Robert Parker: Κάποτε... 34 χρόνια πριν... Από τον Τ. Πικούνη


Οι περισσότεροι φίλοι του κρασιού και όσοι φίλοι μας επισκέπτονται, ασφαλώς γνωρίζουν το Robert Parker Jr.: Είναι απλά ο μεγαλύτερος Guru του οίνου σε όλο τον κόσμο, ο οινοκριτικός που άλλαξε τον κόσμο του κρασιού και ουσιαστικά τον διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Η περίφημη 100βάθμια κλίμακα βαθμολόγησης των κρασιών που εισήγαγε ήταν μια επανάσταση στην εκτίμηση των κρασιών και έχει γίνει καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια, με τεράστια επιρροή στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών και τις τάσεις κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σεόλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Η υψηλή βαθμολόγηση ενός κρασιού απο το Robert Parker ή από τους συνεργάτες του "Δικηγόρους" (advocates) του οίνου στο ομώνυμο newsletter και ιστοσελίδα του εξασφαλίζει οικουμενική αναγνώριση, φήμη αλλά και ...πωλήσεις, μαζί με εντυπωσιακή άνοδο της τιμής του! Και οι οινοποιοί φτιάχνουν κρασιά στο στυλ που αρέσει στον Parker: Πλούσια, τανικά, έντονα...

Ο Robert Parker έχει αποκτήσει πολλούς φίλους και άλλους τόσους εχθρούς, που υποστηρίζουν πως επηρέασε την εξέλιξη του οίνου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ουσιαστικά στερώντας από τους οινοποιούς τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και οδηγώντας τους στη μίμηση.

Εμείς θα πούμε "Ουδέν καλόν αμιγές κακού", και το καλό που έχει κάνει ο Robert Parker στην παγκόσμια αγορά οίνου είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιο, φέρνοντας το κρασί στο προσκήνιο μέσα από τα γραπτά του, τις γευσιγνωστικές του σημειώσεις αλλά και με την παρουσία του σε εκθέσεις, εκδηλώσεις... ένας star του οίνου παγκόσμιας εμβέλειας! Που έφτασε στην κορυφή από την εμπιστοσύνη του κόσμου στις κριτικές και τις απόψεις του,που στην πολύχρονη καριέρα του ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ακεραιότητά του.

Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να γιορτάσουμε μαζί του και να πούμε ένα μεγάλο "μπράβο" για την έκδοση του τεύχους της 30ης Απριλίου 2012, του 200ου τεύχους του "Wine Advocate"! Σε ένα συγκινητικό Video (που δυστυχώς δεν είναι αναδημοσιεύσιμο) ο Parker μιλά για το "παιδί" του, την πορεία του στο χρόνο. Και δίνει στη δημοσιότητα το πρώτο -ιστορικό πιά- τεύχος του (δακτυλογραφημένο)... Διαβάστε τι γράφει ο ίδιος σαν εισαγωγικό σημείωμα στο video, με τίτλο "Once Upon a Time.....34 Years Ago....":

"Αγαπητέ Συνδρομητή:

Είναι μια τεράστια ευχαρίστηση που φθάνω σε αυτό το σημαντικό ορόσημο - Στο τεύχος 200, μετά από σχεδόν 34 χρόνια δοκιμών, γράφοντας και ταξιδεύοντας στους δρόμους κρασιού όλου του κόσμου. Ήταν ένα απίστευτο και απίθανο ταξίδι, και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσαν οι συνδρομητές και η καλή μου τύχη.

Ως ανάμνηση αυτών των πρώτων ημερών, έχουμε τοποθετήσει ένα αρχείο PDF του 1ου τεύχους για τους συνδρομητές μας, ώστε να δουν πόσο έχουμε εξελιχθεί από τότε. Είχα στείλει αυτό το πρωτόγονο τεύχος δωρεάν το καλοκαίρι του 1978, αφού κανείς δεν γνώριζε το Robert Parker. Η δωρεάν έκδοση μου εξασφάλισε περίπου 600 συνδρομητές που έγιναν η βάση, και των οποίων η ενθάρρυνση χρησίμευσε ως καταλύτης για να συνεχίσω. Φυσικά ονομαζόταν "Ο δικηγόρος του Οίνου της Βαλτιμόρης-Ουάσιγκτον" (The Baltimore-Washington Wine Advocate), και άλλαξε μερικά τεύχη αργότερα απλά σε "Ο δικηγόρος του Οίνου", όταν άρχισα να εγγράφω συνδρομητές σε όλη τη χώρα, και τελικά από όλο τον πολιτισμένο κόσμο
."


Στην υγειά σας!