Το κρυφό σχολειό του Οίνου; Από τον Τ. ΠικούνηΝύχτα, το σκοτάδι πηχτό... Τα φώτα της μονοκατοικίας κλειστά. Μια σκιά κινείται γρήγορα, η πόρτα της αυλής ανοίγει, και η σκιά -ένας άνδρας με το πρόσωπο χωμένο στην καμπαρντίνα και κάτι να φουσκώνει στην τσέπη, χτυπά την σκοτεινή πόρτα συνθηματικά, Τακ, τακ-τακ, τακ-τακ-τακ... Η πόρτα ανοίγει γρήγορα, ο άνδρα κοιτάζει πίσω του πριν χωθεί στο σκοτεινό προθάλαμο... Έφερες κάτι", τον ρωτάει ο οικοδεσπότης ψυθιριστά. "Ναι, απαντά αυτός, και βγάζει με προσοχή από την τσέπη του μια φιάλη κρασί. " Τέσσερα του Αιβαλή 2006... το θυμάσαι"!

Μια φανταστική εικόνα... ή μια εικόνα από το μέλλον;

Σε μια τελευταία μας ανάρτηση στο facebook είχαμε τη φωτογραφία του Θαλασσίτη που βλέπετε μαζί με ένα πιάτο γαύρο τηγανητό και μια σαλάτα χωρίς λάδι (!). Συνολικό κόστος: Ο θαλασσίτης 10,16€ (με έκπτωση 20%!), ο Γαύρος 5€, η ντομάτα 0€ (ήταν από τον κήπο μας), άντε και 1 τα υπόλοιπα (?). Σύνολο 16,16€. Δύο τα άτομα που έφαγαν, δηλαδή 8 ευρώ το άτομο.

Αυτή λοιπόν την ανάρτηση βρήκε κάποιος "φίλος" για να μας γράψει κάτι περίπου σαν αυτό: "Τι ταπεινός γαύρος και μεγάλα ψάρια! Σα δεν ντρέπεστε! Εδώ ο κόσμος πεινάει και εσείς γράφετε για μεγάλα κρασιά (?) και Ντομ Περινιόν(??)!".

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που παίρνουμε τέτοια σχόλια... και δεν είμαστε οι μόνοι. Συνήθως δεν ασχολιόμαστε με αυτά, αλλά τελευταία έχουν αυξηθεί και ορισμένα είναι τόσο ανόητα ώστε καταντούν εξοργιστικά.

Κατά τη άποψη αυτών των ατόμων, θα πρέπει κάποια επαγγέλματα και καταστήματα να κλείσουν οριστικά στην Ελλάδα, για να μην... προκαλούν τον κόσμο που πεινάει... Να αναφέρω κάποια που εύκολα έρχονται στο μυαλό: Καταστήματα ρουχισμού που περιλαμβάνουν ακριβές μάρκες, καταστήματα πώλησης αυτοκινήτων -όσα έχουν μείνει βέβαια!- Delikatessen και μεγάλα τμήματα super markets, κάβες και γενικά η πώληση εμφιαλωμένου οίνου -αφού υπάρχει το φθηνό και ¨"αγνό" (τρομάρα του!) χύμα... Όλα τα εμφιαλωμένα νερά. Ασφαλώς όλα τα εστιατόρια εκτός από κουτούκια με μαγειρευτό -όχι κρέατα, είναι πρόκληση! Γιατί να μην απαγορευθούν και τα χασάπικα -ποός μπορεί να αγοράσει κρέας σήμερα... Α, ναι... και οι διάφοροι γευσιγνώστες (σα δεν ντρέπονται!) και αρκετοί καβίστες που έχουν στα ράφια τους Γαλλικά και Ιταλικά κρασιά να κρεμαστούν στο Σύνταγμα! Πολλοί εστιάτορες επίσης... Ελπίζω να μην ξεχάσουν και εμένα... θα προσβληθώ βαθύτατα!

Η μήπως τους παρεξήγησα; Μήπως τελικά δεν ενοούν ότι πρέπει να καταργηθούν όλα τα προηγούμενα, αλλά να αποτελούν ...επτασφράγιστο μυστικό; Να μη μιλάμε για αυτά, να μην τα αναφέρουμε καθόλου... οι διαφημίσεις να λογοκρίνονται, καθώς και τα blogs και οι αναρτήσεις στο facebook... και όσοι ενδιαφέρονται για αυτά τα υποπροϊόντα του καπιταλισμού και θέλουν να τα γεύονται και να τα συζητούν, ας μαζεύονται σε σπίτια, βράδια, με όλες τις προφυλάξεις και εκεί, κρυφά χωρίς να προκαλούν, να μιλούν για αυτά, τα αγαπημένα τους "απαγορευμένα"... όπως ακούγαμε Θεοδωράκη την εποχή της χούντας...

Είναι η νοοτροπία της απόλυτης μιζέριας! Της ισοπέδωσης προς τα κάτω των πάντων, και του απόλυτου λαϊκισμού. Αναρωτήθηκαν άραγε αυτοί που γράφουν τέτοιου είδους σχόλια τι θα ωφεληθούν όσοι πεινάνε, οι άνεργοι, οι χιλιάδες νεόπτωχοι, αν πραγματικά καταργηθούν όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα; Σίγουρα νέες χιλιάδες ανέργων, σίγουρα πώληση στη "μαύρη"... Και βέβαια για να γίνει αυτό, χρειάζεται και αλλαγή καθεστώτος, σε κομμουνισμό ή φασισμό... Ξέρουν ότι αυτό δεν γίνεται, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αγανάκτησή τους δεν έχει νόημα, αλλά ..πουλούν τζάμπα ευαισθησία! Και αν πραγματικά διαθέτουν ευαισθησία προς τους μη έχοντες, αν στ΄αλήθεια τους συμπονούν, ας αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους τους, ας φερθούν σαν κοινωνικά σωστοί πολίτες στη δουλειά τους, στις συναλλαγές τους, ας ζητούν αποδείξεις, ας μη "συναλλάσσονται" για να γλυτώσουν το ΦΠΑ. Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος να γίνει κάτι, για να μην υπάρχουν πεινασμένοι και άνεργοι!...

Σε όλα τα σημεία του κόσμου όπου η λογική (έστω και η σχετική) επικρατεί, υπάρχουν προϊόντα, επαγγέλματα και καταστήματα για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, από τα υψηλότερα έως τα χαμηλότερα... Κάθε κατάστημα διαθέτει ακριβά και φθηνά προιόντα, κάποια ακρβότερα, κάποια φθηνότερα. Και είναι οι απλές διαδικασίες της αγοράς που επιβάλλουν ποιά από αυτά κρίνονται ακριβά, ποιά από αυτά δεν θα κυκλοφορήσουν γιατί η αγορά δεν τα θέλει...

Πρέπει να απορρίψουμε όλοι την τρομοκρατία μέσω του προπηλακισμού επαγγελμάτων και επαγγελματιών αλλά και ολόκληρων τμημάτων της αγοράς. Και πρέπει να τα καταγγέλλουμε όπου και αν τα βρίσκουμε.

Ελπίζοντας ότι δεν θα καταλήξουμε κάποτε στο "Kρυφό σχολειό του Οίνου"....