Από τον Θ. Λέλεκα 


Καμιά φορά τα ποτήρια είναι από τα στοιχεία του κρασιού που παίρνουμε ως δεδομένα. «Τι είναι άλλωστε», μπορεί να σκεφτόμαστε, «παρά δοχεία προσωρινής αποθήκευσης του κρασιού μας, μέχρι αυτό να καταλήξει στο στομάχι μας με συνοπτικές διαδικασίες». Η αλήθεια είναι όμως πολύ διαφορετική. Και κάποιος που αφιερώνει χρόνο (και χρήμα) στο κρασί, δεν πρέπει να την αγνοεί.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι μέσα στο ποτήρι, το κρασί ζει, αναπνέει, εξελίσσεται. Ένα καλό κρασί, όσο μένει στο ποτήρι, «ξεκλειδώνει» όλα τα αρωματικά του επίπεδα, και ουσιαστικά αναδεικνύεται με το χρόνο. Θα μπορούσαμε δηλαδή να φανταζόμαστε το ποτήρι ως μία «μικρή καράφα», αν μη τι άλλο.

Επιπλέον, μπορεί να βρίσκουμε τεράστια ποικιλία ποτηριών κρασιού σε χίλια-δυό σημεία, από το σούπερ μάρκετ ως το κατάστημα γυαλικών, ωστόσο η επιλογή του σωστού ποτηριού για το κρασί μας χρειάζεται προσοχή, γνώση και έρευνα αγοράς, για να διαλέξουμε τα ποτήρια που θα «υπηρετήσουν» επάξια το κρασί μας, αλλά και την αγάπη μας σε αυτό. Και ψάχνοντας, θα ανακαλύψουμε ότι οι εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή ποτηριών κρασιού είναι οι πιο κατάλληλοι προμηθευτές στην προκειμένη περίπτωση.

Σε ένα από τα πρόσφατα ταξίδια μου έκανα ένα τεστ δοκιμής κρασιών με διαφορετικά ποτήρια, το οποίο οργάνωσε γνωστή Αυστριακή εταιρεία του συγκεκριμένου κλάδου. Αυτό που κάναμε ήταν η συγκριτική δοκιμή τεσσάρων διαφορετικών κρασιών αρχικά σε απλό ποτήρι και στη συνέχεια σε ποτήρι ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για κάθε στυλ ή και ποικιλία κρασιού της δοκιμής. Σας διαβεβαιώ ότι οι διαφορές ήταν θεαματικές. Το σωστό ποτήρι δικαίωσε την φήμη (και την τιμή του, βέβαια) σε κάθε περίπτωση, αφού α) προστάτευσε καλύτερα την θερμοκ