Cucina Povera... ή η Κουζίνα της Κρίσης Από τον Τ. Πικούνη



Η ευμάρεια της προηγούμενης δεκαετίας που μας αφήνει ολοταχώς, άφησε πίσω της ένα πλήθος "υπολειμμάτων": Συνήθειες, συμπεριφορές, μόδες και LifeStyles... μεταξύ τους και πλήθος εστιατορίων που αντιπροσώπευαν ότι στυλ κουζίνας μπορεί κανείς να φανταστεί: Από τα διάφορα εθνικά στυλ (Γαλλική, Ιταλική, Δανέζικη, Ασιατική, Ιαπωνική, Κινέζικη, Κορεάτικη κλπ) μέχρι τα διεθνή στυλ της Haute Cuisine, της Nouvelle Cuisine, της Fusion, τις διάφορες τάσεις όπως Slow Food, Fast Food, τη μοριακή γαστρονομία (βλέπε τα άρθρα μας για τον Feran Adria) και τόσες άλλες εξειδικευμένες μεθόδους μαγειρικής που η παγκοσμιοποίηση επέτρεψε να διαχυθούν στις ευημερούσες κοινωνίες του πλανήτη μας... και βέβαια και στην ελληνικη, που για χρόνια νόμιζε ότι ήταν...

Η δική μας κοινωνία έχει πάψει να είναι "ευημερούσα" για τους περισσότερους από εμάς... κάποια από τα "leftovers" και "ναοί" της ευμάρειας, σύμβολα μιας ζωής και ενός lifestyle που χάνεται πιά -φοβάμαι οριστικά- για τους περισσότερους, ήδη χαροπαλεύουν. Η κρίση έχει ή και θα διαμορφώσει τα δικά της στυλ, τ