Έξω Πάμε Καλά – Μέρος 2ον, 3ον, 4ον, κλπ... Από τον Θ. Λέλεκα 


Ξέρω, ξέρω, πλέον δεν ακούμε για την Ελλάδα τίποτα εκτός από αρνητικότητα, απαισιοδοξία και γκρίνια. Για άλλη μια φορά, τώρα που ήμουν στο εξωτερικό, παλιοί και νέοι φίλοι έτρεχαν να με βρουν και με περίλυπο ύφος να με ρωτήσουν πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, αν τα βγάζουμε πέρα και πώς, τι μέλλει γενέσθαι, κλπ.

Εν τω μεταξύ, τρέμω – κυριολεκτικά – να μην «κολλήσουμε» και εντός συνόρων τη μαυρίλα και χάσουμε τελείως το κέφι μας. Γιατί είναι σημαντικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό κρασί, να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό μας, να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε προσπάθειες και πρωτοβουλίες, και πάνω απ’ όλα να μην χάνουμε το κέφι και την απόλαυση που το κρασί μπορεί να μας προσφέρει.

Να σας πω κάτι, όμως; Έξω πάμε καλά. Και αν και δεν το λέω πρώτη φορά, είναι κάτι που είναι πραγματικότητα και «θεριεύει» κάθε μέρα και περισσότερο. Κι αυτό γιατί και το Ελληνικό κρασί είναι εξαιρετικό και όλο και περισσότερος κόσμος το ανακαλύπτει συνεχώς, αλλά και επειδή γίνονται συνεχώς κινήσεις – ιδιωτικές και συλλογικές – προς την σωστή κατεύθυνση.

Έξω πάμε καλά, λοιπόν. Τελευταία ταξιδεύω (σχεδόν) ασταμάτητα και ακούω μόνο τα καλύτερα για το κρασί μας. Και όχι (πια) επειδή οι συνάδελφοι από το εξωτερικό θυμούνται ή σκέπτονται πως ήταν τα Ελληνικά κρασιά κάποτε, αλλά επειδή, απ’ ότι μου λένε, έχουν ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες να τα δοκιμάσουν και να τα αξιολογήσουν σε εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες, δείπνα και διαγωνισμούς σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Να, για παράδειγμα, πριν από μερικές ημέρες ο οίκος Mavrommatis στο Παρίσι, ο οποίος εξειδικεύεται στα πιο exclusive προϊόντα Μεσογειακής γαστρονομίας, διοργάνωσε μία μεγάλη επαγγελματ