ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ Από τον Τ. Πικούνη


Ο τίτλος δεν αναφέρεται στο γνωστό κρασί του Αντώνη Παπαντώνη... Αλλά δεν μπορούμε να μην θεωρήσουμε τον Αντώνη κάτι σαν "προφήτη" και το κρασί του μια διαχρονική έκκληση προς τους συναδέλφους του να μην ξεχνούν την αξία του αρχαίου ρητού.

Όσοι μας παρακολουθούν γνωρίζουν τον ενθουσιασμό μας για τις εξαγωγικές επιδόσεις των οινοπαραγωγών μας. Πιστεύουμε ότι εκεί βρίσκεται το μέλλον του ελληνικού κρασιού, αλλά και η άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πλευρά των οινοποιών. Έτσι, έχουμε προβάλλει με άρθρα μας και σχόλια τις επιτυχίες οινοπαραγωγών μας σε εξαγωγές στην Κίνα, στις ΗΠΑ και αλλού, καθώς και όλες τις τόσο σημαντικές για την εικόνα του ελληνικού κρασιού βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Θέλουμε όμως να επισημάνουμε ότι οι υπερβολές στις ανακοινώσεις δεν βοηθούν κανένα και απλά υπονομεύουν την εικόνα του μεγάλου μεγέθους και της εξαιρετικής ανάπτυξης των εξαγωγών μας αυτή τη χρονιά. Δυστυχώς δε, ρίχνουν ένα πέπλο αναξιοπιστίας και αμφισβήτησης στο σύνολο των εξαγωγικών επιτυχιών όλων των ελλήνων παραγωγών και όχι μόνων αυτών από τους οποίους προέρχονται τα αντίστοιχα Δελτία Τύπου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συγκρατηθεί ο εύλογος ενθουσιασμός των παραγωγών μας για την επίτευξη πραγματικά σημαντικών συμφωνιών, που τους παρασύρει σε μελλοντικές προβλέψεις απίθανων ποσοτήτων ή σε ανακοινώσεις εξαγωγών κρασιών που παράγονται σε ελάχιστο αριθμό φιαλών, ακόμα και σε ανακοινώσεις "μυθικών" κρασιών που ΘΑ παραχθούν κλπ. κλπ. Ανακοινώσεις που εντείνονται μάλιστα από υπερβολικούς χαρακτηρισμούς κάποιων wine bloggers.

Οι εξαγωγές των ελληνικών κρασιών είναι μια σημαντική δραστηριότητα τόσο για τους ίδιους και το ελληνικό κρασί, όσο και για την Ελλάδα γενικότερα. Η άμεση αντίδραση πολλών οινοπαραγωγών μας στην κρίση με την ταχύτατη ανάπτυξη των εξαγωγών έδρασε σαν υπόδειγμα για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, απέδειξε την δυναμική των ελλήνων και τις δυνατότητες επαναπροσδιορισμού των στόχων της ελληνικής οικονομίας, και έδωσε σε όλους μας μια ανάσα αισιοδοξίας μέσα στο θλιβερό περιβάλλον που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Απέδειξε ότι εμείς οι Έλληνες όταν θέλουμε και προσπαθούμε, μπορούμε.

Είναι κρίμα οι ανακοινώσεις "ενθουσιασμού" και οι υπερβολές να υπονομεύσουν την παραπάνω εντύπωση. Είναι κρίμα για τους ίδιους τους παραγωγούς, για τις προσπάθειές τους αλλά και για όλους εμάς τους Έλληνες.

Πιείτε λοιπόν ένα ποτήρι από το πολύ καλό κρασί του Αντώνη Παπαντώνη στην υγεία των οινοπαραγωγών μας, στην ευόδωση των ελληνικών εξαγωγών οίνου, αλλά και διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα στη φιάλη: ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