Wine Bars revisited: "Εν τω πολλώ το εύ"; Στο κρασί, σήμερα, οπωσδήποτε!
Από τον Τ. Πικούνη

Το Σάββατο το βράδι βρέθηκα με ζευγάρι πολύ καλών φίλων σε ένα νέο σχετικά Wine Bar... σε ένα Wine Bar αλλιώτικο από τα άλλα, που αν με ρωτάγατε πριν λίγες ημέρες, θα σας έλεγα ότι είναι αδύνατο να υπάρξει...

Οι εκπλήξεις άρχισαν μόλις περάσαμε την είσοδο, που σου θύμιζε είσοδο για παραλία και τελικά έτσι ήταν! Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα αχανή (σε σύγκριση με τα ήδη υπάρχοντα Wine Bars που όλοι γνωρίζουμε) χώρο, στην κυριολεξία 20 μέτρα από την παραλία. Σε ένα beach bar που με μεράκι  μετενσαρκώθηκε σε Wine Bar. Η περίπου 30 μέτρα ξύλινη μπάρα με backround εκατοντάδες φιάλες κρασιά, η μυρωδιά του ξύλου που ήταν διάχυτη γιατί τόσο τα stand όσο και τα τραπέζια, τα σκαμπό και οι καρέκλες , ήταν φτιαγμένα απο ξύλο, τα πεύκα που σκέπαζαν όλο σχεδόν τον χώρο και είχαν «ντυθεί» με τέντες παραλλαγής, οι ξύλινοι μαξιλαρένιοι καναπέδες, όπου μπορείς στην κυριολεξία να «αράξεις» και η μυρωδιά της θάλασσας, σου δημιουργούσαν ένα αλλόκοτο συναίσθημα και σε έκαναν να αναρωτηθείς αν ήρθες για να καθίσεις κι να πιείς το κρασί σου ή άν ήθελες να βγάλεις τα παπούτσια σου και να τσαλαβουτήσεις κάτω απ’ το φεγγάρι στην θάλασσα!

Διαλέξαμε φυσικά, ένα καναπέ, περίπου στο κέντρο του Wine Bar και .....αράξαμε. Οι σερβιτόροι ήταν ευγενέστατοι, μας έφεραν ένα κατάλογο εξαιρετικά μεγάλο τόσο για κρασί σε ποτήρι όσο και για φιάλες και για επιδόρπια και για τσίπουρα και για μπύρες και για σαμπάνιες και φυσικά για συνοδευτικά πιατάκια, με ιδιαίτερα καλές επιλογές σε όλα. Το σερβίρισμα άψογο, γρήγορο και πάντα με χαμόγελο. Η μουσική κάπως δυνατή για τα δικά μου γούστα ή για τα γούστα των κλασσικών οινόφιλων ..ακόμη και για τους φίλους μου που είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ακούσματα.. αλλά εκεί θα ήθελαν κάποιο άλλο είδος μουσικής και κάπως χαμηλότερη σε ένταση. Και...

Κόσμος!!! Λαός!!! Το τεράστιο Wine Bar γεμάτο γύρω στις 11 το βράδυ .....

Νέοι και νέες που μπορεί και να έπιναν ποτήρι κρασί για πρώτη φορά, παρέες μεγάλες και μικρές, όλων των ηλικιών, με απλό αλλά προσεγμένο ντύσιμο, όλοι χαρούμενοι, γελαστοί με καλή διάθεση, κλασσικοί οινόφιλοι που το καταλάβαινες από τον τρόπο που παρήγγειλαν και απολάμβαναν το κρασί τους, εκατοντάδες άτομα , με ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι κρασί στα τραπέζια τους και τα συνοδευτικά πιάτα να πηγαινοέρχονται. Ολοι έδειχναν να διασκεδάζουν πραγματικά και μέσα σε αυτούς και εμείς όπου μετά το δεύτερο μπουκάλι κρασί είχε λυθεί πλέον η γλώσσα μας και λέγαμε και γελάγαμε, έτσι απλά, όπως τον παλιό καλό καιρό που η περίεργη καθημερινότητα δεν μας είχε κτυπήσει ακόμη την πόρτα.

Το πολύ σημαντικό αλλά και πολύ ελπιδοφόρο ήταν ότι το κρασί ήταν το κυρίαρχο ποτό σε όλα τα τραπέζια. Βεβαίως υπήρχαν και όλα τα άλλα ποτά στον κατάλογο, όπως προανέφερα...αλλά το κρασί είχε την τιμητική του. Θα μου πείς σε Wine Bar πάς τι θα πιείς;; Αυτή θα μπορούσε στην προκειμένη περίπτωση να είναι ρητορική ερώτηση, γιατί ο χώρος θα μπορούσε να σε κάνει να το ξεχάσεις...

Έτσι βρέθηκα λοιπόν το Σαββατόβραδο στο Fabrica De Vino in the Sand, λίγο πιο κάτω απο την «Ακτή του Ηλιου», στην λεωφόρο Ποσειδώνος, λίγο πριν την διασταύρωση της με την Αλίμου. Πραγματικό «Εργοστάσιο» της απόλαυσης του κρασιού! Μια πολύ τολμηρή προσπάθεια από όλες τις απόψεις.
Ως εδώ όμως η περιγραφή σε στυλ… περιοδικού LifeStyle! Αν θέλετε και άλλες τέτοιες περιγραφές, υπάρχουν αρκετές στο Internet, τόσο οι γνωστές "επαναλαμβανόμενες" (η σε απλά ελληνικά copy-paste κάποιου δελτίου τύπου), όσο και ελάχιστες μερικών που ...φιλοτιμήθηκαν να επισκεφθούν το χώρο πριν γράψουν. Γράφω αυτό το σημείωμα από τη σκοπιά του φίλου του κρασιού, που σίγουρα δεν έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα να πίνει το κρασί του σε χώρους μαζικής διασκέδασης.

Όπως καταλάβατε μάλλον από την εισαγωγή, σήμερα δεν έχει γκρίνια! Τουλάχιστον, όχι από εμένα, γιατί φαντάζομαι άλλους οινόφιλους να κατσουφιάζουν από αυτή τη μαζική αντιμετώπιση, να αρχίζουν να θρηνούν για την μαζικοποίηση του κρασιού -ευτυχώς που δεν θα μπορέσουν στην περίπτωση αυτή να πουν ότι "μπήκαν οι άσχετοι στο κρασί" όπως προέβλεπαν στην αρχή της εμφάνισης των Wine Bars.

Το ερώτημα που αυθόρμητα ξεπηδά είναι: «Ταιριάζει το κρασί σε τέτοιους χώρους;» . Ή, αν θέλετε, «ταιριάζει το κρασί στη μαζική διασκέδαση;»

Εγώ απλά θα απαντήσω με ένα μεγάλο ΝΑΙ, δηλώνοντας ...ενθουσιασμένος! Ναι, με όλη τη σημασία της λέξης. Όχι μόνο για την τόλμη ενός ανθρώπου του κρασιού να φτιάξει ένα τέτοιου μ