Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ας «αποτοξινωθούμε» με κόκκινο κρασί!

Ας «αποτοξινωθούμε» με κόκκινο κρασί!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αφήσαμε πίσω το 2017 και από αυτό θα πάρουμε μαζί μας στο 2018 μόνο τα καλά, μαζί με πολλές ευχές για πολύ περισσότερα ‘καλά’. Σίγουρα το κρασί είναι ένα από αυτά που δεν θα αποχωριστούμε ούτε αυτή την χρονιά, ούτε και τις επόμενες βέβαια! Γιατί είναι από αυτά τα ‘αγαθά’ που μας προσφέρουν χαρά και απόλαυση! Ακόμα περισσότερο όταν το συνοδεύουμε με φαγητό! Για αυτό λοιπόν θα κάνουμε ποδαρικό στα κείμενα της νέας χρονιάς με ένα που αφορά συνδυασμό κρασιού και φαγητού και συγκεκριμένα θα συνδυάσουμε χειμωνιάτικα χορτοφαγικά πιάτα με κόκκινα κρασιά!

Πέρασαν σχεδόν και οι γιορτές όπου το φαγητό, τα γλυκά και το ποτό έρεαν άφθονα. Για σηκώστε τα χέρια ψηλά, όσοι από εσάς είπατε ή έστω σκεφτήκατε, καθώς τρώγατε, φράσεις όπως ‘από δύο του μήνα ξεκινάω διατροφή’, ‘ μετά τις γιορτές αποτοξίνωση’, ‘μετά τις γιορτές μπαίνω σε πρόγραμμα’. Φαντάζομαι ότι τα περισσότερα χέρια είναι πάνω τώρα! Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι το ‘παρακάνουμε’ με το φαγητό μέσα στις γιορτές. Γι΄αυτό και μόλις περνούν προσπαθούμε (έστω και για λίγες ημέρες…) να φάμε πιο ελαφριά, να βάλουμε περισσότερα λαχανικά και όσπρια στην διατροφή μας και να ‘αποτοξινωθούμε’ από τα πολλά κρέατα. Το κρασί όμως δεν το αποχωριζόμαστε! Θα μειώσουμε ίσως την καθημερινή ή την πολύ κατανάλωση αλλά θα πίνουμε. Και επειδή αυτή η εποχή (και η όρεξη μας) τραβάει κόκκινο κρασί, θα ψάξουμε να βρούμε τρόπους να πιούμε τα κόκκινα κρασάκια μας με χειμωνιάτικα λαχανικά, όσπρια και λαδερά, αποφεύγοντας κυρίως το κρέας και τα ψάρια. Θα γίνουμε (για όσο αντέξουμε…) χορτοφάγοι!

Σίγουρα αρκετά πιάτα βασισμένα στα λαχανικά δεν ταιριάζουν με τα περισσότερα κόκκινα κρασιά. Δεν θα επιλέξουμε, για παράδειγμα, μία σαλάτα βασισμένη στο φρέσκο μαρούλι, ένα λαχανόριζο ή ένα λεμονάτο σπανακόρυζο αν θέλουμε να πιούμε κόκκινο κρασί. Θα προσανατολιστούμε προς τα όσπρια και κυρίως αυτά που είναι μαγειρεμένα με ντομάτα και κρεμμύδι, προς τα μανιτάρια, τα παντζάρια, θα βάλουμε ίσως ξηρούς καρπούς, κόκκινες πιπεριές αλλά και μπαχάρια. Σκεφτείτε ότι όσο πιο κόκκινο ή ‘σκούρο’ φαίνεται το πιάτο τόσο πιο εύκολα θα συνδυαστεί με κόκκινο κρασί. Βέβαια ακόμα και αν βρούμε τα κατάλληλα πιάτα για ερυθρό κρασί, καλό είναι να αποφύγουμε τα σούπερ πληθωρικά με υψηλό αλκοόλ, υψηλό επίπεδο τανινών και έντονο βαρέλι. Αν αναζητήσουμε φρούτο, μαλακές τανίνες, οξύτητα και φυτικό χαρακτήρα θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον ιδανικό συνδυασμό.

Ας ξεκινήσουμε με τα μανιτάρια που όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι από τις τροφές που αγαπούν τα κόκκινα κρασιά. Απλά σοταρισμένα με βούτυρο και σκορδάκι, ψητά, κοκκινιστά, μανιταρόπιτες, ριζότο, οτιδήποτε με τρούφα και πολλές ακόμα συνταγές έχουν ένα κοινό στοιχείο. Τον γήινο χαρακτήρα τον οποίο αν ψάξουμε να βρούμε και στο κρασί θα έχουμε ένα επιτυχημένο συνδυασμό. Δοκιμάστε τα πιάτα μανιταριών με ένα Nebbiolo (Barolo Ceretto), ένα Ξινόμαυρο (Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος) ή ένα ώριμο Cabernet Sauvignon με αρκετά χρόνια στην πλάτη του όπως το Anny's Animus Cabernet Sauvignon. Αποφύγετε μόνο τα μανιτάρια φρικασέ που λόγω του αυγολέμονου και της ‘πρασινάδας΄ δεν συστήνουμε ερυθρό κρασί.

