Εκδήλωση: 10 χρόνια του Κτήματος Ζαφειράκη
Από τον Τ. Πικούνη

Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές φορές εκδηλώσεις που αφορούν οινοποιούς, τα κρασιά τους, εορτασμούς οινικών επετείων κλπ κλπ., οι περισσότερες με προσκεκλημένους εξειδικευμένο κοινό, συνήθως συνεργάτες και σχεδόν πάντοτε δημοσιογράφους. Άλλες αφορούν σε "αυστηρές" γευσιγνωσίες κρασιών, άλλες γεύματα ή δείπνα με τα κρασιά του οινοποιού να συνοδεύουν αντίστοιχα πιάτα.

Εδώ θα σταθώ στην τελευταία από αυτές: Είχε σαν αφορμή τα 10 χρόνια του Κτήματος Ζαφειράκη, και οργανώθηκε από το γενικό αντιπρόσωπο του Κτήματος, την εταιρεία «Β.Σ. Καρούλιας» την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 το μεσημέρι, στο εστιατόριο Tudor Hall του ξενοδοχείου Κing George.

Όσοι φίλοι του House of Wine παρακολουθούν τα γραφόμενα στις ιστοσελίδες μας, τόσο τα δικά μου όσο και των συνεργατών μας, γνωρίζουν την μεγάλη μας εκτίμηση μας για τα κρασιά του Χρήστου Ζαφειράκη, αλλά και για τη γενικότερη δουλειά του 38χρονου σήμερα οινοποιού από την περιοχή του Τυρνάβου.

Πριν πάμε στην εκδήλωση, ας ξεκινήσουμε με κάποια στοιχεία για το Κτήμα Ζαφειράκη, αλλά και για τον ίδιο τον οινοποιό: Το οινοποιείο του Χρήστου Ζαφειράκη βρίσκεται στην περιοχή Παλαιόμυλος Τυρνάβου και παράγει περίπου 80.000 φιάλες ετησίως. Τόσο το ενισχυμένο με τσακμακόπετρα έδαφος της περιοχής σε συνδυασμό με τη χαμηλή στρεμματική απόδοση των αμπελιών, την πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια, όσο και η πρωτοποριακή διαδικασία οινοποίησης με τη ζύμωση σε μεγάλα δρύινα βαρέλια αυστριακής και γαλλικής προέλευσης με τη χρήση άγριων ζυμών, χαρίζουν στα κρασιά του Χρήστου τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που όλοι αναγνωρίζουν σήμερα.

Η παραγωγή στο οινοποιείο ξεκίνησε το 2006 και με τη σειρά «Παλαιόμυλος», από Chardonnay για τα λευκά κρασιά, Syrah και Sangiovese για τα ερυθρά. Ακολούθησε το 2007 η πρώτη οινοποίηση με τη Λημνιώνα, μια ελληνική ποικιλία που ουσιαστικά είχε χαθεί, και που αναβίωσε ο Χρήστος Ζαφειράκης.

Ήταν μια εκδήλωση εντυπωσιακή από πολλές απόψεις. Και βέβαια, πρώτα απ' όλα, για τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος Ζαφειράκη: Παλαιόμυλος Μαλαγουζιά, Logos Chardonnay, Λημνιώνα Ζαφειράκη Ροζέ, Παλαιόμυλος Ερυθρός και το περίφημο Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός ήταν όλα εκεί, και μάλιστα σε διαφορετικές χρονιές, δείχνοντας την εξέλιξη των κρασιών στο χρόνο.

Ήταν εντυπωσιακή επίσης επειδή ο συνδυασμός των πιάτων με τα κρασιά, αλλά και αυτή καθ' εαυτή η ποιότητα των 6 πιάτων(!) και του επιδόρπιου ήταν σε επίπεδα εξαιρετικά υψηλά. Ο executive chef του Tudor Hall Σωτήρης Ευαγγέλου έκανε μια φανταστική δουλειά, χαρίζοντάς μας πιάτα που έγιναν ειδικά για τα κρασιά με τα οποία ταιριάστηκαν.

Αλλά πιστεύω ότι το ποιο εντυπωσιακό "στοιχείο" της εκδήλωσης ήταν ο ίδιος ο οινοποιός, ιδιαίτερα για όσους δεν είχαν την ευχαρίστηση να τον έχουν ήδη γνωρίσει. Σπάνια ένας νέος άνθρωπος διαθέτει τη σοβαρότητα και συνολική κατάρτιση, αλλά και το πάθος για τη δουλειά του που βρίσκουμε σε... αφθονία στο Χρήστο Ζαφειράκη, και όλα αυτά συνδυασμένα με ένα γνήσιο ταλέντο οινοποιού. Ο Χρήστος είναι από εκείνους τους λίγους Έλληνες οινοποιούς που βάζουν "το άλογο μετά το κάρο"... που ξέρει από πριν τι ακριβώς θέλει να δημιουργήσει, και που συστηματικά επιδιώκει τον τελικό σκοπό με πρότερο σχεδιασμό και λεπτομερές πλάνο ενεργειών... και σαν μηχανικός εγώ δεν μπορώ παρά να θαυμάσω αυτή τη συγκρότηση και πειθαρχία.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην εκδήλωση...

Μας υποδέχτηκε όλο το team του οίνου της εταιρείας, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ματθίδη, Διευθυντή Εκπαίδευσης που είχε και το γενικό "πρόσταγμα" της εκδήλωσης,  μαζί με τον Δώρη Τσολακίδη, Γενικό Διευθυντή Marketing, και τον καθ' ύλη... αρμόδιο Περικλή Καρύδη, Διευθυντή Μarketing Οίνων. Τα welcome drinks ήταν ο Logos Chardonnay και η Λημνιώνα Ροζέ, συνδυασμένα με πολύ νόστιμα finger food που… έθεσαν σε κίνδυνο την γαστριμαργική αντοχή των συμμετεχόντων!.

Ακολούθησε η μικρή εισαγωγή του Περικλή Καρύδη και η παρουσίαση της εκδήλωσης και του Χρήστου Ζαφειράκη από τον Ανδρέα Ματθίδη. Στη συνέχεια, ο Χρήστος Ζαφειράκης μίλησε για τους στόχους του, για το οινοποιείο, τα κρασιά τους, τις μεθόδους οινοποίησης, αποκαλύπτοντας το συγκροτημένο οινοποιό που περιγράψαμε πριν...