Τυφλή δοκιμή Αρμακά: Θα έχουμε τελικά αύριο την "Κρίση των Αθηνών"; Από τον Τ. Πικούνη




Μη μπερδευτείτε... δεν είναι αυτό άλλο ένα βαρετό άρθρο για την οικονομική κρίση που προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα λέγοντας τα ίδια και τα ίδια. Κάθε άλλο...

Όταν λέμε "Κρίση των Αθηνών", στα Αγγλικά "Judgement of Athens", χρησιμοποιούμε μια "αναλογία" με ένα ευρύτατα γνωστό γεγονός που άλλαξε την παγκόσμια οινική ιστορία, την "Kρίση του Παρισιού"-αντίστοιχα "The Judgement of Paris"- για να τονίσουμε τη σημασία που μπορεί να έχει ένα γεγονός που θα συμβεί αυτή τη φορά στην Αθήνα, και που μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στην Ελληνική οινική ιστορία. Λέμε "μπορεί", και θα καταλάβετε σε λίγο γιατί...

Για το περίφημο "Judgement of Paris" έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο, στο οποίο μπορείτε να αναφερθείτε για τις λεπτομέρειες. Εδώ θα πούμε σε συντομία ότι είναι η τυφλή γευστική δοκιμή που διοργάνωσε ο νεαρός τότε Βρετανός έμπορος οίνων και καβίστας (και τώρα καθιερωμένος οινοκριτικός) Steven Spurrier που έγινε στο Παρίσι στις 24 Μαΐου 1976 στην οποία συμμετείχαν Αμερικανικά και Γαλλικά κρασιά, και της οποίας το αποτέλεσμα συγκλόνισε τον κόσμο: Τα Αμερικανικά κρασιά κατατρόπωσαν τα Γαλλικά!

Το Αθηναϊκό "Judgement of Athens" θα γίνει την αύριο Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 σε κλειστό κύκλο, στο wine restaurant Paradiso του Γρηγόρη Μιχαήλου AIWS, Σύμβουλου Οίνου του House of Wine, και θα αφορά στη τυφλή δοκιμή ενός ελληνικού κρασιού με "αντιπάλους" εκλεκτά κρασιά του εξωτερικού.

Ποιό το κρασί; Ποιός ο Έλληνας οινοποιός που τολμά κάτι τέτοιο; Μα ...ποιός άλλος: Ο Χρήστος Αϊβαλής που όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας προκάλεσε ο ίδιος τη δοκιμή, ισχυριζόμενος ότι το νέο του κρασί, ο Αρμακάς (σημαίνει σωρός από πέτρες), είναι το καλύτερο Ελληνικό και καλύτερο από διεθνή κρασιά που κοστίζουν πολλαπλάσια από αυτό... που -σημειωτέο- είναι εξωφρενικά ακριβό σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των ελληνικών κρασιών.

Για το Χρήστο Αϊβαλή είναι μια πρόκληση που έστησε ο ίδιος για τον εαυτό του. Όταν μίλησα πριν από λίγες ημέρες μαζί του, μετά το άρθρο που είχα γράψει για τη δοκιμή αυτή, μου είπε ότι "του έβαλα τον πήχη πολύ ψηλά με όσα έγραψα". Αλλά... τον πήχη τον έβαλε ο ίδιος πολύ ψηλά, όταν από το 2006 ξεκίνησε την προσπάθεια, με δοκιμές, πειραματισμούς και με στόχο τον ίδιο: Να φτιάξει ένα κρασί καλύτερο από τα καλύτερα Γαλλικά, ένα κρασί που "θα τιμά την Ελλάδα και θα δείξει ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δημιουργήσουμε τα καλύτερα" (δικά του λόγια).

Θα έχουμε λοιπόν αύριο την "Κρίση των Αθηνών"; Ποιός ξέρει... εξαρτάται από πολλούς παράγοντες... Θα είναι μια σοβαρή γευσιγνωστική δοκιμή, ή άλλο ένα "ελαφρύ" γεύμα από τα τόσα που διοργανώνονται αυτή την εποχή; Οι διοργανωτές είναι αυτοί που θα δώσουν το "ύφος" της εκδήλωσης. Το γεγονός επίσης ότι αποκαλύφθηκαν τελικά οι λεπτομέρειες του κρασιού ίσως είναι ένας παράγοντας που αποδυναμώνει τη σημασία της δοκιμής...

