Η λίστα Κρασιών-Τυριών της εκδήλωσης Wine&Cheese pairing Η 21η Φεβρουαρίου, η Κυριακή της εκδήλωσής μας "Wine&Cheese pairing"- το "πάντρεμα" Κρασιών και Τυριών- δεν απέχει πολύ.

Για τους ...τυχερούς που έχουν ήδη κάνει τις κρατήσεις τους, αλλά και για όσουν πρόκειται να τις κάνουν -υπάρχουν ακόμα λίγες θέσεις διαθέσιμες εδώ- δημοσιεύουμε σήμερα την λίστα Κρασιών και Τυριών (θα βρείτε τους συνδέσμους στο τέλος)... έτσι, σαν μια "πρόγευση" του τι πρόκειται να συμβεί στο Milos του Hilton την Κυριακή.. έτσι, για να ανοίξει η όρεξη...

Σας συνιστούμε να διαβάσετε την λίστα, και να την εκτυπώσετε. Θα έχετε έτσι προετοιμαστεί, θα γνωρίζετε τι πρόκειται να ...αντιμετωπίσετε -260 συνδυασμοί δεν ...αντέχονται εύκολα, και τα τυριά σε ποσότητα είναι απεριόριστα, το ίδιο και τα κρασιά... αν νομίζατε ότι θα δοκιμάσετε μισό ποτήρι από 3 κρασιά με μιά ...φέτα από 2-3 τυριά, κάνατε λάθος, και καλό είναι να προετοιμαστείτε ...δεόντως!

Υπενθυμίζουμε εδώ μερικά βασικά σχετικά με την εκδήλωση:

- Μπορείτε να έρθετε οποτεδήποτε μεταξύ 1 και 4 το μεσημέρι... και αυτό για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, για να μπορέσουν οι "ειδικοί" περί του οίνου και των τυριών να σας ξεναγήσουν προσωπικά, να ανταλλάξετε απόψεις... για να έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε όσους περισσότρερους από τους ...260 συνδυασμούς κρασιών και τυριών.

- Θα πρέπει να έχετε μαζί σας την πρόσκλησή σας... θα μας διευκολύνετε εξαιρετικά αν την έχετε, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα συμμετάσχετε αν ...την ξεχάσατε σπίτι! Εχουμε τους καταλόγους μας....

- Θα πρέπει όμως να λάβετε υπ' όψη σας, ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να συμμετάσχει αν δεν έχει κάνει κράτηση... είναι αδύνατον να πληρώσετε επί τόπου, είναι απολύτως αδύνατο να υπερβούμε τον μέγιστο αριθμό των συμμετεχόντων... γι' αυτό, όσοι θέλετε να συμμετάσχετε, παρακαλώ να κάνετε την κράτησή σας μέχρι την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου -υπάρχουν ακόμα λίγες θέσεις, αλλά και μιά γνωστή εκ των προτέρων υπέρβαση του μέγιστου αριθμού, έστω και την τελευταία στιγμή, είναι δυνατή... αδύνατη είναι η εγγραφή και πληρωμή επι τόπου...

- Τόσο τα τυριά όσο και τα κρασιά θα βρίσκονται σε διάταξη buffet στην prive αίθουσα του Milos... μαζί με τα πολλά συνοδευτικά τους, (ψωμάκια, φρυγανιές, pate, κλπ. κλπ) θα σερβίρονται από το προσωπικό του Milos... θα μπορείτε να "αποσυρθείτε" στα τραπεζάκια της αίθουσας με τους φίλους σας, και αφού τελειώσετε με τις επιλογές σας, να ...επιτεθείτε και πάλι, ώστε να πλησιάσετε όσο γίνεται περισσότερο τους ...260 συνδυασμούς.

- Για όσους ενδιαφέρονται να κρατήσουν σημειώσεις γευσιγνωσίας, θα υπάρχουν ειδικές καρτέλλες με απεικόνιση σε πίνακα όλων των συνδυασμών, όπου θα μπορείτε να βάλετε σε κάθε συνδυασμό την βαθμολογία σας, καθώς και να κάνετε τις σημειώσεις σας... ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει και τις δικές μας συστάσεις, τις οποίες αφού λάβετε υπ' όψη σας, παρακαλούμε ελεύθερα να τις ...αγνοήσετε... είπαμε, το καλύτερο κρασί, τυρί ή συνδυασμός τους είναι αυτός που αρέσει σε εσάς!

