Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ασύρτικο, Ασύρτικο και πάλι Ασύρτικο!

Ασύρτικο, Ασύρτικο και πάλι Ασύρτικο
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και τον χειμώνα που ετοιμάζεται σιγά σιγά να μας αφήσει, βρήκαμε ευκαιρία να μιλήσουμε και να προτείνουμε κρασιά από μία κορυφαία και πολύπλευρη λευκή ποικιλία όχι μόνο του Ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου αμπελώνα! Ποια λευκή ποικιλία ταιριάζει περισσότερο με όλα τα πιάτα την σαρακοστής, με οτιδήποτε βγαίνει από την θάλασσα αλλά μπορεί να τα βγάλει πέρα και με πιάτα κρεατικών (γιατί κακά τα ψέματα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ακολουθούν την νηστεία)? Δεν θέλει και πολύ σκέψη για να απαντήσει κανείς αυτή την ερώτηση. Το μυαλό σχεδόν αυθόρμητα πάει στο Ασύρτικο! Όχι μόνο γιατί είναι μία σπουδαία ποικιλία αλλά γιατί έχει τόσο πολλά και καλά ‘πρόσωπα’ που αν την εμπιστευθούμε δεν θα μας ‘προδώσει’ ποτέ.

Ασύρτικο λοιπόν, Ασύρτικο και πάλι Ασύρτικο! Και σίγουρα δεν θα βαρεθείτε! Γιατί για τα περισσότερα πιάτα υπάρχει Ασύρτικο που να ταιριάζει, είτε είναι Ασύρτικο Σαντορίνης, είτε Ασύρτικο ‘εκτός’, είτε Νυχτέρι, είτε βαρελάτο, είτε δεξαμενής, είτε φρέσκο, είτε ώριμο, είτε σε χαρμάνι, είτε γλυκό, είτε.., είτε…, είτε! Διαλέξαμε λοιπόν 9 διαφορετικά Ασύρτικα και σας προτείνουμε γευστικούς συνδυασμούς με φόντο την Σαρακοστή, την άνοιξη, την θάλασσα ή οτιδήποτε άλλο μας ταιριάζει με αυτή την ποικιλία!

Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού

Η πιο ‘κλασική’ εκδοχή Ασύρτικου, αυτή της ΠΟΠ Σαντορίνης που εκφράζει την καθαρότητα της ποικιλίας, τον ατόφιο χαρακτήρα της, αυτόν με την κοφτερή οξύτητα, τα εσπεριδοειδή και την πέτρα. Καλαμαράκια και γαρίδες τηγανητά, τηγανητά ψάρια, ψητά ψάρια, ωμά όστρακα ή ψάρια, σούσι, τηγανητά λαχανικά, ταραμοσαλάτα αλλά και λεμονάτα πιάτα κρεάτων όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο θα δέσουν ‘γάντι’.

Θαλασσίτης βαρέλι

Η βαρελάτη εκδοχή Ασύρτικου! Γιατί η ποικιλία έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ‘απαιτούνται’ για να επωφεληθούν από την δρυ! Το βαρέλι του προσδίδει έξτρα όγκο και ακόμη περισσότερη πολυπλοκότητα και απαιτεί πιάτα με πλούτο και λιπαρότητα ενώ τα αρώματα της δρυός θα δέσουν με καλούδια που ψήνονται στην σχάρα και αποκτούν έναν διακριτικό καπνιστό χαρακτήρα, όπως το καλαμάρι, το χταπόδι, τα λιπαρά μεγάλα ψάρια αλλά και το κοτόπουλο ή το χοιρινό. Δοκιμάστε το και με σουπιές κρασάτες!

Pure Santorini 2014

Όταν μιλάμε για παλαίωση και ωριμότητα σε λευκές ποικιλίες, το μυαλό πάει και πάλι στο Ασύρτικο! Και εδώ έχουμε ένα κρασί που παρόλο που ‘περπατάει’ στο 4ο χρόνο της ζωής του και έχει ήδη αναπτύξει αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα, έχει πολλά πολλά χρόνια ακόμα μπροστά του, για να εξελιχθεί το φρούτο του και να βγάλει ακόμα πιο σύνθετο χαρακτήρα. Ζυμαρικά με θαλασσινά, χταπόδι καρπάτσιο, όστρακα, καραβίδες και γενικότερα οτιδήποτε βγαίνει από την θάλασσα θα αναδειχθεί από ένα τέτοιο κρασί!

