Τα «ΒορΟινά» στην Αθήνα... να είστε ΟΛΟΙ εκεί
Από τον Τ. Πικούνη

"Τα ΒορΟινά" έχουν ήδη γίνει παρελθόν για τους εκατοντάδες φίλους του κρασιού που συνέρρευσαν στo ξενοδοχείο Μ. Βρετανία χθες βράδυ.

Ένα πολύ ευχάριστο όμως παρελθόν για όλους όσους αγαπούν το Ελληνικό κρασί. Γιατί δοκίμασαν εξαιρετικά κρασιά, γνώρισαν σχεδόν όλους τους παραγωγούς και μίλησαν με αυτούς (πλην ελαχίστων που ΔΕΝ έλαμψαν με την απουσία τους), και διαπίστωσαν ότι, παρά την κρίση, οι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας δουλεύουν σκληρά, παράγουν, εξάγουν και αντιμάχονται την κρίση με νέα κρασιά, προσιτά στο ευρύ κοινό.
Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να κρίνω σε βάθος τα κρασιά που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. Ο Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS, Σύμβουλος Οίνου του Hοuse of Wine θα μιλήσει εκτενώς για το τι δοκίμασε, τι διέκρινε, και ποιά κρασιά τον εντυπωσίασαν.

Εγώ βλέπω την έκθεση σαν φίλος του κρασιού, σαν ένας από "όλους εμάς" και βλέποντάς την έτσι μπορώ να πω ότι ήταν πολλαπλά επιτυχημένη: Οργανωτικά και ποιοτικά όπως πάντα, γιατί οι άνθρωποι των Οίνων Βόρειας Ελλάδας κάνουν εξαιρετική δουλειά και αποτελούν υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση για το τι μπορεί να δώσει η σύμπνοια, η δουλειά και οι κοινοί στόχοι. Αλλά επίσης με πολύ περισσότερους επισκέπτες από κάθε άλλη χρονιά, μια σημαντική επιτυχία τις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Αν πρέπει να διακρίνω κάποια οινοποιεία για τη συνολική δουλειά τους θα τολμήσω να αναφέρω δύο, που κατά τη γνώμη μου έχουν μια σημαντική άνοδο στα ήδη ποιοτικά τους κρασιά. Το πρώτο είναι το κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, όπου όλα σχεδόν τα κρασιά ήσαν πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα, με κάποια πραγματικά εντυπωσιακά, όπως το CP Λευκός 2012 και το Κτήμα Claudia Papayianni Ερυθρός. Το δεύτερο ήταν το Κτήμα Λίγα, όπου ο Θωμάς Λίγας και ο γιός του κάνουν εξαιρετική δουλειά. Είναι δύσκολο να βρει κανείς συνολική ποιοτική βελτίωση σε ένα οινοποιείο που ήδη μας έχει δώσει εξαιρετικά κρασιά, αλλά ο Θωμάς Λίγας τα κατάφερε! Μας εντυπωσίασε και η δουλεία του σε πειραματικά κρασιά, που αν και δεν είναι ακόμα έτοιμα για την αγορά, εν τούτοις υπόσχονται πολλά.

Ένα νέο οινοποιείο ήταν ανάμεσα στους "βετεράνους" του Βορρά: Το οινοποιείο Καμάρα-Κιουτσούκη με το λευκό του (μαλαγουζιά) και το ερυθρό (ξινόμαυρο-merlot), και με πολλά υποσχόμενο μέλλον! Δοκιμάστε τα κρασιά τους και πιστεύουμε ότι θα βρείτε την ποιότητα και τις προοπτικές που διακρίναμε και εμείς και βάλαμε τα κρασιά τους στους καταλόγους μας.

