Από τον Θ. Λέλεκα 


Το Αμερικάνικο οινικό έντυπο Wine Advocate δημοσίευσε και φέτος τις βαθμολογίες του για τα Ελληνικά κρασιά. Το επιτελείο του μεγάλου οινο-κριτικού Robert Parker βαθμολόγησε 114 ετικέτες 37 Ελλήνων οινοποιών και, ομολογουμένως, ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και αρκετά γενναιόδωροι.

Πολλά ήταν τα κρασιά μας που έλαβαν βαθμολογίες άνω του 90/100, και ανάμεσά τους γνωστοί και αναμενόμενοι «παίκτες», καθώς και κάμποσες εκπλήξεις. Τα μπόλικα Σαντορινιά Ασύρτικα που φιγουράρουν ψηλά στη λίστα του Wine Advocate, βέβαια, σίγουρα δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς είναι γνωστή η δημοτικότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας στο εξωτερικό.

Και τώρα; Πώς θα αξιοποιήσουμε αυτήν, αλλά και όλες τις άλλες διακρίσεις που επιτυγχάνουν τα κρασιά μας. Κάποιοι οινοποιοί θα στείλουν δελτία τύπου, κάποιοι άλλοι θα κολλήσουν εντυπωσιακά αυτοκολλητάκια στις φιάλες των βραβευμένων κρασιών. Ως κλάδος, ως χώρα, τι θα κάνουμε, για να αναδειχτούμε σε ένα χώρο που είναι τόσο ανταγωνιστικός;

Πρόσφατα, χάρη στον συνάδελφο Ντίνο Στεργίδη, έμαθα μία ιστορία για το Ελληνικό κρασί που, αν και μου έκανε μεγάλη εντύπωση, δεν μπορώ να πω, δυστυχώς, ότι μου προκάλεσε έκπληξη. Η ιστορία έχει ως εξής:

Πριν από 20 σχεδόν χρόνια είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ο μεγάλος καθηγητής αμπελουργίας του Μονπελιέ, Κλοντ Μπουμπάλς. Αφού ξεναγήθηκε σε διάφορα αμπελοτόπια της χώρας, βλέποντας πράγματα και θαύματα, λίγο προτού φύγει για την πατρίδα του εξομολογήθηκε σε έναν γάλλο φυτωριούχο που τον συνόδευε: «Η Ελλάδα είναι ίσως το σπουδαιότερο αμπελοτόπι της Ευρώπης, αλλά ευτυχώς για εμάς οι Έλληνες κοιμούνται και, απ’ ότι φαίνεται, θα κοιμούνται για πολύ ακόμα».

Τα σχόλια δικά σας...

Θόδωρος Λέλεκας