Νυχτέρι Χατζηδάκη

Ασύρτικο Νυχτέρι. Ιδιαίτερο στιλ κρασιού, από τις πιο πλούσιες εκφράσεις της ποικιλίας, με τονισμένο αλκοόλ και ώριμο χαρακτήρα. Εδώ τα πιο ελαφριά πιάτα όπως τα μικρά τηγανητά ψαράκια ή τα αχνιστά όστρακα θα δυσκολευτούν! Για αυτό θα συνοδεύσουμε το Νυχτέρι μας με πιο ‘ζόρικα’ πιάτα, όπως ένα καλαμάρι ψητό στα κάρβουνα, ένα λιπαρό ψάρι στα κάρβουνα, ψάρια με πλούσιες σάλτσες, γίγαντες, χταπόδι με φάβα, λευκά κρέατα στην σχάρα ή στην κατσαρόλα αλλά και ριζότο μανιταριών ή πιάτα με τρούφα.

Plano Ασύρτικο

Το Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης. Μία τέτοια ποικιλία, δεν θα μπορούσε να έχει μείνει μέσα στα όρια του νησιού που την ανέδειξε! Έχει κατακλύσει τους αμπελώνες όλης της χώρας (αρχίζει να βγαίνει και εκτός χώρας) και τα πάει επίσης περίφημα! Εκτός Σαντορίνης το Ασύρτικο μοιάζει να είναι πιο ‘φιλικό’ με πιο ζωηρό φρούτο, με οξύτητα που παρόλο που δεν είναι κοφτερή, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ αργεί λίγο παραπάνω να βγάλει τον ορυκτό του χαρακτήρα. Ριζότο με θαλασσινά, γαρίδες σαγανάκι, μυδοπίλαφο και οτιδήποτε πέσει στο τηγάνι είναι μόλις λίγα από αυτά που συνδυάζεται ιδανικά!

Βιβλία Χώρα λευκό

Ασύρτικο σε χαρμάνι. Θα μας επιτρέψετε να ξεφύγουμε λιγάκι και να προτείνουμε και ένα Ασύρτικο σε χαρμάνι! Και με ποια ποικιλία κάνουν αχτύπητο δίδυμο? Με το Sauvignon Blanc φυσικά, όπως αποδεικνύει περίτρανα και αυτό το, διαχρονικά, αγαπημένο κρασί! Εδώ το Ασύρτικο ‘μαλακώνει’ και γίνεται πιο εξωστρεφές, οπότε μπορούμε να το βάλουμε και δίπλα σε μία σαλάτα, σε λαδερά φαγητά όπως ο αρακάς και τα φασολάκια, σε ντολμαδάκια, σε μέτρια ψαράκια τηγανητά ή ψητά και σε αχνιστά όστρακα. Γιατί όχι και σε σουπιές με σπανάκι.

Mystirio

Ασύρτικο orange δηλαδή. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ‘ρεύμα’ προς κρασιά ‘εναλλακτικών’ πρακτικών και δεν θα μπορούσε το Ασύρτικο να μην είναι πηγή έμπνευσης. Εδώ μιλάμε για ένα πληθωρικό κρασί με αρκετές τανίνες (για λευκό κρασί), από τον τρόπο παραγωγής αλλά και την χαρακτηριστική οξύτητα. Το φανταζόμαστε με ένα γεμιστό καλαμάρι, με μανιτάρια, με μελιτζάνες, με χταπόδι στιφάδο, με γίγαντες, με αρνάκι φρικασέ, γιατί όχι και με ώριμα τυριά.

Δάκρυ του Πεύκου

Ασύρτικο ρετσίνα! Εδώ το Ασύρτικο έχει ένα πολύ διαφορετικό ρόλο αφού προικίζεται με τα αρώματα της ρετσίνας και ωριμάζει σε δρυ. Αν υπάρχουν πιάτα που δυσκολεύεστε να τα παντρέψετε με κρασί, δοκιμάστε αυτή την πρόταση. Πιάτα με μελιτζανοσαλάτα, ο κλασικός μπακαλιάρος σκορδαλιά, φάβα, ταραμοκεφτέδες, ρεβίθια με μπόλικο δεντρολίβανο, μπρουσκέτες με αντζούγιες και ψάρια στα κάρβουνα θα κάνουν τον καλύτερο γάμο.

Σιγάλας Vinsanto

Ασύρτικο γλυκό. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε το κείμενο χωρίς επιδόρπιο κρασί! Γιατί το Ασύρτικο είναι υπέροχο και σε γλυκό, με την οξύτητα να κοντράρει στα ίσια την γλυκύτητα και το αποτέλεσμα να είναι απολαυστικότατο. Ακόμα περισσότερο αν το συνοδεύσετε με χαλβά, με καταΐφι, με μπακλαβά, με σοκολάτα, με αποξηραμένα σύκα αλλά και με δυνατά τυριά.



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: