Εστιατόρια με τη σφραγίδα του Collège Culinaire de France!
Από τον Τ. Πικούνη

Αν βρεθείτε στη Γαλλία, πέρα από τα πολλά εστιατόρια με αστέρια Michelin και με τιμές από ...απρόσιτες έως πανάκριβες, μπορείτε τώρα να γευματίσετε σε ένα από τα πάρα πολλά εστιατόρια, διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα, που έχουν την έγκριση και τη σφραγίδα του Collège Culinaire de France και τον τίτλο του "Artisan Restaurateur."


Προβολή Restaurant de Qualité σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Το Collège Culinaire de France (το Κολλέγιο -ή Ακαδημία- Γαστρονομίας της Γαλλίας) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 από 15 κορυφαίους Γάλλους chef με την φιλοδοξία να αλλάξει την ποιότητα των καθημερινών πιάτων των εστιατορίων στη Γαλλία. Κάτω από την προεδρία του chef Alain Ducasse των ...πολλαπλών αστεριών (τριών αστέρων Plaza Athénée στο Παρίσι ή στο Louis XV στο Μονακό) και του Joël Robuchon, το Κολλέγιο περιλαμβάνει μια εξαιρετική επιλογή από τους πιο αναγνωρισμένους chef, όπως ο Michel Guérard , o Guy Savoy, o Paul Bocuse, η Anne - Sophie Pic, Yannick Alléno και αρκετοί άλλοι.

Το σήμα "Εστιατόριο Ποιότητας" αρχικά και "Artisan Restaurateur" στη συνέχεια έχει σαν στόχο να βοηθήσει το κοινό να γνωρίζει ποια εστιατόρια "παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των προϊόντων τους, προετοιμάζουν τη δικά τους πιάτα με γνήσια υλικά και προσφέρουν ένα θερμό, ζεστό και φιλικό περιβάλλον." Ο Ducasse εξηγεί ότι "Η νέα αξιολόγηση ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του Κολλεγίου Γαστρονομίας ότι από τα 150.000 γαλλικά εστιατόρια, τα τρία τέταρτα από αυτά χαρακτηρίζονται από το λεγόμενο "βιομηχανικό μαγείρεμα". Οι υπόλοιποι αγωνίζονται να μαγειρέψουν με φρέσκα, αυθεντικά προϊόντα."

Για να λάβει ένα εστιατόριο το καθεστώς του «Restaurant de Qualite", τo εστιατόριo θα πρέπει να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από το Κολέγιο Culinaire. Για να διατηρηθεί η ετικέτα του, το εστιατόριο πρέπει να παραμένει -όσον αφορά στην ικανοποίηση του πελάτη- σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75%, που αξιολογείται σε μια ιστοσελίδα που έχει συσταθεί ειδικά για την πρωτοβουλία αυτή. Ο Ducasse εξηγεί την απόφαση της Ακαδημίας να αντιμετωπίσει το θέμα επιθετικά. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πράγματα να γίνουν χειρότερα ... Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε τα μέσα ενημέρωσης στο αγγλόφωνο κόσμο να ισχυρίζονται ότι «η Γαλλία δεν είναι ό, τι ήταν» από την άποψη της κουζίνας."

Δεν βλέπουν όλoι "με καλο μάτι" την πρωτοβουλία των 15, ιδιαίτερα κάτω από την προεδρία του "πολυπράγμωνα"Alain Ducasse. Τους υποπτεύονται ότι έχουν πέσει στα "δίχτυα" του Ducasse που έχει σαν στόχο την προώθηση των -όχι λίγων, είναι η αλήθεια- επιχειρήσεών του. Όπως βλέπουμε, και στην "πολιτισμένη" Γαλλία, η επιτυχία έχει "κόστος"...

Τώρα... υποθέτω ότι θα σκεφτείτε το ίδιο με εμένα, ή όχι;

Αν στη Γαλλία ανησυχούν για την ποιότητα των υλικών τους, αν αντιδρούν chef του "μεγέθους" του Alain Ducasse στην άγνοια των καταναλωτών για το τι περιέχουν οι περίεργες δημιουργίες των chef των διαφόρων εκφάνσεων της σύγχρονης διεθνούς κουζίνας, εμείς τι πρέπει να κάνουμε;

Μήπως κάποιοι από τους πολλούς αξιόλογους Έλληνες chef θα πρέπει να ενδιαφερθούν όχι μόνο για την δική τους προβολή, αλλά και για την ελληνική κουζίνα γενικότερα; Μήπως θα πρέπει και εδώ να οριστεί ένα τέτοιo "σήμα γευστικής ποιότητας", ή κάτι ανάλογο; Το να "δημιουργούν" κάποιοι chef συνοδεύοντας τα αξιόλογα πιάτα τους με αξιόλογα επίσης ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά θα πρέπeι να ανταμειφτεί με ένα τίτλο σαν αυτό του «Restaurant de Qualite", ώστε να ξεχωρίζουν από όσους δεν σέβονται τους πελάτες τους ή όσους εξαπατούν τον κόσμο με το "δικό" τους χύμα,τα "δικά τους" αρνάκια, χορταράκια του "βουνού" κλπ κλπ ;

Αν βρεθείτε στη Γαλλία, επισκεφτείτε ένα από τα πολλά εστιατόρια με την ένδειξη «Restaurant de Qualite", και κρίνετε την προσπάθεια...


Οι "15" συνιδρυτές του Collège Culinaire de France

Paul Bocuse
Alain Ducasse
Alain Dutournier
Gilles Goujon
Michel Guérard
Marc Haeberlin
Régis Marcon
Thierry Marx
Gérald Passédat
Laurent Petit
Anne-Sophie Pic
Joël Robuchon
Guy Savoy
Pierre Troisgros
other founding members
Guy Job
Laurent Plantier