Ανοιχτές ΠόρτεςΟινοποιείων: Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους στη ...στεριά
Από τον Τ. Πικούνη

Το επόμενο Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα (υποτίθεται) τα Οινοποιεία θα έχουν τις πόρτες τους ορθάνοιχτες (υποτίθεται πάλι) για να σας υποδεχτούν με "ανοιχτές αγκάλες" (και άλλο υποτίθεται) για να δοκιμάσετε τα κρασιά τους, να γνωρίσετε τους παραγωγούς, να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις τους και να συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις ειδικά για αυτές τις ημέρες...

Είναι μια θαυμάσια ιδέα, που βασίζεται σε μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει να δημιουργήσει ένα γεγονός γύρω από το κρασί που θα φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του.

Είναι ένα σύντομο ταξίδι σας στον μεθυστικό χώρο του κρασιού... αλλά, όπως συνιστά και ο τίτλος μας, ένα ...θαλάσσιο ταξίδι που γίνεται στη ...στεριά! Γιατί υπάρχουν πολλά κύματα, ύφαλοι και σκόπελοι, τρικυμίες και μερικές φορές και ναυάγια, στην προσπάθειά σας να πλεύσετε στα λιμάνια-οινοποιεία του προορισμού σας! Και τα τρία "υποτίθεται" με τα οποία σας υποδέχτηκε το άρθρο μας, αυτό το σκοπό έχουν: Να σας κάνουν -σαν ένα καλό καπετάνιο- να αποφύγετε τις αντιξοότητες που μπορεί να έχει ένα ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες του κρασιού...

Έτσι λοιπόν, το House of Wine,, σαν καλό ...λιμεναρχείο, θα σας δώσει κάποιες συμβουλές σχετικές με το ταξίδι σας, έτσι ώστε να το απολαύσετε όσο γίνεται περισσότερο! Ένα δεκάλογο των "πρέπει" και των "μη"...

1. Ξεκινάμε από το βασικότερο: Αρχή τών πάντων είναι η οργάνωση, και το ελληνικό "δε βαριέσαι καημένε, ξεκινάμε και βλέπουμε" είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσει στα βράχια. Γι' αυτό κάποιες μέρες πριν ξεκινήσετε, μαζέψτε την παρέα σας και προγραμματίστε ποιά οινοποιεία θέλετε να επισκεφτείτε, και κυρίως ...γιατί!

2. Να εξηγήσουμε το προηγούμενο "γιατί": Είναι αρκετοί οι λόγοι που μπορείτε να έχετε: Μια εκδρομή στην ύπαιθρο μαζί με λίγο "κρασάκι", δοκιμή των κρασιών κάποιων οινοποιείων που ήδη γνωρίζετε από μερικά κρασιά τους, συμμετοχή σε εκδηλώσεις που οργανώνονται, ή και να ...πιείτε μέχρι σκασμού! Έτσι λοιπόν αποφασίστε τι θέλετε, και σχεδιάστε την πορεία σας ανάλογα.

3. Μετά τα προηγούμενα, ελέγξτε τους προορισμούς σας! Όχι... μην επαφίεστε στο ότι κάπου διαβάσατε ότι το τάδε οινοποιείο θα είναι ανοιχτό. Ελάχιστοι έχουν ελέγξει αν πράγματι τα οινοποιεία που δημοσιεύουν θα είναι ανοικτά! Απαραίτητα τηλεφωνείστε τους, βεβαιωθείτε ότι θα είναι οπωσδήποτε ανοικτοί και μάθετε αν θα είναι ανοιχτοί και τις δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή (κάποια ανοίγουν μόνο Κυριακή!). Και αυτό γιατί αρκετές φορές στις Ανοιχτές Πόρτες, επισκέπτες βρήκαν οινοποιεία με τις πόρτες τους ...ερμητικά κλειστές.

4. Το αρχαιοελληνικό "ουκ εν τω πολλώ το ευ" έχει και εδώ ισχύ. Μην προσπαθήσετε να περιλάβετε όλα τα οινοποιεία μιας περιοχής στο πρόγραμμά σας. Σε μια ημέρα σαν και αυτή είναι αδύνατο να επισκεφτείτε πάνω από 3-4 οινοποιεία. Να υπολογίζετε το λιγότερο 1:30 έως 2 ώρες παραμονή σε κάθε οινοποιείο. Εξ' άλλου, μπορεί σε κάποιο από αυτά να βρείτε κάποια εκδήλωση που να σας αρέσει και να μείνετε περισσότερο.

5. Αν πιστεύετε ότι θα πάτε εκεί που σχεδιάσατε και θα βρείτε τις ταμπέλες στους δρόμους που θα σας καθοδηγήσουν, κάνετε τραγικό λάθος! Πέρα από το ότι τα οινοποιεία γενικώς βρίσκονται σε περιοχές χωρίς δρόμους, ή με κατσικόδρομους της κακιάς ώρας, οι οδηγίες προς ναυτιλλόμενους δεν είναι το φόρτε τους! Αν δεν έχετε, καιρός είναι να χρησιμοποιείσετε το GPS του κινητού σας ή του αυτοκινήτου σας! Μπείτε στο χάρτη του House of Wine, με τα Οινοποιεία της Ελλάδας, προσδιορίστε τη θέση του κάθε οινοποιείου που θα επισκεφτείτε, και μεταφέρετέ την στο GPS σας... Ή, τυπώστε το χάρτη με τη διαδρομή και τα οινοποιεία που έχετε επιλέξει.

6. Αν τα οικονομικά σας υποφέρουν, τότε προγραμματίστε να βρεθείτε το μεσημέρι σε κάποιο οινοποιείο που προσφέρει και φαγητό ή μεζεδάκια κλπ. κλπ. Θα φάτε δωρεάν, και θα πιείτε επίσης! Πολλά οινοποιεία δημοσιεύουν εστιατόρια που θα σας προσφέρουν τα κρασιά του οινοποιείου δωρεάν (ελάχιστα) ή σε έκπτωση (αρκετά) μαζί με κάποιο μενού που ...τα έχει όλα και συμφέρει!

7. Φροντίστε το αυτοκίνητο της παρέας να έχει μεγάλο... πορτ-μπαγκάζ! Είναι σίγουρο ότι θα αγοράσετε κάποια κρασιά, γιατί σχεδόν όλα τα οινοποιεία αυτές τις ημέρες προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στα κρασιά τους. Ναι... δεν μας συμφέρει που το λέμε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

8. Καλέστε οπωσδήποτε στην εκδρομή σας εκείνο τον ...ξεχασμένο ίσως παλιό φίλο ή φίλη με το σημαντικό προσόν ότι ...δεν πίνει! Μην εκπλήσσεστε... χρειάζεστε οδηγό στην επιστροφή, ώστε να μην έχετε πρόβλημα οινοποσίας. Αν αυτός ο φίλος είναι δύσκολο να βρεθεί, τότε κάποιος από την παρέα θα πρέπει να κάνει τη μεγάλη θυσία: Να μην πιεί καθόλου, και όταν λέμε καθόλου εννοούμε ...καθόλου!

9. Η οδηγία αυτή ξέρουμε ότι είναι δύσκολη και ο πειρασμός μεγάλος, αλλά εμείς θα την δώσουμε: Δεν χρειάζεται να δοκιμάσετε όλα τα κρασιά όλων των οινοποιείων που θα επισκεφθείτε! Το House of Wine, έχει τα (βεβαιωμένα) αξιόλογα κρασιά των περισσοτέρων ελληνικών οινοποιείων. Κάντε με τη βοήθεια του καταλόγου μας και εδώ ένα mini- προγραμματισμό, τι και ποιά κρασιά θα δοκιμάσετε. Θυμηθείτε επίσης ότι, αν ο σκοπός σας δεν είναι να γίνετε τύφλα, δεν χρειάζεται να πίνετε ολόκληρα ποτήρια από κάθε κρασί... λίγο φτάνει, και θυμηθείτε πόσα κρασιά ακολουθούνι! Τώρα... να σας συμβουλέψω να φτύνεται το κρ