Τέλος... για τους "αχόρταγους", ή -αν θέλετε επι το ευγενέστερον- για τους "υψηλής γαστριμαργικής αντοχής", έχουμε φροντίσει να υπάρχει το εξαιρετικό menu του Milos σε ειδική τιμή - προσφορά για τους καλεσμένους του House of Wine- 29 Ευρώ κατ' άτομο (κανονική τιμή 50 Ευρώ)...

Η επιλογή των Κρασιών

Σε μια «οριζόντια» γευσιγνωσία τυριών και κρασιών, οι αριθμοί των συνδυασμών είναι αμείλικτοι: θα πρέπει κανείς να δοκιμάσει το γινόμενο των τυριών επί τα κρασιά που προσφέρονται. Και επειδή στόχος της δικής μας εκδήλωσης, παράλληλα με την γνώση είναι και η απόλαυση, αναγκαστικά έπρεπε να περιορίσουμε τους …συνδυασμούς.

20 κρασιά x 13 τυριά …260 συνδυασμοί, με απεριόριστη κατανάλωση κρασιών και τυριών, είναι ασφαλώς περισσότεροι από όσους μπορεί να αντέξει κανείς ένα Κυριακάτικο μεσημέρι. Εν τούτοις, και τα κρασιά άπειρα, αλλά και τα τυριά…

Έτσι, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε και να συνδυάσουμε σε αυτή την εκδήλωση κατηγορίες… κατηγορίες κρασιών με κατηγορίες τυριών. Γι’ αυτό και η επιλογή ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Τα κρασιά που επιλέξαμε καλύπτουν όλο το φάσμα των οινικών κατηγοριών: Συνδυασμοί λευκών, ερυθρών, ροζέ, με την ένταση, τις διαβαθμίσεις των αρωμάτων, μας οδήγησαν στην επιλογή των 17 κρασιών που παρουσιάζουμε. Κάθε «κατηγορία» αντιπροσωπεύεται επάξια από συγκεκριμένους αντιπροσώπους. Απαραίτητα αντιπροσωπεύτηκαν οι βασικές διεθνείς ποικιλίες, αλλά και εκείνες οι ελληνικές που ταιριάζουν απόλυτα με πλήθος τυριών… το Ασύρτικο, οι συνδυασμοί του με άλλες ποικιλίες έχουν «υμνηθεί» διεθνώς… Αγιωργίτικο και  Ξινόμαυρο, σε ροζέ, ερυθρά διαφόρων εντάσεων δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς σε συνδυασμό με διάφορα τυριά…

Υπάρχουν κρασιά «εύκολα» με το τυρί… το Sauvignion Blanc είναι ένα από αυτά… το δικό μας Μοσχοφίλερο επίσης. Μερικές κατηγορίες κρασιών όμως είναι κάπως «παραπονεμένες» στην χώρα μας, ενώ ταιριάζουν απόλυτα με τυριά (και με πολλά άλλα…). Τα ενισχυμένα, τα ημίγλυκα και γλυκά κρασιά είναι κάποια από αυτά, το Riesling είναι το δεύτερο, θεωρούμενο από πολλούς –μαζί με το Gewurztraminer- ως το πιο «φιλικό» κρασί με τα τυριά).

Υπάρχουν όμως και κρασιά «δύσκολα» με το τυρί… κάποια δυνατά κόκκινα απαιτούν ίδια ή και περισσότερη «δύναμη» στα τυριά με τα οποία θα συνδυαστούν… κάποια «δυνατά» τυριά απαιτούν την ίδια …δύναμη από αυτούς που θα τα δοκιμάσουν! ...περιλάβαμε και τα μεν και τα δε…

Ξέρουμε ότι οι επιλογές μας δεν είναι τέλειες. Αρεκετοί θα διαφωνήσουν στην εκπροσώπηση και των τυριών και των κρασιών, είναι κάτι αναμενόμενο, και το γνωρίζουμε. Η γεύση είναι όπως η μουσική: Άλλα είδη μουσικής αρέσουν σε κάθε έναν από εμάς… και ορισμένα «μαθαίνονται» με συνεχή εκπαίδευση και δοκιμή. Εκείνο που ελπίζουμε, είναι οι επιλογές μας να μην σας αφήσουν αδιάφορους…

Η επιλογή των Τυριών

Αν η δυσκολία εξεύρεσης αντιπροσωπευτικών κρασιών για μια γευσιγνωσία με αντικείμενο το «πάντρεμα» κρασιών και τυριών είναι μεγάλη, τότε τι να πει κανείς για τα τυριά… εδώ δεν υπάρχουν καν συμφωνημένες διεθνώς κατηγορίες…

Αν ανατρέξετε την βιβλιογραφία, θα βρείτε κατηγοριοποιήσεις με βάση την σκληρότητα, το γάλα, τα αρώματα, τις γεύσεις… τυριά σκληρά, μαλακά, ημίσκληρα, τυριά έντονα, τυριά αρωματικά, τυριά που μυρίζουν …αφόρητα… τυριά μουχλιασμένα… πολλαπλασιάστε κάθε κατηγορία με όλες τις άλλες, και θα βρείτε τον άπειρο αριθμό των τυριών που υπάρχουν… μόνο η Γαλλία διαθέτει πάνω από 1000 τυριά!

Εμείς επιλέξαμε τα τυριά που θα παρουσιάσουμε με τα κρασιά μας, με βάση την «αντιπροσωπευτικότητά» τους, δηλαδή με την πιθανότητα να συναντήσει κανείς κάποιο τυρί παρόμοιο με αυτά που παρουσιάζουμε. Με βάση αυτή την «αυθαίρετη» κατηγοριοποίηση (όλες ουσιαστικά είναι αυθαίρετες) καταλήξαμε να επιλέξουμε εκείνα τα τυριά που ανήκουν μεν στην παραπάνω κατηγορία, αλλά που η «διαφορετικότητά» τους τα καθιστά ενδιαφέροντα: Επιλέξαμε το Ισπανικό Cabrales αντί των πολύ γνωστών (και δοκιμασμένων) Roquefort ή Stilton, ώστε να έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε έναν άξιο αντιπρόσωπο των Βlue Cheeses αλλά και ταυτόχρονα πρωτότυπο και διαφορετικό… Εξαιρέσαμε τυριά που οι περισσότεροι θα έχετε οπωσδήποτε δοκιμάσει (π.χ. Camembert) και αντ’ αυτού διαλέξαμε –για την συγκεκριμένη κατηγορία ένα Brie και ειδικά το Brie de Meau.

Όπως και με τα κρασιά, υπάρχουν τυριά «φιλικά» προς το κρασί, και τυριά «δύσκολα»… αλλά και εδώ οι «ειδικοί» διαφωνούν… κάποιοι χαρακτηρίζουν το Parmigiano Reggiano σαν ένα από τα φιλικότερα τυριά, κάποιοι άλλοι σαν ένα από τα δύσκολα… εσείς όμως τελικά θα αποφασίσετε. Γιατί όπως και το κρασί, το καλύτερο τυρί είναι αυτό που σας …αρέσει! Και ο καλύτερος συνδυασμός τυριού με κρασί είναι ασφαλώς αυτός που σας αρέσει…

Δοκιμάστε λοιπόν όλα με …όλα: 260 συνδυασμοί είναι στην διάθεσή σας, σε απεριόριστες ποσότητες, και μόνο η προσωπική σας αντοχή μπορεί να αποτελέσει φραγμό στην γευσιγνωστική εμπειρία που σας προσφέρει το House of Wine…

Σας περιμένουμε την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου, στο Milos του Hilton... δεν πρέπει να λείψει κανείς!



Δείτε την λίστα κρασιών και τυριών σε PDF

Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε την λίστα κρασιών και τυριών σε PDF ειδικά διαμορφωμένο για εκτύπωση...