Από τον Θ. Λέλεκα 


Έχω πει τόσες φορές ότι - οινικά πάντα – «Έξω Πάμε Καλά», που μπορεί να σταματήσει να γίνεται πια πιστευτό. Γι αυτό θα σας το πω όσο πιο «λιανά» γίνεται: Οι ξένοι κάνουν σαν τρελλοί για το Ελληνικό κρασί.

Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, ότι κι αν διαβάσω και σε όλες τις επικοινωνίες μου με ξένους συναδέλφους, ακούω μόνο τα καλύτερα για τα κρασιά μας. Καινούριες εξαγωγικές αγορές ανοίγουν συνεχώς τις αγκάλες τους για να τα υποδεχτούν, ενώ οι διθυραμβικές κριτικές από επαγγελματίες και ερασιτέχνες δίνουν και παίρνουν.

Βρέθηκα αυτές τις μέρες ανάμεσα σε ένα γκρουπ γαστρονόμων από διάφορες γωνιές του πλανήτη που επισκέφτηκαν την Αθήνα. Στο πλαίσιο του ταξιδιού τους δοκίμασαν πολλά και καλά κρασιά μας, αλλά και επισκέφτηκαν και δύο εξαιρετικά οινοποιεία μας: το Κτήμα Χατζημιχάλη στην Αταλάντη, και το Οινοποιείο Σκούρα στο Άργος. Τα λόγια που άκουσα χτες σχετικά με τις εντυπώσεις τους, δεν μπορώ να σας τα περιγράψω! Βέβαια το όλο σκηνικό του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπου φάγαμε το αποχαιρετιστήριό μας δείπνο, με φόντο τον κατάφωτο Παρθενώνα, δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα που έκανε τα πάντα ακόμα πιο μαγικά!

Που θέλω να καταλήξω; Έχουμε πολύ ωραία κρασιά. Και έχουμε όλο το καταπληκτικό πακέτο για να τα «σερβίρουμε» σωστά, είτε όταν τα εξάγουμε, είτε – πόσο μάλλον – στην ίδια τη χώρα μας. Τόσοι ξένοι το έχουν καταλάβει και έχουν μαγευτεί. Σ’ εμάς πότε θα συμβεί το ίδιο;...

Θόδωρος Λέλεκας