοκληρωμένο και ισορροπημένο σε όλα του. Η εσοδεία 2001 θα μπορούσε να είναι το σημείο αναφοράς για τη συγκεκριμένη ετικέτα, και ένα από τα καλύτερα δείγματα Ελληνικού Cabernet Sauvignon. Είναι κρασί που πίνεται άνετα τώρα, αν και μπορεί να εξελιχτεί όμορφα για αρκετά χρόνια ακόμα.

ΚΤΗΜΑ ΑΒΕΡΩΦ 2000

Ο οινοποιός λέει: Αν και ο χειμώνας ήταν λίγο πιο βαρύς από το 1999 το θερμό καλοκαίρι βοήθησε στο να έχουμε μία από τις πιο πρώιμες και καλύτερες χρονιές μας. Η εκχύλιση των σταφυλιών κράτησε 30 μέρες και η ωρίμανση στα βαρέλια 18 μήνες. Το 2000 χρησιμοποιήσαμε πρώτη φορά βαρέλια με ελαφρύ κάψιμο για να διαφυλάξουμε τα πρωτογενή αρώματα, κάτι το οποίο γενικεύσαμε τα επόμενα χρόνια.

Μία εξαιρετική εσοδεία για το Κτήμα Αβέρωφ. Η αρωματική έκρηξη των τυπικών φρούτων του Cabernet Sauvignon ισορροπείται τέλεια από την στιβαρή δομή του στο στόμα και την όμορφα μακρά διάρκειά του. Η εσοδεία της δεύτερης χιλιετίας έκανε το καλύτερο ποδαρικό για τη συγκεκριμένη ετικέτα!

ΚΤΗΜΑ ΑΒΕΡΩΦ 1999

Ο οινοποιός λέει: Ο χειμώνας ήταν βαρύς με χιονοπτώσεις που κράτησαν έως και τον Απρίλιο. Έτσι τα αμπέλια ξεκίνησαν με είκοσι μέρες καθυστέρηση, την οποία δεν κάλυψαν το καλοκαίρι, μιας και ήταν δροσερό και με μέτριες βροχοπτώσεις. Παρ’ όλη την αρχική μας ανησυχία ο καιρός στάθηκε σύμμαχος μας τον Οκτώβριο και έτσι το σταφύλι έφτασε τα γνωστά υψηλά του ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το κρασί παλαίωσε για 14 μήνες σε καινούρια βαρέλια.

Χωρίς αμφιβολία, ένα εντυπωσιακό κρασί. Με συμπληρωμένα τα 11 χρόνια «στην πλάτη του», το Κτήμα Αβέρωφ 1999 δείχνει να αψηφά τον χρόνο και να έχει άλλα τόσα «στο τσεπάκι του». Ένα κρασί που οι μερακλήδες μπορούν να απολαύσουν (και) άμεσα, αρκεί να το ταιριάξουν σωστά, με «ζόρικα» κόκκινα κρέατα στο τραπέζι.

Σημείωση: Το 2002 ήταν μία κακή χρονιά σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Προς τιμήν τους, η ομάδα του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ, όπως και πλήθος Ελλήνων οινοποιών, αποφάσισαν εκείνη τη χρονιά να μην διαθέσουν τουλάχιστον τις μεγάλες τους ετικέτες στην αγορά. Για τον λόγο αυτό, η εσοδεία 2002 έλειπε και από την δική μας κάθετη γευστική δοκιμή.

Την όμορφη αυτή βραδιά, αποκομίσαμε όλοι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία σχετικά με την παλαίωση του κρασιού, και ευθύς αμέσως μετά απολαύσαμε ένα νοστιμότατο δείπνο συνδυασμένο με τα κρασιά της Κατώγι-Στροφιλιά. Αυτό που θέλω όλοι να πάρουμε από εκείνη τη βραδιά, όμως, είναι τούτο: η εξέλιξη ενός κρασιού στο χρόνο δεν εξαρτάται μόνο από τις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα μέσα στο μπουκάλι, όσο αυτό θα παλαιώνει, αλλά και σε όλες αυτές που έλαβαν χώρα στο αμπέλι και στο οινοποιείο μέχρι να εμφιαλωθεί!...


Θόδωρος Λέλεκας

Μοιραστείτε το άρθρο: