Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ο Πάρις Σιγάλας εκφράζει στο House of Wine επιφυλάξεις για το Διαγωνισμό Decanter

Ο Πάρις Σιγάλας εκφράζει επιφυλάξεις για το Διαγωνισμό Decanter
Από τον Τ. Πικούνη

Κάτω από το άρθρο μας σχετικά με τα βραβεία του διαγωνισμού Decanter World Wine Awards (Τα βραβεία του Διαγωνισμού Οίνου Decanter 2013: Έξω πάμε καλά!), ο γνωστός οινοποιός της Σαντορίνης Πάρις Σιγάλας έγραψε ένα σχόλιο.

Ένα σχόλιο οινοποιού της εμβέλειας του Πάρι Σιγάλα ασφαλώς είναι πάντα σημαντικό. Εν τούτοις το συγκεκριμένο σχόλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, με αφορμή τη σημασία που δίνει το House of Wine στο Διαγωνισμό του Decanter, ο Πάρις Σιγάλας αμφισβητεί τις διαδικασίες του διαγωνισμού αλλά και την επιτροπή κρίσης. Και το κάνει με τροπο που δεν αφήνει χώρο σε παρερμηνείες ή αμφισβητήσεις.

Όταν διαβάσαμε το συγκεκριμένο σχόλιο, επικοινώνησα με τον Πάρι Σιγάλα και -παρά το γεγονός ότι το σχόλιό του είναι εκ των πραγμάτων δημόσιο- τον ρώτησα αν θα συμφωνούσε η απάντησή μας να ξεφύγει από τα στενά όρια μιάς απάντησης κάτω από το σχόλιό του, και o σχολιασμός να γίνει  σε ειδιαίτερο άρθρο, πράγμα στο οποίο και συμφώνησε. Τονίσαμε επίσης την πιθανότητα ευρεία κοινοποίηση των αμφισβητήσεών να δημιουργούσε αντεγκλίσεις, εντάσεις κλπ. και η απάντησή του ήταν ότι επιθυμεί την ευρεία κοινοποίησή του.

Παραθέτουμε λοιπόν εδώ αυτούσιο το σχόλιο του Πάρι Σιγάλα στο άρθρο μας, και θα ακολουθήσει η απάντησή μας.

To κτήμα Σιγάλα απέσπασε 2 αργυρά και όχι ένα.

Η θέση σας ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι ο σπουδαιότερος θεωρώ ότι είναι πολύ πολύ υποκειμενική. Παράδειγμα: το Νόημα του Παλυβού πήρε το μεγάλο Χρυσό στη Θεσσαλονίκη και στο Decanter πήρε Χάλκινο. Θεωρώ ότι ο διαγωνισμός Θεσσαλονίκης είναι πολύ ποιο αντικειμενικός από τουλάχιστον από του Decanter.

Για του λόγου μου το αληθές σας θέτω τα εξής ερωτήματα:

1. Στο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης θα δείτε κάθε χρόνο έχουμε διαφοροποιήσεις των γνωστών καλών οινοποιείων αλλά και εκπλήξεις πράγμα πολύ φυσιολογικό για έναν διαγωνισμό με ΤΥΦΛΟ σύστημα βαθμολογίας.

2. Δείτε τις τελευταίες χρονιές στο Decanter. Θα παρατηρήσετε ότι βραβεύονται οινοποιεία. Τα ίδια κάθε χρόνο. Αξίζει να δοκιμάσετε τυφλά όλες τις Σαντορίνες που στάλθηκαν στον Decanter. Μήπως τα ελληνικά κρασιά δοκιμάζονται κάθε χρόνο από την ίδια ομάδα η οποία δεν πέφτει ποτέ έξω δείχνοντας συνέπεια στην εκτίμηση γιατί όχι και συμπάθεια προς τα οινοποιεία που παίρνουν τα μετάλλια αλλά και τα τρόφυ; Συνέχεια τα ίδια οινοποιεία παίρνουν τρόφυ. Ακόμη και με βαθμολογία αργυρού.

