Game of Thrones BeersΑπό τον Ν. Ραδίση

Την τελευταία τριετία, γίνεται ένας πανικός κάθε φορά που θα προβληθεί νέο επεισόδιο της γνωστής πλέον σειράς Game of Thrones. Στην χώρα μας αυτή η μανία έχει φτάσει στο σημείο φανατικοί της σειράς να λογομαχούν διαδικτυακά με άλλους χρήστες για συγκρίσεις μεταξύ της τηλεοπτικής μεταφοράς και της αυθεντικής πλοκής του βιβλίου.

Δυστυχώς όμως για εμάς τους Έλληνες, οι νύχτες του Game of Thrones δεν είναι ίδιες με εκείνες των κατοίκων των ΗΠΑ. Οι «προνομιούχοι» λάτρεις της σειράς στις ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν μαζί με την προβολή της σειράς (γιατί όχι και κατά την ανάγνωση του βιβλίου) την αγαπημένη τους μπύρα που φέρει το όνομα της σειράς.

Η εταιρεία παραγωγής HBΟ αποφάσισε να παράγει σε συνεργασία με την γνωστή ζυθοποιεία Ommegang μπύρες που να φέρουν το όνομα της σειράς. Πρόκειται για μια σειρά μπυρών, διαφορετικού στυλ οι οποίες θα έχουν σχέση με κάθε οικογένεια ή βασική υπόθεση της σειράς.

Τον Μάρτιο που μας πέρασε η ζυθοποιία παρουσίασε την πρώτη μπύρα της σειράς, την ίδια μέρα με την έναρξη του 3ου κύκλου. Η ξανθιά “Irone Throne” ανήκει στην κατηγορία των ξανθών Ale, με 6,5% αλκοόλ. Τα χαρακτηριστικά της όπως αναφέρει η ζυθοποιία έχουν αν κάνουν με την ποικιλία των λυκίσκων οι οποίοι είναι ο Styrian Golding και ο Hallertau Spalter Select. Η μπύρα έχει γευστικές νότες λεμονιού και δημητριακών ενώ τα αρωματικά χαρακτηριστικά είναι κυρίως χορτώδη, με το λεμόνι να γίνεται αισθητό. Η μπύρα είναι η κατάλληλη για ένα ξανθό Βασιλιά όπως είναι μέχρι τώρα στον 3ο κύκλο ο νεαρός, αυθάδης, υπεροπτικός Jammie Lannister.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε η δεύτερη μπύρα της σειράς η Take the Black Stout. Η κατάμαυρη Stout με 7% αλκοόλ προσφέρει μια για γλυκιά, σοκολατένια-καραμελένια γεύση η οποία ισορροπείται από την πικράδα των λυκίσκων. Καβουρδισμένα γήινα αρώματα και νότες ξύλου ολοκληρώνουν το μπουκέτο στην φιάλη. Η μπύρα όπως γράφει η ετικέτα ζυμώνεται με αστεροειδή γλυκάνισο και γλυκόριζα!

Οι μπύρες εμφιαλώνονται σε φιάλες των 750ml και δυστυχώς διαδικτυακά απ’ την ζυθοποιία δεν αποστέλλονται στην Ελλάδα! Φήμες αναφέρουν ότι η παραγωγή των μπυρών δεν θα σταματήσει στις δυο, ούτε στις τρεις που αρχικά είχε σχεδιαστεί. Η απήχηση που είχε η σειρά και το φανατικό κοινό που απέκτησε, είχε ως αποτέλεσμα την πώληση εκατομμυρίων ειδών που σχετίζονται με το Game of Thrones. Οι μπύρες έχουν κάνει πολύ καλές πωλήσεις και οι υπεύθυνοι σκέφτονται να ξεπεράσουν τις τρεις ετικέτες. Πρόσφατα μάλιστα λέγεται ότι υπέβαλλαν αιτήσεις για την κατοχύρωση τριών ακόμα πιθανών μελλοντικών ετικετών όπως οι Rhaegal, Drogon και Fire and Blood.

Και ενώ ο νέος κύκλος θα κυκλοφορήσει απ’ τον Απρίλιο του νέου έτους, εμείς (ναι και εγώ παρακολουθώ την σειρά) βλέπουμε σε επανάληψη τους παλαιότερους, διαβάζουμε τα βιβλία για να συγκρίνουμε ή να μάθουμε τι μας περιμένει και στεναχωριόμαστε που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για μια μπυρίτσα GOT.


Νικολά Ραδίσης