Ένα κρασί έκπληξη από το κτήμα Αβαντίς!
Από τον Τ. Πικούνη

Δεν βλέπουμε πια συχνά τα σημαντικά οινοποιεία να βγάζουν τελείως νέα κρασιά... Θες η κρίση, θες οι πολλές -υπερβολικές κατά τη γνώμη μου- ετικέτες μικρών και κυρίως μεγάλων οινοποιείων, κάνουν την δημιουργία ενός νέου κρασιού μάλλον δύσκολη υπόθεση.

Ο Απόστολος Μούντριχας του Οινοποιείου Αβαντίς, εδώ και καιρό μας ...απειλούσε με μια έκπληξη. Όταν προσπαθούσα να του αποσπάσω ποια είναι η έκπληξη -ασφαλώς κρασί!- γελούσε και με διαβεβαίωνε ότι θα το μάθαινα πρώτος.

Βέβαια, πρώτος δεν το έμαθα (οινοποιοί και ...υποσχέσεις είναι ασυμβίβαστα πράγματα!), αλλά ούτε ο ίδιος ο Απόστολος τόλμησε να μου το πει από το τηλέφωνο. ¨Έλαβα ένα email που ανακοίνωνε επισήμως το νέο κρασί του κτήματος Αβαντίς, το ...Σαντορίνη Αβαντίς!

Έκπληξη; Μεγάλη!

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση για να μιλήσω σύντομα για την άποψή μου για τα εκτός Αιγαίου (και κυρίως εκτός Σαντορίνης) Ασύρτικα. Θα κάνω την παρένθεση γιατί στ ΒορΟινά συνειδητοποίησα ότι εκτός από την καημένη Μαλαγουζιά που έχει πια γίνει ο "μαϊντανός" της ελληνικής οινοποιίας, υπάρχει και ένα άλλο κρασί, αρωματικό, φρουτώδες, μερικές φορές πολύ καλό και λίγες εξαιρετικό, που μοιάζει πολύ στο Sauvignon Blanc και που ονομάζεται -περιέργως!- Ασύρτικο!.

Ναι, μιλάω για το Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης ή Αιγαίου, το Ασύρτικο "της υπόλοιπης Ελλάδας", της Βόρειας, της Δράμας, της Νεμέας... Ένα πολύ καλό πολλές φορές -όπως είπα ήδη- κρασί, αλλά ...καμία σχέση με το Ασύρτικο που ξέρουμε.

Το συζήτησα με πολλούς οινοποιούς στην πρόσφατη έκθεση "Tα ΒορΟινά", και η πρώτη αντίδρασή τους στην ένστασή μου ήταν η έκπληξη, και η απάντηση (με ένα ειρωνικό μερικές φορές χαμογελάκι) ότι αποτελεί "μια άλλη έκφραση της ποικιλίας". Αλλά το χαμογελάκι έφευγε όταν τους έλεγα ότι, αν βάλλουν στη σειρά 5 Sauvignon Blanc, από τη Νέα Ζηλανδία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική και τς ΗΠΑ, και ο πλέον άσχετος φίλος του κρασιού θα αναγνωρίσει οτι όλα -παρά τις μεγάλες διαφορές οινοποίησης του καθ' ενός- είναι Sauvignon Blanc. Το ίδιο και τα Syrah, ή τα Cabernet Sauvignon, ή ...όποια μονοποικιλιακά κρασιά από όποια ποικιλία... Ο υπέροχος Ροδίτης του Λίγα π.χ. (του 2010 παρακαλώ!), τελείως διαφορετικός από άλλους Ροδίτες, εξακολουθεί να αναγνωρίζεται σαν Ροδίτης. Η τόσο διαφορετική έκφραση του Σαββατιανού της Αναστασίας Φράγκου δεν παύει να είναι Σαββατιανό, όσο και το θαυμάσιο αυθεντικό Σαββατιανό του Μυλωνά!

Βάλτε τώρα δίπλα δίπλα ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, ένα Μακεδονίτικο Ασύρτικο και ένα Νεμεάτικο. Δώστε τα να τα δοκιμάσει ο καλύτερος γευσιγνώστης, Ελληνας, Γάλλος , Ελβετός, όποιος.... και αν μας πει ότι ΟΛΑ είναι Ασύρτικα, από εμένα λαμβάνει "χρυσούν ορολόγιον"! Καμία σχέση!! Καμιά σχέση με την "διαφορετική έκφραση". Απλά, είναι ένα άλλο κρασί από μια ..συνώνυμη ποικιλία!