Η ένσταση μου είναι ότι μια επιχείρηση σαν τη δική σας είναι πολύ λάθος να προβαλει κάποιους διαγωνισμούς και μάλιστα έναν διαγωνισμό με πολλές ενστάσεις ως προς την αντικειμενικότητα του.

Προσωπικά πιστεύω ότι αξιολογεί κάθε χρόνο η ίδια ομάδα γνωστή για τις συμπάθειες που τρέφει για κάποια οινοποιεία αλλά κυρίως για την αντιπάθεια που έχει για κάποια άλλα.

Ο Πάρκερ βαθμολογεί ανοιχτά. Όλα τα κρασιά στα ράφια στις ΗΠΑ έχουν καρτελάκι με τις βαθμολογίες κυρίως του Πάρκερ. Ποιο είναι το όπλο του ; Έχει πείσει τους καταναλωτές ότι είναι αυστηρός και αντικειμενικός. Δεν υπάρχει συμπάθεια.

Ας βγουν κάποιοι να βαθμολογήσουν ανοιχτά και να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και τον επόμενο χρόνο. Αυτό χρειαζόμαστε για να μη παίζονται μικρόνοα παιχνίδια

Πάρις Σιγάλας.


Πριν από όλα, θα θέλαμε να απαντήσουμε στο μέρος του σχολίου που αφορά απ' ευθείας στο House of Wine.

Το ότι τα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα τιμήθηκαν με δύο αργυρά και όχι ένα μάλλον οφείλεται σε κάποια παρανόηση, δεδομένου ότι πουθενά στο άρθρο μας δεν αναφέρεται ο αριθμός των βραβείων που έλαβε το κτήμα, η δε παράθεση μέσα στο άρθρο των αποτελεσμάτων είναι ακριβώς όπως δημοσιεύτηκαν από το Decanter.

To House of Wine πράγματι δίνει μεγάλη σημασία στο διαγωνισμό και τα αποτελέσματά του, όχι επειδή εμείς έτσι αποφασίσαμε, αλλά επειδή ο διαγωνισμός Decanter θεωρείται διεθνώς ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς οίνου, αν όχι ο σημαντικότερος, και είναι αποδεδειγμένα ο μεγαλύτερος διαγωνισμός οίνου του κόσμου. Ο αριθμός των δειγμάτων που υποβάλλονται είναι ο μεγαλύτερος - 14,362- οι γνώσεις, τα εχέγγυα -τυπικά και ουσιαστικά- των κριτών σημαντικά - 219 ειδικοί στο κρασί από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 75 Masters of Wine και 13 Master Sommeliers έκριναν το φετινό διαγωνισμό. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την "αντικειμενικότητα" του διαγωνισμού, και δεν έχουμε ποτέ δει να δημοσιεύονται αμφισβητήσεις διεθνώς ή στην Ελλάδα- μέχρι σήμερα. Εξ' άλλου, η αντικειμενικότητα ενός διαγωνισμού εξαρτάται από την αντικειμενικότητα των κριτών του, και ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις -De gustibus non est disputadum. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει γενικά την αξία των Διαγωνισμών -και το κάνουν πολλοί- αλλά όχι την "αντικειμενικότητά" τους. Εκτός εάν αμφισβητεί την "ακεραιότητα" των κριτών -πράγμα εντελώς διαφορετικό.

Το House of Wine προβάλλει συστηματικά όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς που θεωρούνται από την διεθνή οινική κοινότητα σαν σημαντικοί, και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τα άρθρα μας.

Δεν θα επιμείνω στην δικαιολόγηση της στάσης του House of Wine σχετικά με τη σημασία του Διαγωνισμού, γιατί πιστεύω ότι ο Πάρις Σιγάλας "τα είπε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά". Και σε ότι είπε δεν υπάρχει πιστεύουμε παρερμηνεία: Αμφισβητεί τη διαδικασία που ακολουθεί το Decanter αλλά και την ακεραιότητα των κριτών.

Όσον αφορά στη διαδικασία, το House of Wine διερεύνησε τις συνθήκες κρίσης των δειγμάτων.

