Νέα συνεργασία, νέα αποκλειστικότητα, ένα υπέροχο παλαιωμένο Ξινόμαυρο 1996!Από τον Τ. ΠικούνηΣτην τελευταία μας εκδρομή  "Πάμε στη γη του Ξινόμαυρου" επισκεφθήκαμε 5 οινοποιεία που εξέφραζαν τις κύριες τάσεις αυτής της θαυμάσιας ελληνικής ποικιλίας που η πολυδυναμικότητά της επιτρέπει ένα πλήθος εκφράσεων, από την κλασσική, παραδοσιακή μέχρι την σύγχρονη, νεοκοσμίτικη.Έχουμε ήδη πει ότι, ανάμεσα στις κλασσικές οινοποιήσεις του Ξινόμαυρου, αυτή που μας εντυπωσίασε ήταν του Νίκου Φουντή. Έχουμε επίσης δηλώσει ότι η "έκπληξη" από τα πάνω από 50 (!) κρασιά που δοκιμάσαμε, ήταν το "Κτήμα Φουντής" εσοδεία 1996.

Ο Νίκος Φουντής είναι μια εντυπωσιακή παραδοσιακή φυσιογνωμία, που με την ηρεμία του, την πείρα του και την ειλικρίνειά του μας εντυπωσίασε. Είχε την καλωσύνη να μας ξεναγήσει στο Οινοποιείο του και να μας μιλήσει για το Ξινόμαυρο, μια "αγάπη" ζωής, που υλοποιείται με την ίδρυση του οινοποιείου του, το 1992.

Αλλά η σχέση της οικογένειας με το αμπέλι και το Ξινόμαυρο δεν αρχίζει το 1992. Η οικογένεια Φουντή κατάγεται από την Στράντζα της Ανατολικής Θράκης. Το 1914 παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς και έπειτα από περιπλάνηση 10 ετών εγκαθίσταται τελικά στην περιοχή της Νάουσας, όπου μαζί με άλλες προσφυγικές οικογένειες ιδρύουν τον οικισμό της Νέας Στράντζας. Εδώ ο Γεώργιος Φουντής και ο γιός του Θεόδωρος -πατέρας του Νίκου Φουντή- γνωρίζουν την αμπελοκαλλιέργεια και φυτεύουν τον πρώτο τους αμπελώνα με Ξινόμαυρο, το 1930. Την παράδοση συνεχίζει ο Νικόλαος Θεοδ. Φουντής, ο οποίος επεκτείνει τα αμπέλια της οικογένειας κατα την δεκαετία του 1970.

Κατα την δεκαετία του 1980 γνωρίζει διεθνείς προσωπικότητες του κρασιού, από τις ιδέες των οποίων γοητεύεται και έτσι ιδρύει το δικό του οινοποιείο, το 1992. Το 1996 επιστρέφει από την Γαλλία ο ανηψιός του Δημήτριος Ζιάννης, χημικός οινολόγος και αναλαμβάνει την παραγωγή του κτήματος. Οι αρχικώς υποτυπώδεις εγκαταστάσεις έχουν δώσει την θέση τους σ'ένα μικρό οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Νέας Στράντζας.
Η επίσκεψή μας στο κτήμα, η γευσιγνωσία που ακολούθησε έδωσε σε όλους μας την πραγματική "γεύση" του παραδοσιακού Ξινόμαυρου. Και ο Νίκος Φουντής, τόσο με τα όσα μας είπε όσο και με την δοκιμή των θαυμάσιων κρασιών του μας έκανε να καταλάβουμε ότι "παραδοσιακό" ξινόμαυρο δεν σημαίνει "αγριάδα", αφόρητης έντασης τανίνες, τεράστιες οξύτητες, αλλά δύναμη, έντονες μεν αλλά μαγευτικές σε υφή τανίνες και μια οξύτητα που κάνει το κρασί να φαίνεται νέο, ακόμα και αν πέρασαν δεκαετίες.

Το τελευταίο κρασί που δοκιμάσαμε ήταν το «Κτήμα Φουντής» εσοδεία 1996. Ο Νίκος Φουντής κάθε χρονιά κρατά έναν πολύ μικρό αριθμό φιαλών για βαθιά παλαίωση, που την διαθέτει μετά από 15-17(!) χρόνια.

Η χρονιά του 1996 ήταν αδιαμφισβήτητη η έκπληξη για όλους μας: Εκπληκτικά ζωντανό, σχεδόν φρέσκο, με γλυκές αλλά καθόλου πεσμένες από το χρόνο τανίνες, με τα αρώματα να γεμίζουν τη μύτη, με μακρά επίγευση... μια πραγματική αποκάλυψη! Ένα κρασί που μπορεί να το απολαύσει κάποιος τώρα, άμεσα, αλλά και να το παλαιώσει για τουλάχιστον 5-10 ακόμα χρόνια!

Οι φίλοι μας στην εκδρομή είναι σχεδόν όλοι άνθρωποι με αγάπη και εμπειρία στο κρασί: όλοι εντυπωσιάστηκαν. Το ίδιο και ο Αλέξανδρος Σακκάς, βαθύς γνώστης του οίνου, συγγραφέας και οινοκριτικός, που συνόδευσε την εκδρομή μας.

Για εμένα, ήταν κάτι σαν ...love at first taste! Και η συμφωνία για αποκλειστική διάθεση της σοδειά αυτής αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν από το House of Wine, έκλεισε εκεί, στο οινοποιείο με επίσης ...παραδοσιακό τρόπο: Με ένα ζεστό σφίξιμο των χεριών με το Νίκο Φουντή,  με την επίγευση του θαυμάσιου "Κτήμα Φουντή 1996" ακόμα στο στόμα μας!

Οι φίλοι λοιπόν του House of Wine μπορούν να απολαύσουν το υπέροχο αυτό κρασί, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν 560 χιλιόμετρα: Είναι ήδη στα ράφια μας και σας περιμένει, αλλά... λάβετε υπ' όψη ότι υπάρχουν γύρω στις 400 φιάλες διαθέσιμες. και τέτοιο κρασί μάλλον δεν θα μείνει για πολύ μαζί μας!

Παραγγείλετέ το λοιπόν τώρα, και σας διαβεβαιώνω οτι δεν θα χάσετε!