Με το κρασί πρωταγωνιστή!
Από τον Τ. Πικούνη
 1 κρασί 1 συνταγή

Καλώς ήλθατε στη νέα μας κατηγορία του HOW Club!

Έχει τίτλο "Ένα κρασί, μια συνταγή" και -όπως υποδηλώνει και το όνομά της- έχει σχέση με το ταίριασμα κρασιού και φαγητού. Με μια πρωτοτυπία όμως...

Το ταίριασμα φαγητού και κρασιού είναι ασφαλώς μια τέχνη... γιατί, όπως οι περισσότεροι ειδικοί του κρασιού συμφωνούν, το κρασί συνοδεύει το φαγητό και αναδεικνύεται με το φαγητό, όπως και το αναδεικνύει. Είναι μαι στενή, αδιάσπαστη σχέση,  προς όφελος και των δύο όταν γίνεται σωστά, και προς ...απόλαυση αυτού που γεύεται το συνδυασμό τους.

Έτσι λοιπόν συνήθως, διαλέγουμε το κρασί που ταιριάζει με κάποιο πιάτο... και υπάρχουν εκατοντάδες "κανόνες" -πολλοί αντικρουόμενοι- που καθορίζουν πως και γιατί ένα κρασί ταιριάζει με ένα πιάτο. Βιβλία πολλά έχουν γραφεί για αυτό το ταίριασμα, και εμείς στο House of Wine έχουμε τρόπους αναζήτησης κρασιού ανάλογα με το πιάτο: Επιλέγετε το πιάτο ή το φαγητό που έχετε σκοπό να μαγειρέψετε και ανακαλύπτετε τα κρασιά που ταιριάζουν με αυτό. Επίσης, όπως έχετε δει ή μπορείτε να δείτε, σε κάθε κρασί έχουμε και τα πιάτα με τα οποία ταιριάζει. Είτε πιάτα με τα οποία γενικά είναι ευχάριστο να το συνδυάσουμε, είτε ειδικά πιάτα με τα οποία ταιριάζει εξαιρετικά.

Εδώ όμως, σε αυτή την νέα κατηγορία, θα κάνουμε κάτι περισσότερο...

Είναι κάποιες ελάχιστες φορές που ένα κρασί με ένα πιάτο που κάπου, κάποτε γευτήκαμε, αποτελεί τον "απόλυτο συνδυασμό". Όχι απλά ταιριάζουν, αλλά έχουμε το "Perfect match"... και όταν προσπαθούμε κάποια άλλη φορά, στο σπίτι ή σε ένα άλλο μέρος από αυτό που το δοκιμάσαμε να "αναπαράγουμε" τον συνδυασμό, διαπιστώνουμε ότι αυτός ο απόλυτος, o τέλειος συνδυασμός που είχαμε απολαύσει δεν υπάρχει...

Γιατί; Πολύ απλά, γιατί κάθε συνταγή έχει τα δικά της μυστικά, τις ιδιαιτερότητές της... κάθε συστατικό είτε η ποσότητα του συστατικού μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά το ταίριασμα με ένα κρασί.Ένα συστατικό που λείπει, ένα άλλο που προστέθηκε μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά γεύσεις, αρώματα, και επομένως το συνδυασμό με το κτ=ρασί...

Εδώ λοιπόν εμείς πρωτοτυπούμε: Θα σας δίνουμε ένα κρασί και την "απόλυτη" συνταγή, αναλυτική, με την οποία αυτό το κρασί ταιριάζει! Που σημαίνει ότι το κρασί θα είναι ο πρωταγωνιστής, ο "κυρίαρχος του παιγνιδιού"! Θα ξεκινάμε από αυτό, και όχι ανάποδα!

Μη φανταστείτε ότι έχουμε εδώ ένα ακόμα Blog συνταγών από τα εκατοντάδες που υπάρχουν -κάποια εξαιρετικά-, που σχεδόν όλα όμως αγνοούν ;ή παραμελούν το κρασί. Ναι, συνταγές υπάρχουν άπειρες πια τόσο στο Internet όσο και στα διάφορα «ένθετα» των εφημερίδων. Εκείνο που σπανίζει είναι ο συνδυασμός τους με κρασί ή κρασιά, και εκείνο που δεν υπάρχει πουθενά είναι η συνταγή που ταιριάζει απόλυτα με ένα συγκεκριμένο κρασί! Αυτό θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εδώ για τους οινόφιλους αποκλειστικά...

Το πως θα το πετύχουμε; Με διάφορους τρόπους που έχουμε εξασφαλίσει, και με περισσότερους ακόμα που ...δεν έχουμε σκεφθεί, και που θα μας υποδείξετε εσείς, οι φίλοι μας όπως έχετε κάνει για τόσα άλλα θέματα του House of Wine!.

Θα έχουμε κρασί με συνταγή κάποιου σημαντικού chef ή sommelier, κρασί με επιλογή μιας συνταγής από κάποιον ειδικό του κρασιού, κρασί με συνταγή που εσείς, οι φίλοι μας οινόφιλοι έχετε δοκιμάσει, έχετε ενθουσιαστεί και θα μας προτείνετε (και εμείς θα δοκιμάσουμε πριν την προτείνουμε στους υπόλοιπους φίλους μας), κρασί με... ;;; -περιμένουμε τις προτάσεις σας και ...τους συνδυασμούς σας, αλλά με συγκεκριμένο κρασί που υπάρχει στους καταλόγους του House of Wine και αναλυτική συνταγή που θα μας προτείνετε!

Όταν λοιπόν «ανακαλύψετε» το κρασί των ονείρων σας και αναρωτιέστε με ποιο πιάτο θα ταιριάξει απόλυτα, πιο πιάτο θα το αναδείξει… περάστε από τα «λημέρια» μας, μπορεί να το βρείτε! Και αν όχι, μας το προτείνετε και εμείς θα δημοσιεύσουμε την συνταγή που θα σας ανεβάσει στους 7 ουρανούς της οινικής απόλαυσης!

Καλό μας ξεκίνημα λοιπόν εδώ, με το κρασί πρωταγωνιστή!


Τάσος Πικούνης