Πρώτα απ' όλα η κρίση είναι αυστηρά "τυφλή". Οι κριτές τυπικά δεν γνωρίζουν ποια κρασιά κρίνουν. Και λέω «τυπικά» γιατί αν οι κριτές είναι εξοικειωμένοι με το ελληνικό κρασί, πιθανόν να έχουν την ικανότητα να "αναγνωρίσουν" ένα κρασί. Το γεγονός όμως ότι "έχουν την ικανότητα" δεν σημαίνει ότι αυτή η αναγνώριση επηρεάζει απαραίτητα την κρίση τους, όπως εξ' άλλου δεν συμβαίνει και με το Robert Parker, τον οποίο ο Πάρις Σιγάλας αναγνωρίζει σαν "αντικειμενικό", και ο οποίος κρίνει τα κρασιά "ανοιχτά", χωρίς καλύμματα.

Οι κριτές που κρίνουν τα κρασιά στο Διαγωνισμό Decanter χωρίζονται σε ομάδες κατά χώρα. To Decanter φροντίζει ώστε το panel κάθε χώρας να αποαρτίζεται από κριτές που έχουν γνώση ή σχέση με τα κρασιά της περιοχής. Στο ελληνικό panel μόνιμα ηγείται ο Νίκος Μάνεσης, και πάντα συμμετέχει ο Steve Daliel, ιδιοκτήτης της Novum Wines και εισαγωγέας ελληνικών κρασιών, μεταξύ των οποίων το κτήμα ΑΛΦΑ, η Γαία και το κτήμα Γεροβασιλείου. Οι υπόλοιποι κριτές εναλλάσσονται κάθε χρόνο, και είναι 3-5.

Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τη διαδικασία κρίσης εδώ:

Ας έλθουμε τώρα στα κορυφαία βραβεία κάθε χρονιάς για τα ελληνικά κρασιά. Τα παραθέτουμε:

2013 2012
Regional Trophy  Regional Trophy
Argyros Assyrtiko 2012 Gaia Wines Assyrtiko Wild Ferment 2011
Argyros Vinsanto 1991 Gaia Wines Estate 2007
E.O.S.S. Grand Cru 2012 Lyrarakis Malvasia of Crete NV
Gaia Wild Ferment Assyrtiko 2012
Idaia Winery Ocean Mandilaria-
Syrah 2008
Gold
Domaine Gerovassiliou Avaton 2008
Gold Estate Argyros Vinsanto 1991
Alpha Estate Sauvignon Blanc 2012 Gaia Wines Thalassitis 2011
Domaine Gerovassiliou Viognier 2012
Gaia Thalassitis 2012
Ktima Biblia Chora Ovilos 2012
Stelios Kechris Domaine The Tear Of The Pine 2012

2011 2010
Regional Trophy Gold
Alpha Estate Red Blend 2008 Alpha Estate Alpha One 2006
Argyros Estate 20 Year Barrel Aged Vin Santo 1990 Argyros Estate Assyrtiko 2009
Argyros Estate French Oak Fermented Assyrtiko 2010 Domaine Gerovassiliou Malagousia
2009
Domaine Gerovassiliou Viognier 2009
Gold Estate Chrisohoou 2007
Alpha Estate Tannat 2007 Gaia Wines Estate Agiorgitiko 2006
Argyros Estate 12 Year Barrel Aged Vin Santo 1998 Ktima Biblia Chora Ovilos White 2009
Biblia Chora Ovilos White 2010
Domaine Gerovassiliou Malagousia 2010
Domaine Gerovassiliou Regional White Wine 2010
Gaia Wines Assyrtiko Wild Ferment 2010
2009
International trophy
Cooperatives of Samos Grand Cru 2008
Regional Trophy
Argyros Estate Assyrtiko 2008
Cooperatives of Samos Anthemis 2002
Cooperatives of Samos Grand Cru 2008
Samos, Aegean Islands, Greece
Gaia Wines 2006
Gold
Alpha Estate 2007
Alpha Estate 2006
Gaia Wines Assyrtiko Wild Ferment 2008
Kechris Winery The Pine's Tear 2008
Ktima Biblia Chora Ovilos 2008
Mitravelas Estate Agiorgitiko 2006

Αυτά τα 5 χρόνια οι παρακάτω οινοποιοί μοιράστηκαν 45 βραβεία, Regional Trophy ή Χρυσά:

Gaia  9
Argyros 8
Alpha  6
Gerovassiliou  6
Samos_EOS  5
Biblia_Xora  4
kehris 2
Chrisohooy  1
Idea  1
Lyrarakis  1
Mitravelias  1

Το Κτήμα Αργυρού, η Γαία Οινοποιητική παίρνουν βραβεία κάθε χρονιά, το κτήμα Αλφα όλες τις χρονιές πλην του 2012, το κτήμα Γεροβασιλείου σε όλες πλην του 2009.