Ήταν μια έκθεση γεμάτη αρώματα γιατί τα φρέσκα λευκά κυριάρχησαν: Όλοι οι παραγωγοί είχαν να παρουσιάσουν τις νέες εσοδείες. Και όλοι -πλην δύο- είχαν να παρουσιάσουν κάποια ...μαλαγουζιά: Δοκιμάσαμε μαλαγουζιές όλων των ειδών και ποιοτήτων. μαλαγουζιές φαγητού, απεριτίφ, κάποιες εξαιρετικά αρωματικές, blend μαλαγουζιάς με άλλες ποικιλίες. Η μαλαγουζιά κυριαρχεί, και θα τολμούσα να πω καθ' υπερβολή. Η υπερβολή πάντα βλάπτει, και είναι κρίμα μια θαυμάσια ελληνική ποικιλία να καταντήσει οινικός "μαιντανός".

Μια δεύτερη παρατήρηση ήταν ότι η διάθεση των παλαιών εσοδειών ήταν κατώτερη της προβολής που της έγινε. Η "συλλογή" ήταν περιορισμένη, και πολλά από τα κρασιά διατίθενται σε κάβες και στο House of Wine. Όταν μια ομάδα ποιοτικών παραγωγών υπόσχεται παλαιές εσοδείες, αυτές οφείλουν να είναι αυτό που οι οινόφιλοι περιμένουν.

Η τρίτη «γκρίνια» μου αφορά τα Βορειοελλαδίτικα Ασύρτικα, αλλά με αυτά θα ασχοληθώ όταν μου το επιτρέψει ο ...κηδεμόνας μου! Δηλαδή ο Γρηγόρης Μιαχαήλος, που άκουσε ...έντρομος την άποψή μου. Όταν τη συζητήσω εκτενώς μαζί του, ανταλλάξουμε απόψεις και μου ...επιτρέψει σας την εκθέσω, θα το κάνω.

Αλλά όλα τα "μικρά" στραβά που αναφέρονται εδώ μόνο με διάθεση εποικοδομητική, ήσαν "σταγόνα στον ωκεανό", και ο ωκεανός ήταν η πραγματικά εντυπωσιακή επιτυχία της έκθεσης.

Θέλω για άλλη μια φορά να συγχαρώ τους "Οίνους της Βόρειας Ελλάδας" και τους ανθρώπους τους όπως και τα μέλη-οινοποιους για την μεγάλη επιτυχία της έκθεσης, και για την προσπάθεια που κάνουν για τη βελτίωση και προώθηση του βορειοελλαδίτικου και κατ' επέκταση ελληνικού κρασιού.

Το House of Wine έκανε ότι ήταν δυνατό, με μια δεκαπενθήμερη καμπάνια για να προβάλλει την έκθεση, τόσο προτρέποντας το κοινό να την επισκεφθεί, όσο και προσφέροντας τα κρασιά των οινοπαραγωγών που συνεργάζονται μαζί του, με κέρδος 15% για τους φίλους του κρασιού. Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση των φίλων μας στην προσφορά μας είναι εντυπωσιακή (και μιλάμε για ΠΡΙΝ την έκθεση)! Η προσφορά αυτή συνεχίζεται μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, και όσοι θέλετε να αγοράσετε τα κρασιά που δοκιμάσατε στα «ΒορΟινά» σε εξαιρετική τιμή... σας περιμένουμε!

Τώρα το βλέμμα μας (αλλά και οι προσπάθειές μας) στρέφονται προς τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών, τα Διονύσια που θα γίνουν στο Ζάππειο από 8 έως και 10 Φεβρουαρίου. Εκεί το House of Wine θα έχει διττή παρουσία: Σαν εκθέτης αλλά και σαν συντονιστής μιας σημαντικής προσπάθειας των διοργανωτών, της παραγγελίας και πώλησης κρασιών μέσα στην έκθεση απ' ευθείας από τους παραγωγούς σε τιμές οινοποιείου. Αλλά για τα Διονύσια θα μιλήσουμε εκτενώς τις ημέρες που έρχονται.

Θα σας δούμε όλους εκεί!


Δείτε όλες φωτογραφίες της έκθεσης εδώ