Untitled 8


Τα «ΒορΟινά» στην Αθήνα... να είστε ΟΛΟΙ εκεί

Από τον Τ. Πικούνη

Η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» με τον τίτλο «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» είναι ο Σύνδεσμος των Οινοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας. Μια εταιρεία πρωτοποριακή από την ίδρυσή της, το 1993, όταν 13 οραματιστές οινοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδος ίδρυσαν την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας».

Ένας καθόλου ...ελληνικός σύνδεσμος, θα έλεγα, και μην εκπλαγείτε: Σε αυτόν συνυπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αξιόλογων Οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας, με αγαστή συνεργασία μεγάλων και μικρών οινοποιών, με έργο εντυπωσιακό, με συντονισμό ενεργειών, πρόγραμμα, συχνές συσκέψεις των μελών της. Ένας σύνδεσμος υποδειγματικός, που καλά θα κάνουν να τον αντιγράψου σύντομα και άλλες περιοχές της Ελλάδας
Και με πολλές εκδηλώσεις οίνου, τόσο στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, όσο και στην Αθήνα, με κυρίαρχη «Τα ΒορΟινά» καθώς και το «ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», που θα πραγματοποιηθεί εφέτος στη Θεσσαλονίκη, στις 4, 5, και 6 Μαρτίου.

«Τα ΒορΟινά» είναι η ετήσια εκδήλωση γευστικής δοκιμής κρασιών και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα σε καταναλωτές και επαγγελματίες. Πραγματοποιούνται στην Αθήνα κάθε Ιανουάριο και στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, αλλά επισκέπτονται επίσης και άλλες πόλεις. Ήδη έχουν πραγματο­ποιηθεί στα Ιωάννινα, στην Ξάνθη, το Βόλο, τη Λάρισα, την Κομοτηνή.

Ήρθε λοιπόν η ...ώρα τους, για να τα υποδεχτούμε στην Αθήνα, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, στη M. Βρετανία.

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει όλα τα σχετικά και τυπικά θα έλεγα για την εκδήλωση σε προηγούμενο άρθρο μας.

Εδώ σήμερα θα ξεφύγω από τα τυπικά. Που μας λένε ότι θα δοκιμάσετε εξαιρετικά κρασιά , θα γνωρίσετε τους οινοποιούς, θα συμμετάσχετε σε οινογευσία, θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε σπάνιες φιάλες παλιών εσοδειών. Ναι, όλα είναι αλήθεια, και με το παραπάνω...

Αλλά εφέτος δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που πρέπει όλοι οι φίλοι του κρασιού να επισκεφθούν την έκθεση και όλοι οι "περί τον οίνο" να την υποστηρίξουν.

Το καλό, εμφιαλωμένο κρασί βρίσκεται σε δεινή κρίση, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά όσο και παραλείψεων, υπερβολών κατά τα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας. Η κρίση επιδείνωσε την ...οινική κρίση, και το χύμα κρασί έσπευσε να επανακαταλάβει χαμένες θέσεις, τρύπες που άφησε η ουσιαστική "αποχώρηση" του εμφιαλωμένου κρασιού από τα παλιά του "στέκια": Σημεία λιανικής πώλησης του εμφιαλωμένου κρασιού έχουν κλείσει, πολλές κάβες, και περισσότερα εστιατόρια, αλλά τα τελευταία έχουν πλέον αφιερωθεί κατά πλειοψηφία στο "χύμα": Αυτό το υποτιθέμενα "αγνό", "δικό μας", που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουμε ούτε πως ούτε από ποιόν φτιάχνεται, και επαφιέμεθα στον (ανύπαρκτο σε οικονομικά θέματα) "πατριωτισμό των Ελλήνων" (αν βέβαια είναι ελληνικό) για να το πιούμε "μετά φόβου θεού"...

Οι εκθέσεις οίνου, και ιδιαίτερα οι αξιόλογες σαν τα «ΒορΟινά» είναι θεσμοί που πρέπει απαραίτητα να ενισχυθούν. Γιατί μέσα από αυτούς το εμφιαλωμένο κρασί έχει την ελπίδα ότι θα επιζήσει. Το ίδιο και οι παραγωγοί. Θέλουν την ενίσχυση του κοινού, του μεγάλου κοινού που πηγαίνει στις εκθέσεις. Ενίσχυση ηθική, που θα γίνει μέσα από τη μαζική σας προσέλευση, αλλά και ενίσχυση οικονομική, που θα έρθει από την δοκιμή, την εκτίμηση και τη διάδοση των αξιόλογων κρασιών που θα δοκιμάσετε.

Η έκθεση θέλει, ή μάλλον "απαιτεί" την ενίσχυση όλων όσων θέλουν να ονομάζονται οινόφιλοι: Των οινοδημοσιογράφων, των κριτικών οίνου ,των σημείων πώλησης -είτε αυτά είναι εστιατόρια, κάβες, Internet e-shops, wine bars, των blogs Οίνου... όλων. Χωρίς τις γνωστές "ελληνικές" επιφυλάξεις -"ναι με αλλά...". Ακόμα και αν τα "αλλά" υπάρχουν στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα ... «τυπικά» ελληνικά μυαλά -που καλό δεν λένε για κανένα χωρίς την απαραίτητη συνοδεία του "αλλά" που αναιρεί το "ναι μεν"-, ακόμα και τότε πρέπει να παραμεριστούν, και τα «ΒορΟινά» -όπως και όλες οι εκθέσεις να ενισχυθεί ανεπιφύλακτα.

Εμείς προτρέπουμε τους χιλιάδες φίλους μας που συστηματικά επισκέπτονται το site μας, τους χιλιάδες πελάτες μας, τους πάνω από 36.000 φίλους στο facebook που μας παρακολουθούν, να είναι ΟΛΟΙ εκεί!

Μαζικά... είναι καθήκον τους, είναι καθήκον όλων μας να αφιερώσουμε κάποιες ώρες την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου το απόγευμα στην απόλαυση των βορειοελλαδίτικων «διαμαντιών»... Δεν θα χάσουμε -αντίθετα- θα κερδίουμε εμείς, οι παραγωγοί, και το αγαπημένο σε όλους ελληνικό κρασί!


Να είστε όλοι εκεί!


Τάσος Πικούνης


ΥΓ: Και προσέξτε... θα υπάρξει απου