Είναι μεγάλη κουβέντα εδώ να συζητήσουμε αν αυτό κάνει ζημιά στη μοναδική icon ποικιλία της χώρας μας, στο Ασύρτικο ή όχι. Αν διαστρέφεται η έννοια "Ασύρτικο" όπως έχει μεταδοθεί και θριαμβεύει στο εξωτερικό κλπ. κλπ. Εξάλλου μια παρένθεση ήταν για να μιλήσουμε για το Ασύρτικο του Αβαντίς...

Για να συνεχίσω λοιπόν από εκεί που άνοιξα την παρένθεση, τηλεφώνησα στον Απόστολο Μούντριχα, που απάντησε με ένα γέλιο! Και όταν του είπα τα παραπάνω, έσπευσε να με προλάβει λέγοντάς μου ότι το ΔΙΚΟ του Ασύρτικο είναι Ασύρτικο Σαντορίνης, φτιαγμένο στην Σαντορίνη! Και συμφώνησε με όσα σας είπα παραπάνω...

Ήταν φυσικό το επόμενο μεσημέρι να μας βρεί στον κλασσικό χώρο "δοκιμών" για τα κρασιά του Απόστολου, το Wine Restaurant Paradiso του δικού μας Γρηγόρη Μιχαήλου, με ένα ...κιβώτιο Ασύρτικα Αβαντίς που τα έφερε επειγόντως, για να τα δοκιμάσουμε συνοδεία εκλεκτών και ταιριαστών πιάτων του Γρηγόρη... βλέπετε τόσο ο Απόστολος όσο και εγώ μοιραζόμαστε την άποψη ότι κρασί δίχως φαγητό είναι κάτι σαν "εκκλησιά χωρίς εικόνες, κήπος δίχως ανεμώνες"...

Αλλά ας μη μακρηγορήσουμε άλλο: Το Ασύρτικο του Αβαντίς είναι γνήσιο Ασύρτικο Σαντορίνης 100% και ...εξαιρετικό! Προσοχή όμως εδώ: Αν ψάξετε για ομοιότητες με τα άλλα Σαντορινιά Ασύρτικα, δεν θα τις βρείτε έντονες, γιατί ο Απόστολος διάλεξε μια οινοποίηση που αφήνει ανέπαφα τα φυσικά αρώματα της ποικιλίας, όπως αυτή ζει και διαμορφώνει χαρακτηριστικά μέσα στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον (δεν θα πω terroir παρ' όλο ότι εδώ ο όρος στην αυθεντική του ερμηνεία ταιριάζει γάντι!) της μοναδικής Σαντορίνης.

"Πέρα απ' την παράδοση" περιγράφει το κρασί του ο Απόστολος, αλλά με "σεβασμό σε αυτή". Μια πραγματική, αυθεντική αλλά τόσο διαφορετική έκφραση του Ασύρτικου της Σαντορίνης... και βλέπουμε εδώ την ικανότητα ενός ταλαντούχου οινοποιού: Να εκφράζει διαφορετικά την ίδια ποικιλία, αλλά αφήνοντας ανέπαφα τα χαρακτηριστικά της που την έκαναν αναγνωρίσιμη στα πέρατα του κόσμου... την θαυμαστή οξύτητα, την απαράμιλλή ορυκτότητα, την αρμύρα της πρωινής αύρας που διαποτίζει τα τσαμπιά του Ασύρτικου Σαντορίνης από την γέννησή τους μέχρι και τον τρύγο, αλλά και τα φυσικά αρώματα της ποικιλίας.

Δείτε το video που ακολουθεί. Ο Απόστολος Μούντριχας εξηγεί ο ίδιος ότι βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της θαυμάσιας αυτής Σαντορίνης.

Δοκιμάστε το Σαντορίνη Αβαντίς, τόσο στα Διονύσια 2013 όσο και αγοράζοντάς το από το House of Wine!
Τάσος Πικούνης