Από τον Θ. Λέλεκα 


Το να μπορεί ένα ποιοτικό ερυθρό κρασί να παλαιώσει και να εξελιχθεί στο χρόνο το θεωρούμε – ουσιαστικά – δεδομένο. Στην περίπτωση ενός λευκού κρασιού, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η παλαίωση στο λευκό κρασί θεωρείται μεγάλο «ατού» και ενδεικτικό ποιότητας, και είναι ίσως το βασικό χαρακτηριστικό που μπορεί να ανεβάσει τις «μετοχές» μίας λευκής ποικιλίας ή ετικέτας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι τα λευκά κρασιά της περιοχής του Chablis στη Βουργουνδία, η αυτά που μας δίνει η ποικιλία Riesling θεωρούνται – στην πλειονότητά τους – μεγάλα, επειδή έχουν αποδείξει ότι, όχι μόνο δεν φοβούνται τον χρόνο, αλλά τον έχουν δαμάσει απόλυτα!

Το Ασύρτικό μας, τόσο αυτό που μεγαλώνει στην πατρίδα του, τη Σαντορίνη, όσο και όλα τα υπόλοιπα δείγματα αυτής της θαυμαστής ποικιλίας ανά την Ελλάδα, «παίζει» στην ίδια μεγάλη κατηγορία. Λόγω της δυνατής του οξύτητας, αλλά και όλων των χαρακτηριστικών με τα οποία το οπλίζει το «μαγικό» του terroir, έχει αποδείξει ότι μπορεί και εξελίσσεται θαυμάσια σε βάθος χρόνου, κι αυτό ξετρελλαίνει όσους αγαπούν το λευκό κρασί – επαγγελματίες και μη.

Το Ασύρτικο, λοιπόν, καλείται να παίξει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην προσπάθεια ανάδειξης του Ελληνικού κρασιού στα μεγάλα «σαλόνια» του οινικού κόσμου. Και μέχρι τώρα παίζει τον ρόλο του εξαιρετικά, και το κοινό του ανταποκρίνεται εξίσου ένθερμα.

Σε όλο αυτό το εγχείρημα μπορούμε να συμβάλουμε κι εμείς. Όχι μόνο πίνοντας και προτιμώντας τις τόσες πολλές και αξιόλογες ετικέτες Ασύρτικου στην αγορά (είδατε θυσίες που καλούμαστε να κάνουμε εμείς οι οινόφιλοι;...), αλλά και φροντίζοντας οι ξένοι φίλοι, γνωστοί και συνεργάτες μας να γνωρίζουν τις αρετές της μεγάλης αυτής ποικιλίας μας, για να τους διαδίδουν κι εκείνοι, με τη σειρά τους, στους δικούς τους κύκλους.

Την επόμενη φορά που θα πάρω δώρο για έναν ξένο φίλο, αυτό θα είναι ένα μπουκάλι Σαντορινιό Ασύρτικο. Και, τώρα που το σκέφτομαι, θα πάρω δύο μπουκάλια. Το δεύτερο για μένα, ως ανταμοιβή για την επιλογή ενός τόσο εύστοχου δώρου!...

Θόδωρος Λέλεκας