Γιατί θα πρέπει να επισκεφθείτε το «Οινόραμα 2016» Από τον Τ. ΠικούνηΣε λιγότερο από 2 εβδομάδες, το Σάββατο 5 Μαρτίου ξεκινά η πιο μεγάλη αλλά και η πιο σημαντική έκθεση κρασιού στην Ελλάδα: Το «Οινόραμα 2016» που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1994, και που θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 7 Μαρτίου. Σήμερα, στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά του κρασιού, η ετήσια πλέον έκθεση Οινόραμα είναι πιο ευέλικτη από ποτέ, εύχρηστη και προσιτή σε όλους, καταναλωτές και επαγγελματίες, με πρωταγωνιστή –τι άλλο;– το ίδιο το κρασί.

Το «Οινόραμα 2016» διοργανώνεται και φέτος στο κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο Μέγαρο, ένα χώρο που έχει αποδειχθεί ιδανικός για την προβολή του κρασιού. Πανέμορφες ψηλοτάβανες αίθουσες με φυσικό φωτισμό, εύκολη πρόσβαση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεκάδες ξενοδοχεία και χώροι εστίασης σε απόσταση περπατήματος, εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες για τους εκθέτες και τους επισκέπτες του Οινοράματος.

Το Οινόραμα απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, τόσο στους συνειδητούς φίλους του κρασιού, όσο και στους περιστασιακούς καταναλωτές, αλλά και σε όσους... σκέπτονται να γίνουν φίλοι του! Είναι μια έκθεση που θα πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε: Είτε είστε φίλος του κρασιού, είτε επιθυμείτε απλά να ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα. Το γιατί είναι αυτό που θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω στη συνέχεια.

Πρώτα απ΄ όλα είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στην Ελλάδα, και -όπως έξυπνα γράφουν οι διοργανωτές- η μεγαλύτερη έκθεση Ελληνικού κρασιού στον κόσμο!

Πάνω από 150 Έλληνες παραγωγοί εκθέτουν τα κρασιά τους. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει σχεδόν ελληνικό κρασί που να μην μπορείτε να δοκιμάσετε στο Οινόραμα! Αλλά δεν είναι μόνο ο αριθμός των παραγωγών: Είναι και η μεγάλη διάρκεια της έκθεσης: Τρείς ολόκληρες ημέρες θα έχετε στη διάθεσή σας για να οργανώσετε σωστά και χωρίς άγχος την επίσκεψή σας. Αρκετός χρόνος για να δοκιμάσετε -εφ' όσον επιθυμείτε- όλα τα κρασιά της έκθεσης.

Το Οινόραμα είναι η πιο δημοκρατική έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια!

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά σημαίνει ότι ο κάθε παραγωγός έχει ακριβώς τα ίδια μέσα για να προωθήσει τα κρασιά του!

Είτε είναι ο Τσάνταλης, είτε ο νεαρός οινοποιός που φτιάχνει τα πρώτα του κρασιά στην καλύβα του σπιτιού του στο χωριό, έχει τα ίδια μέσα να εντυπωσιάσει το κοινό του: Ένα πάγκο 1x2 περίπου, ένα προτυπωμένο banner 2x2,50 και κυρίως, τα... κρασιά του! Αυτά τα κρασιά είναι που θα κάνουν τη διαφορά στον επισκέπτη, όχι τα μεγέθη, όχι τα τεράστια περίπτερα, ούτε ο πολύς κόσμος στο stand-πόσοι να χωρέσουν πια πίσω από ένα τραπέζι!

A... ξέχασα: Ο οινοπαραγωγός έχει και τον εαυτό του! Δίνω έμφαση σε αυτό το "όπλο", γιατί στο Οινόραμα θα βρείτε τους περισσότερους γνωστούς οινοπαραγωγούς παρόντες! Στις εκθέσεις κρασιού που απευθύνονται στο ευρύ κοινό όπως το Οινόραμα, οι οινοπαραγωγοί ΟΦΕΙΛΟΥΝ να βρίσκονται εκεί, γιατί αυτό θέλει ο καταναλωτής και γι' αυτό πηγαίνει στην έκθεση: Για να δοκιμάσει κρασιά αλλά και να γνωρίσει το "μάγο" που φτιάχνει τα δημιουργεί!

Εσείς λοιπόν ο επισκέπτης, δεν θα θαμπωθείτε από... φρου-φρου και αρώματα, αλλά από την ουσία: Από τα κρασιά και τους παραγωγούς τους... μόνο.

Ο χρόνος επίσης που γίνεται η έκθεση είναι ιδανικός: Αυτή την εποχή όλα τα κρασιά της σοδειάς του 2015 έχουν εμφιαλωθεί, τα ερυθρά των προηγούμενων εσοδειών επίσης, και επομένως η εικόνα του ελληνικού κρασιού που κυκλοφορεί τώρα είναι πλήρης!

Κατά τη διάρκεια του Οινοράματος θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σειρά εκδηλώσεων, με ειδικά θέματα:

- Οινικές Αποκαλύψεις: Μικρά οινοποιεία, αφανείς ποικιλίες και «φυσικά κρασιά», για επαγγελματίες και οινόφιλους που αναζητούν το διαφορετικό και θέλουν να... προβλέψουν το οινικό μέλλον.

- Discover Greek Wine: Η «Πλατεία Γευσιγνωσίας» που αποτυπώνει αντιπροσωπευτικά τον οινικό χάρτη της Ελλάδας, όσον αφορά ποικιλίες αμπέλου, προελεύσεις, στυλ κρασιών κ.ά. και απευθύνεται στον έλληνα και στον ξένο επαγγελματία.

- ΕλλΟινικό Εστιατόριο: Επιβράβευση και προβολή εστιατορίων που πιστεύουν και επενδύουν στο Επώνυμο Ελληνικό Κρασί και το αναδεικνύουν στους χώρους τους.

- Τα Ελαιόλαδα των Οινοποιών: Οι αρκετοί οινοποιοί της έκθεσης με παραγωγή ελαιόλαδου θα το εκθέσουν προς δοκιμή στους επισκέπτες της.

Την προηγούμενη εβδομάδα από την έκθεση, συνεχίζεται και εφέτος η εκδήλωση για το κρασί, Athens Wine Week 2016, που εγκαινιάστηκε πέρυσι. Πρόκειται για μία εβδομάδα κρασιού που θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου 2016 και θα διαρκέσει έως τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης, Κυριακή 6 Μαρτίου 2016. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Athens Wine Week 2016 το επώνυμο ελληνικό κρασί θα είναι ο πρωταγωνιστής της πόλης και οι δημιουργοί του θα βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητ