Τα βραβεία του Γαστρονόμου 2013, ένα δίωρο "λουτρό" στην ελπίδα.
Από τον Τ. Πικούνη

"Αν δεν μπορείς να το κάμεις με μεράκι, καλύτερα μην το κάμεις καθόλου!"...

Αυτό το ...ρητό του παππού του, που του το άφησε σαν ευχή και κατάρα μας ανέφερε βραβευθείς Κρητικός παραγωγός συμπληρώνοντας ότι "ο παππούς μου μου έφερε και παράδειγμα που δέν μπορώ να το αναφέρω εδώ!" και το ακροατήριο σείστηκε στα γέλια!

Είχαμε και εφέτος την χαρά, προσκεκλημένοι του "Γαστρονόμου" της Καθημερινής, να παρευρεθούμε στην απονομή των "Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου" για το 2013 στο Μουσείο Μπενάκη. .

Ο Γαστρονόμος, πιστός σε μια παράδοση πια που ξεκίνησε το 2007, απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία ακριβώς σε αυτό: Στο μεράκι... σε ανθρώπους ή επιχειρήσεις που, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επιμένουν ποιοτικά. Ανθρώπους που με τη δουλειά τους αναδεικνύουν τον πραγματικό πλούτο αυτού του τόπου μέσα από τα προϊόντα του και οι οποίοι, έχοντας αντιληφθεί τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή αλλά και της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς αγοράς, παράγουν, τυποποιούν και εμπορεύονται επωνύμως και υπευθύνως τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο και υπακούοντας στη συνείδησή τους, συχνά ανεξαρτήτως κόστους.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ στους βραβευμένους και τα προϊόντα τους. Αυτά θα εμφανιστούν στις σελίδες του περιοδικού Γαστρονόμου και του Γαστρονόμου Online. Αν εμείς γράφουμε για αυτή την βράβευση, είναι γιατί είχαμε την χαρά να ταξιδέψουμε για δύο περίπου ώρες σε μια Ελλάδα τελείως διαφορετική από την μίζερη, αγχωτική, φοβική, θλιβερή Ελλάδα που ζούμε εδώ στο κέντρο. Σε μια Ελλάδα της ελπίδας, της δημιουργίας, του κεφιού αλλά και του πείσματος, της σκληρής δουλειάς και, βέβαια, της επιτυχίας!

Μικροί κυρίως παραγωγοί, από όλους σχεδόν τους τομείς μας έδειξαν -για μια ακόμα φορά- τον δρόμο για να βγούμε από το τέλμα. Μας απέδειξαν ότι ο Έλληνας στην "παραδοσιακή" του μορφή, ο Έλληνας ο αγωνιστής, ο πεισματάρης, ο υπερήφανος, ο εργατικός, ο καινοτόμος υπάρχει ακόμα, λίγο μακρύτερα από τον Έλληνα του βολέματος, της κομπίνας, της άμετρης κατανάλωσης, της ήσσονος προσπάθειας. Είδαμε εκεί απλούς ανθρώπους, ακούσαμε τις ιστορίες τους, που ήσαν όλες ιστορίες επιτυχίας, εδώ και στο εξωτερικό. Επιτυχίας και ανάπτυξης σε μια περίοδο που η πλειοψηφία θεωρεί αφορμή για να μην κάνει τίποτα, για να μην προσπαθήσει... Εξαγωγές τυριών, λαδιών και άλλων αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων στις δύσκολες αγορές του εξωτερικού. Παραγωγικές μονάδες με μηχανήματα και μεθόδους, αλλά και τήρηση των κανόνων υγιεινής που θα ζήλευαν Γερμανικές ή Ολλανδικές μονάδες. Καταστήματα που αναπτύσσονται, που οι πωλήσεις τους αυξάνουν στην Ελλάδα του ΣΗΜΕΡΑ!

Και όλα αυτά ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ! Με το κράτος μακριά, αδιάφορο και πολλές φορές εχθρικό. Η απογοήτευση για την απουσία του κράτους σε όλους τους βραβευθέντες, ιστορίες φρίκης και γραφειοκρατίας από πολλούς, με την "ατάκα" που τα λέει όλα: "Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι άνθρωπος των πράξεων" (sic) δήλωσε παραγωγός. Και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μια ευγενική και σεμνή παρουσία στην εκδήλωση, έσπευσε να ρωτήσει διαμαρτυρόμενο για την απουσία του κράτους παραγωγό: "Είστε σίγουρος ότι θα θέλατε το κράτος δίπλα σας";

Όχι... κανείς πιά δεν θέλει το κράτος δίπλα του. Το θέλει σίγουρα μακριά του, τόσο μακριά ώστε να μην του βάζει εμπόδια... γιατί όλοι αναγνώρισαν ότι αυτή είναι δυστυχώς η "δουλειά" του κράτους! Ναι, ακόμα και σήμερα!

Η οργάνωση όπως πάντα εξαιρετική... Ελάχιστα εφέτος τα "φάλτσα" που ήσαν ανεξάρτητα του Γαστρονόμου: Κάποιοι "πολιτικάντηδες' από τους απονέμοντες τα βραβεία που μίλησαν για τον εαυτό τους, και η θλιβερή εμφάνιση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Άγγελου Δεληβοριά με "στολή" μπίτνικ του '60 -προσβολή προς την εκδήλωση αλλά και προς τον βραβευόμενο "Κύκνο", την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κύκνου την έδειξε με σεμνότητα μεν, πλην όμως και με απόλυτη σαφήνεια... Κρίμα...

Εμείς από το House of Wine ευχαριστούμε όλους τους βραβευθέντες γιατί, για άλλη μια φορά μας απέδειξαν ότι, αν κάτι γίνεται με φανατική προσήλωση στην ποιότητα και τελειότητα, χωρίς συμβιβασμούς, είναι μαθηματικά ...καταδικασμένο να πετύχει! Ακόμα και στο "μολυσμένο" και βαθύτατα άρρωστο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας…

Ευχαριστούμε επίσης τον Γαστρονόμο και την Καθημερινή, αλλά και την δημοσιογράφο κα Πατέρα που είχε όλη την ευθύνη της οργάνωσης των βραβείων, για αυτό το απολαυστικό ταξίδι στην "άλλη" Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουμε, γιατί μας την κρύβουν επιμελώς τα τρομολάγνα ΜΜΕ.

Τους ευχαριστούμε για αυτό το δίωρο "λουτρό" στην ελπίδα...

Ήταν απολαυστικό, και γι' αυτό τους συγχαίρουμε...