Τέλος, ανάμεσα στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού είναι κορυφαία οινοποιεία όπως Κυρ-Γιάννης, Μπουτάρης, Παλυβός, Παυλίδης, Σεμέλη, Σιγάλας, Τσέλεπος και ακόμα πολλά άλλα, που δεν πήραν ποτέ Regional trophy, ή Χρυσό μετάλλιο.


Φθάσαμε στο τέλος της παράθεσης στοιχείων και στατιστικών για το Διαγωνισμό Decanter.

Τα στατιστικά στοιχεία και οι πληροφορίες που παραθέτουμε αρκούν για να τεκμηριώσουν ή να απορρίψουν τους ισχυρισμούς ή τις υποψίες του Πάρι Σιγάλα;

Υπάρχει πράγματι κάτι ύποπτο στα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Decanter;

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα που έχουν απαντηθεί, και κάποια παραμένουν. Τα παραθέτουμε για διευκόλυνσή σας:

Κρίνονται κάθε χρόνο τα κρασιά από την ίδια ομάδα;

Η απάντηση εδώ είναι ΟΧΙ στο σύνολο, αλλά ο επικεφαλής Έλληνας κριτής είναι ο ίδιος, και ένα από τα μέλη επίσης. Το Decanter θεωρεί ότι η γνώση των κρασιών της περιοχής που κρίνεται από τους κριτές είναι γεγονός θετικό στην κρίση, και επιδιώκει να έχει κριτές από τις περιοχές ή με γνώση των περιοχών που κρίνουν. Είναι αυτό σωστό;

Βραβεύονται τα ίδια οινοποιεία κάθε χρόνο;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, σε μεγάλο βαθμό. Εντούτοις, αυτό οφείλεται σε συμπάθειες, αντιπάθειες και κατευθυνόμενη κρίση, ή δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι κριτές (που κάποιοι ασφαλώς γνωρίζουν το ελληνικό κρασί) έχουν φυσιολογικά προτιμήσεις σε κάποιο τύπο κρασιών, οινοποίησης κλπ;

Δικαιολογείται σημαντικοί Έλληνες οινοποιοί, με κορυφαίες βαθμολογίες σε άλλους διαγωνισμούς ή tastings να μένουν εκτός των "υψηλών" βραβείων του Decanter;

Είναι στατιστικά δικαιολογημένο ένα τέτοιο αποτέλεσμα;

Οι διεθνείς μελέτες διίστανται: Κάποιες αποδεικνύουν (Robert Hodgson) ότι σπάνια τα ίδια κρασιά βραβεύονται σε κάποιον άλλο διαγωνισμό (μόλις 20% η πιθανότητα για 1 κρασί) -εδώ όμως δεν μιλάμε για ίδια κρασιά, αλλά για ίδια οινοποιεία.

Εμείς δεν θα εκφράσουμε άποψη... ¨Αφήνουμε την κρίση σε εσάς.

Ένας μεγάλος Έλληνας οινοποιός, ο Πάρις Σιγάλας, πολυβραβευμένος και με κρασιά που έχουν αποσπάσει κορυφαίες βαθμολογίες, "φύτεψε" ένα σπόρο αμφιβολίας, ή μάλλον αμφισβήτησης. Είχε δίκιο να το κάνει; Θα φυτρώσει, θα μεγαλώσει, θα γίνει δέντρο; Θα φτάσει η αμφισβήτηση στα "αυτιά" του Decanter, των κριτών;

Θα υπάρξει απάντηση;

Μοιραστείτε το άρθρο: