WineDiaries_20120219 Από τον Γ. Μιχαήλο


Ενδιαφέροντα κρασιά, ‘κόντρες’, σεμινάρια, γευσιγνωσίες, εξαιρετικές λίστες κρασιών… Τα πάντα είχε η εβδομάδα που πέρασε, την οποία θα χαρακτήριζα ‘οινικά’ πλούσια.

Ακολουθούν οι 5 top ‘στιγμές’ που αφορούν τη σχέση μου με το κρασί την εβδομάδα που πέρασε. Εσείς δοκιμάσατε κάτι που σας προκάλεσε τον ενδιαφέρον;

5. Νέος Κόσμος vs Παλαιός Κόσμος


Villa Maria Pinot NoirΗ ‘μάχη’ συνεχίζεται και θα έλεγα ότι είναι αδυσώπητη. Αυτή τη φορά ο ‘πόλεμος’ ήταν ανάμεσα σε μια κλασική Βουργουνδία του Meo Camuzet, από το χωριό Fixin και σε ένα Pinot Noir της Νέας Ζηλανδίας από το οινοποιείο της Villa Maria. Διαθέτοντας αυτές τις δύο φιάλες από την ίδια ποικιλία, αλλά από τελείως διαφορετικές περιοχές στην κάβα μου, είπα να ‘παίξω’ λίγο με τους πελάτες μου ‘τυφλά’ και να δω αντιδράσεις και προτιμήσεις. Θα έλεγα ότι ξεκάθαρος νικητής για τον κόσμο, ήταν το Pinot Noir της Villa Maria, με τη ‘διαύγεια’ και καθαρότητα φρούτου να δίνει προβάδισμα στο κρασί έναντι της Βουργουνδίας. Από την άλλη πλευρά θα έλεγα ότι το κρασί του Meo Camuzet διέθετε μια ‘κρυμμένη’ ποιότητα, που μάλλον θα πρέπει να έχει κάποιος δοκιμάσει αρκετά κρασιά για να μπορέσει να καταλάβει και να εκτιμήσει. Το κρασί ‘συγκλόνιζε’ με την εξαιρετική ισορροπία φρούτου και φρεσκάδας στο στόμα με την οξύτητα να συμβάλλει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Ίσως μερικά χρόνια περαιτέρω παλαίωσης της Βουργουνδίας να άλλαζαν τις ισορροπίες. Προς ενημέρωση το κρασί του Meo Camuzet είχε τη διπλάσια τιμή από το Νεοζηλανδέζικο Pinot Noir…

4. ‘Τυφλή’ γευστική δοκιμή με τον Γιάννη Καρακάση AIWS


Η παραδοσιακή, σχεδόν εβδομαδιαία, πλέον συνάντηση παρέα με τον Γιάννη ο οποίος προετοιμάζεται εντατικά για τις εξετάσεις του ώστε να γίνει δεκτός στο ινστιτούτο των Masters of Wine, έλαβε χώρα μεσοβδόμαδα. Ταυτόχρονα αυτές οι συναντήσεις αυτές αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να κρατάω και τον δικό μου ουρανίσκο σε ‘φόρμα’, μιας που οι απαιτήσεις ένεκα House Of Wine είναι αυξημένες. Ακολουθούν οι γευστικές σημειώσεις των κρασιών που δοκιμάσαμε:

Little James Basket Press, Viognier/Sauvignon Blanc, 2010

Φρέσκο, με νύξεις διοξειδίου του άνθρακα και ένας συνδυασμός ώριμων κίτρινων φρούτων, αχλαδιού και βερύκοκου. Σαφέστατη ‘γρασιδάτη’ φυτικότητα, που ‘προδίδει’ την ύπαρξη Sauvignon Blanc στο χαρμάνι, μια ιδέα γλυκών μπαχαρικών, χωρίς όμως καμία ένδειξη για παρουσία βαρελιού. Η οξύτητα είναι μέτρια προς υψηλή, προσδίδει φρεσκάδα και τραγανό χαρακτήρα στο κρασί, ενώ το τελείωμα είναι σύντομο και απλό.

Villa Maria Pinot NoirΚαλλίστη Μπουτάρη, Ασύρτικο, 2010

Χαμηλή αρωματική ένταση στη μύτη, άρα σαφέστατα μιλάμε για ένα κρασί από μη αρωματική ποικιλία. Το φρούτο που ‘αχνά’ διακρίνω είναι ώριμο, ‘ζεστό’ σχεδόν ‘ζαχαρωμένο’ και πυρηνόκαρπο. Έντονη μεταλλικότητα σαν να έχω ανοίξει κονσέρβα με ροδάκινο και κάποιος γλυκός βανιλάτος χαρακτήρας. Τραγανή οξύτητα, έντονη μεταλλική γεύση και στο στόμα η οποία συνδυάζεται με μια σχετικά ελαιώδη υφή που προσδίδει όγκο. Σίγουρα το κρασί έχει υποστεί παρατεταμένη επαφή με τις οινολάσπες του.

Carmenere, Vina Errazuriz 2010

Αδιαπέραστο σχεδόν μαύρο χρώμα με πολύ στενό μηνίσκο. Παραπάνω από μέτρια, θα έλεγα μέτρια(+) αρωματική ένταση, σε μια ‘τυπικότατη’ μύτη με ‘ζουμερό’ μαύρο φρούτο και πολύ εκφραστικό και πικάντικο, πιπεράτο, χαρακτήρα. Η φυτικότητα που συναντάει κανείς στο Carmenere εκδηλώνεται με ‘άγριες’ νύξεις capsicum (πράσινης πιπεριάς). Μέτριο(+) σώμα, ώριμες τανίνες και μακρύ τελείωμα με κάποιες νύξεις σοκολάτας, κακάο και καφέ.

3. Κρασί της εβδομάδας Greywacke Chardonnay 2010


Δεν θυμάμαι πως ακριβώς έπεσε στα χέρια μου, αλλά μάλλον το έφερε η Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS ένα βράδυ στο μαγαζί. Ήταν το μόνο, μαζί με το Riesling, από τα κρασιά που παράγει ο Kevin Judd που δεν είχα δοκιμάσει και αυτό γιατί δεν εισάγεται ‘επίσημα’ στην Ελλάδα, ωστόσο ήρθαν ελάχιστες φιάλες προς δοκιμή. Νομίζω πως όλοι λίγο έως πολύ έχετε καταλάβει ότι, αφενός η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα στην οποία βρίσκω μεγάλο ενδιαφέρον, αφετέρου τα κρασιά του Kevin Judd πραγματικά τα θεωρώ σπουδαία.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με μια κρεμώδη και πλούσια εκδοχή του Chardonnay. Ωστόσο δεν μιλάμε για άλλη μια ‘βαρετό’, νεοκοσμίτικο Chardonnay με έντονα τροπικό και βανιλάτο χαρακτήρα και χαμηλ