Ψάχνοντας για συνταγές με λαχανικά, είδα μία με burger που αντί για το κλασικό μπιφτεκάκι είχε μπιφτέκι από παντζάρι. Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο θα είναι νόστιμο ξέρω όμως ότι γενικότερα το παντζάρι είναι ένα λαχανικό που αναζητά ερυθρά κρασιά για ταίρι του. Και εδώ ο γήινος χαρακτήρα έχει παρουσία αλλά θα αναζητήσουμε περισσότερο φρούτο από ότι στα μανιτάρια. Σούπες με παντζάρι, ριζότο με παντζάρι, σαλάτες με όσπρια και παντζάρι ή ότι άλλο ‘συνθέσετε’, θα βρουν ταίρι σε ένα Pinot Noir (Pinot Noir Cellar Selection), μία Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη) αλλά και ένα Λημνιό (Λημνιό Πόρτο Καρράς). Προσοχή στο ξίδι που συχνά βάζουμε στα παντζάρια και είναι ‘wine killer’ όχι μόνο για τα ερυθρά αλλά για όλα τα κρασιά.

Οι γίγαντες και οι φασολάδα είναι κατεξοχήν χειμωνιάτικα φαγητά που λόγω της ντομάτας αλλά και του βάρους εύκολα ταιριάζουν με κόκκινα κρασιά. Δοκιμάστε μία Νεμέα (Νεμέα Λαντίδη) ή (πάλι) μία Λημνιώνα (Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα) με τους γίγαντες και τα ίδια, ή ίσως λίγο πιο ελαφριά κρασιά με την φασολάδα, λόγω του πιο υδαρή χαρακτήρα, όπως ένα Βλάχικο (Βλάχικο Γκλίναβου) ή ένα Αγιωργίτικο δεξαμενής όπως το Mountain Fish. Με τα ίδια κρασιά θα απολαύσουμε και μία συνταγή ρεβιθιών με μπόλικη ντομάτα, κρεμμύδι και πιπέρι αλλά θα συνδυαστούν όμορφα και με ένα Λιάτικο (Δουλουφάκης Dafnios Ερυθρός). Γενικότερα τα όσπρια έχουν αρκετές πιθανότητες να δέσουν με κόκκινα κρασιά και ειδικά τα πιο μαλακά και πιο φρουτώδη στιλ. Μην διστάσετε λοιπόν να δοκιμάσετε και τις κλασικές φακές ή ένα φακόρυζο με όλα αυτά τα κρασιά που αναφέραμε. Οι πιο τολμηροί δοκιμάστε τις φακές και με μία ρουστίκ Μαυροδάφνη όπως το Ταώς Παρπαρούση.

Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι ένα ακόμα έδεσμα που όπου προστεθεί μπορεί να φέρει πιο κοντά το κόκκινο κρασί με το πιάτο. Σκεφτείτε ένα πιάτο με γεμιστές πιπεριές με ρύζι, μυρωδικά, κουκουνάρι, σταφίδες και ντοματούλα! Σίγουρα ένα Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο όπως η Καλή ρίζα Κυρ Γιάννη θα έδενε γάντι. Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα σχετικά φρέσκο Carmenere (Gran Reserva Carmenere, Viu Manent) αλλά και τα σπάνια Μούχταρο Κτήμα Μουσών και Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό.

Στην εκδήλωση του House of Wine με την κάθετη γευσιγνωσία της Νάουσσας Μπουτάρη, οι chef της Coocoovaya ετοίμασαν ένα στιφάδο χωρίς κρέας αλλά με δαμάσκηνα και κάστανα που έδεσε υπέροχα τόσο με τα ώριμα όσο και με τα πιο φρέσκα Ξινόμαυρα. Οι ξηροί καρποί γενικότερα έχουν την ιδιότητα να ‘δένουν’ με τα κόκκινα κρασιά. Οπότε αν ταιριάζουν με το χορτοφαγικό σας πιάτο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το καρύδι, το φιστίκι ή όποιος άλλος καρπός, προσθέστε τα και θα απολαύσετε περισσότερο το κόκκινο κρασί σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αποξηραμένα σκούρα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και τα σύκα.

Λίγο πριν πάμε στο γλυκό, θα σας παροτρύνουμε να χρησιμοποιείται γλυκά μπαχάρια όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο στα φαγητά σας, καθώς και αυτά θα βοηθήσουν στον συνδυασμό με τα κόκκινα κρασιά. Αν και θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τα καυτερά μπαχαρικά όπως το πιπέρι, θέλουν ωστόσο προσοχή! Έτσι λοιπόν, αν κάνετε τα λαχανικά σας αρκετά πικάντικα επιλέξτε ένα κόκκινο με αρκετό φρούτο, μέτριο ή χαμηλό επίπεδο τανινών και σίγουρα όχι υψηλό αλκοόλ.

Παρεμπιπτόντως, τα μελομακάρονα που σίγουρα υπάρχουν ακόμα στα περισσότερα σπίτια, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των γλυκών χωρίς κάτι να προέρχεται από ζώα αλλά από λάδι! Και σίγουρα ταιριάζουν με ερυθρά κόκκινα κρασιά όπως τα Port (Tawny Port 10 Ans Quinta de Ervamoira) ή η Μαυροδάφνη (Μαυροδάφνη Grand Reserve Achaia Clauss)! Βέβαια επειδή είπαμε ότι θα αποφύγουμε οτιδήποτε καταναλώσαμε σε αφθονία μέσα στις γιορτές ας φτιάξουμε ένα μήλο, ένα κυδώνι ή ένα αχλάδι ψητό με γλυκά μπαχαρικά και λίγους ξηρούς καρπούς για να απολαύσουμε ακόμα περισσότερα port, όπως το Fonseca 10 Year Old Tawny και Μαυροδάφνες όπως η Χόρταις από το Κτήμα Μερκούρη.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: