Από τον Γ. Μιχαήλο


Δύο εβδομάδες σχεδόν μετά το Pontet Canet και ο Θεός έδωσε… Για την ακρίβεια όχι ο Θεός, αλλά ένας εξαιρετικός φίλος-πελάτης, ο οποίος θέλησε να ανοίξει και να μοιραστεί μαζί μου, ένα Corton Charlemagne, του οίκου Bouchard Pere et Fils, εσοδείας 1995. Μια σπουδαία Grand Cru λευκή Βουργουνδία, σε μια θα έλεγα, επίδειξη των δυνατοτήτων του Chardonnay, σε επίπεδα δύναμης, συμπύκνωσης, ισορροπίας και αντοχής στον χρόνο.

Νομίζω ότι η απόλαυση ενός κρασιού, ενισχύεται μέσα από τη γνώση του αντικειμένου. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε το να απολαύσεις μια λευκή ή ερυθρή Βουργουνδία, είναι πραγματικά κάτι το οποίο θέλει πολύ κόπο και ιδρώτα.

Όσες φορές καταπιάστηκα με την φημισμένη παγκοσμίως περιοχή, κατέληξα να αναρωτιέμαι, πόσοι είναι εκείνοι οι οποίοι πραγματικά ‘κατέχουν’ βαθειά γνώση, γύρω από τις εκατοντάδες ονομασίες προέλευσης της, τους παραγωγούς της και τα κρασιά που παράγονται εκεί. Το μόνο απλό που συνάντησα είναι οι ποικιλίες της. Δύο βασικές ποικιλίες, Pinot Noir για τα ερυθρά και Chardonnay για τα λευκά και κάνα δύο ακόμα, για τις λιγότερο γνωστές appellations της ευρύτερης περιοχής.

Το σύστημα ταξινόμησης των αμπελώνων της Βουργουνδίας αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης, στο οποίο η λέξη terroir, βρίσκει την απόλυτη σημασία της. Όπως όμως συμβαίνει με τα περισσότερα έργα τέχνης, το σύστημα καλύπτεται