Πασχαλινά Τσουγκρίσματα! Από τον Θ. Λέλεκα 


Πάσχα Ελλήνων πλησιάζει, και όλοι μας αρχίζουμε τις ετοιμασίες για να μας βρουν οι γιορτινές αυτές ημέρες τέλεια οργανωμένους. Είναι αλήθεια ότι, ενώ για τους Αγγλοσάξωνες και τους Βορειο-Ευρωπαίους τα Χριστούγεννα έχουν μεγαλύτερη οινογαστρονομική σημασία, για εμάς τους Έλληνες το Πάσχα πάιρνει την πρωτοκαθεδρία. Δεν ξέρω αν γι αυτό ευθύνεται η ανοιξιάτική μας διάθεση ή η λαχτάρα μας μετά την αποχή της νηστείας, πάντως το πατροπαράδοτο Ελληνικό Πασχαλινό τραπέζι είναι αυτό που συζητιέται στο σπίτι όλο τον χρόνο!

Αυτή την περίοδο, συνήθως, εμείς οι δημοσιογράφοι οίνου δημοσιεύουμε τις προτάσεις μας για οινικούς συνδυασμούς με τις γεύσεις των ημερών. Το έχω κάνει κι εγώ στο παρελθόν, και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα το ξανακάνω στο μέλλον. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι αυτό το μέλημά μου. Η δική μου προτεραιότητα, ενώ γράφω αυτές τις γραμμές, είναι να βεβαιωθώ ότι όλοι μας θα περάσουμε καλά απολαμβάνοντας καλό κρασί στο τραπέζι μας – οι ακριβείς ετικέτες που θα επιλέξει ο καθένας, ας βρεθούν μετά από το παιχνίδι που θα κάνουμε δοκιμάζοντας και διαλέγοντας ανάμεσα στις γεύσεις, τα αρώματα, τα στυλ, και βέβαια τις τιμές που μας ταιριάζουν καλύτερα.

Όλοι θα έχουμε διαβάσει ότι τα φαγητά του Πάσχα είναι μία υπόθεση που αφορά κυρίως δύο ερυθρές ποικιλίες: το Ξινόμαυρο και το Syrah. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς τα πιάτα των ημερών (μετά το τέλος της νηστείας, εννοείται) κυριαρχούνται από κρέας, και μάλιστα από κρέας με έντονη γεύση. Αναφέρομαι βέβαια στο αρνί και το κοκορέτσι της Λαμπρής, αλλά και τις σηκωταριές, τα εντόσθια και όλα τα... ξαδερφάκια τους που μπαίνουν στη Μαγειρίτσα της Ανάστασης.

Η πολύ ιδιαίτ