Από τον Θ. Λέλεκα 


«Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και συμφωνώ απόλυτα μαζί τους. Στην προκειμένη περίπτωση η αρχηγός είναι παρούσα, και είναι η κυρία που βλέπετε στη φωτογραφία. Πρόκειται για την Essi Avelan MW – δεν είναι μόνο μία από τους λιγότερους από 300 Masters of Wine στον κόσμο, δεν είναι μόνο η πρώτη και η μόνη, μέχρι σήμερα, Master of Wine από τη Φινλανδία, αλλά, εκτός όλων των άλλων, είναι και μία από τις αυθεντίες διεθνώς στην Σαμπάνια. Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω ένα σεμινάριό της σχετικά με τις χρονολογημένες (vintage) Σαμπάνιες σήμερα στο Λονδίνο, και σας μεταφέρω τα λόγια και τις συμβουλές της για όλα όσα πρέπει να ξέρει ο φίλος (και αγοραστής) της Σαμπάνιας σήμερα.

Κατ’ αρχήν, σύμφωνα πάντα με την Essi, το ρεύμα στη Σαμπάνια αυτή τη στιγμή είναι υπέρ των μη χρονολογημένων (NV) ετικετών, κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά παράλληλα και των υπερ-πολυτελών (Prestige Cuvée) ετικετών στην άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτό αφήνει ουσιαστικά έξω από το παιχνίδι τις χρονολογημένες (vintage) ετικέτες, και είναι πολύ κρίμα. Αν το σκεφτούμε, το μυστικό – και το μεγάλο στοίχημα – στην NV Σαμπάνια είναι η σταθερότητα στο στυλ και τη γεύση ανεξαρτήτως έτους παραγωγής και σε βάθος χρόνου. Αντίθετα, με τη vintage Σαμπάνια ο οινοποιός έχει το ελεύθερο να ερμηνεύσει το house style του οίκου του ανάλογα με την χρονιά, κι έτσι εξαντλεί κάθε περιθώριο κ