Πάντως είναι ασφαλώς προς τιμή της εταιρείας που διακινεί τα κρασιά του Αϊβαλή, ότι δεν φοβήθηκε το κόστος της αποτυχίας, ξεκάθαρα υποστηρίζοντας τη σημασία της δοκιμής, κρατώντας τον πήχη εκεί που τον τοποθέτησε ο Χρηστος-και θα ήταν λογικό για μια εμπορική εταιρεία να φοβάται αυτό που ο Χρήστος ρισκάρει: Την αποτυχία! Την αποτυχία που πάρα πολλοί "άσπονδοι" φίλοι του Χρήστου περιμένουν, θεωρώντας την νομοτελειακά επερχόμενη, και τους ισχυρισμούς του Χρήστου αποτέλεσμα του απρόβλεπτου και εκρηκτικού του χαρακτήρα... "Αυτή τη φορά θα πάρει το μάθημά του", είπε κάποιος από αυτούς...

Κάποιοι άλλοι μας είπαν με ...ειρωνικό χαμόγελο ότι "δίνετει πολύ σημασία στις τρέλες του Χρήστου..." και ότι "αυτή την εποχή έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε..." Όμως... πάντα είχαμε "σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε" και δεν τα κάναμε ποτέ, ούτε τα κάνουμε και τώρα, δυστυχώς. Και θα πω ξεκάθαρα ότι οι "τρέλες" των Αϊβαλήδων μας χρειάζονται σε όλους τους τομείς, είναι απαραίτητες για να μας βγάζουν από το "βάλτο" της καθημερινότητας, των "μικρών" και συμβατικών, και να μας δείχνουν ότι όταν προσπαθούμε να φτάσουμε το "άπιαστο", υπάρχουν φορές που οι "τρελοί" που το δοκιμάζουν το καταφέρνουν...

Εμείς δεν ξέρουμε αν -αυτή τη φορά- ο Αϊβαλής "θα πάρει το μάθημά του", δεν ξέρουμε καν αν του χρειάζεται κάποιο "μάθημα": Είναι φορές με το Χρήστο που έχεις την εντύπωση ότι του χρειάζεται μάθημα για τα ...πάντα, και άλλες που πιστεύεις ότι δεν του χρειάζεται μάθημα για τίποτα, ότι αυτός είναι ο δάσκαλος. Θα τονίσουμε λοιπόν δύο πράγματα: Πρώτα απ' όλα ότι ο Χρήστος Αϊβαλής είναι ο μόνος Έλληνας οινοποιός που είχε τα ...κότσια να προκαλέσει μια τέτοια δοκιμή, και δεύτερο, ότι τους υψηλούς στόχους τους έχει ξαναπιάσει: Με το περίφημο "4" -Τέσσερα, με τις ξένες ποικιλίες, αυτός, "ένας οινοποιός του Αγιωργίτικου" όπως έλεγαν οι ίδιοι "φίλοι" του τότε, και με τις υπέροχες Νεμέες του και ιδιαίτερα το "Μονοπάτι", που δεν πλησιάζονται από καμιά άλλη- (αυτή είναι απόλυτα προσωπική μου άποψη).

Πάντως, από άποψη ...marketing, ο θόρυβος έχει γίνει, το ενδιαφέρον μεγάλο, τα τηλέφωνα των φίλων των κρασιών του Αιβαλή πολλά, τα ερωτήματα αν μπορούν να παρευρεθούν στη δοκιμή επίσης... Το House of Wine θα διαθέσει τον Αρμακά, όπως διέθεσε και διαθέτει το περίφημο "4" -Τέσσερα και όλα τα κρασιά του με μεγάλη επιτυχία... Και θα σας αποκαλύψουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ...προπωλήσαμε Ελληνικό κρασί 7 ολόκληρους μήνες πριν κυκλοφορήσει, μετά από πίεση πελάτη μας, που πήρε και το ρίσκο να το προαγοράσει στην ...ανεπίσημη ακόμα τιμή του! Μάλλον είναι η πρώτη επίσημη πώληση του Αρμακά, και η πρώτη φορά που διαθέτουμε Ελληνικό κρασί σε αυτή την τιμή (θα την μάθετε την Πέμπτη!).

Θα τα καταφέρει ο Χρήστος Αιβαλής; Θα είναι η αυριανή δοκιμή κάτι σημαντικό; Θα έχουμε τελικά την "Κρίση των Αθηνών"; Οι Έλληνες οινοκριτικοί, οινοδημοσιογράφοι και επαγγελματίες του οίνου που θα κρίνουν "τυφλά" το κρασί του Χρήστου ανάμεσα στα διεθνή "θηρία" θα αποφασίσουν την Τετάρτη το βράδυ. Μέχρι τότε... υπομονή.

Εσείς την Πέμπτη το πρωί, όταν ανοίξετε τον υπολογιστή σας, επισκεφθείτε το House of Wine και θα έχετε την αναφορά μας. Από καρδιάς ελπίζω θετική, και αυτή τη φορά...