Σημαντικά νέα από το χώρο της μπύραςΑπό τον Ν. Ραδίση

Αυτή την εβδομάδα είχα σκοπό να αναφερθώ σε ένα εκπαιδευτικό άρθρο της αγαπημένης μας μπύρας. Ήθελα να εξηγήσω κάποια πράγματα σχετικά με το χρώμα στις μπύρες. Οι εξελίξεις όμως που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες είναι πολλές. Είναι ένα δραστήριο φθινόπωρο και νομίζω ότι ο χειμώνας θα μπει πολύ καλά και δυνατά.

Ας ξεκινήσουμε με την είδηση της εβδομάδας. Είναι γεγονός! Μια από τις πιο σημαντικές ελληνικές μπύρες της μοντέρνας ιστορίας είναι πλέον στην ίδια ομάδα με την μπύρα της οποίας το όνομα είναι συνδεδεμένο με την παλιότερη ιστορία του ζύθου στην Ελλάδα. Αναφέρομαι στην συγχώνευση της Μύθος Ζυθοποιία με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Απ το νέο σχήμα προκύπτει μια νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα. Η ενέργεια αυτή μπορεί να είναι άκρως θετική για την ζυθοποιία και την Ελλάδα, αφού οι εταιρείες έχουν ένα κοινό, πλέον, πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μακάρι, η ανάπτυξη αυτών, να επηρεάσει θετικά και τις υπόλοιπες ελληνικές ζυθοποιίες και τους σχετικούς τομείς, όπως τον αγροτικό, εμπορικό και επισιτιστικό.

Νέο σημαντικό για τις ελληνικές μπύρες είναι η βράβευση δυο ελληνικών ετικετών στον διαγωνισμό Beer Star Awards που έλαβε η χώρα στην Νυρεμβέργη. Πριν από μια βδομάδα περίπου, η αγαπημένη μας Vergina Weiss κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία South German-Style: Hefenweizen Hell. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η «ταλαντούχα» και ανερχόμενη ΝΗΣΟΣ κατέκτησε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Bohemian Style Pilsner. Σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της ζυθοποιίας που αξίζουν να προβάλλονται. Συγχαρητήρια και στις δυο ζυθοποιίες για τις μπύρες τους!

Τώρα που λέμε για ΝΗΣΟΣ, τι θα λέγατε αν πέρα από την κλασική ΝΗΣΟΣ, είχαμε στα ποτήρια μας μια περιορισμένης παραγωγής μπύρα για τον χειμώνα; Η μπύρα ΝΗΣΟΣ, θα υπάρχει απ τις αρχές του Δεκεμβρίου, στην διάθεσή μας. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και οι δυνατοί άνεμοι που φυσούν στις Κυκλάδες ενέπνευσαν την μικροζυθοποιία, να ονομάσει την μπύρα της ΝΗΣΟΣ 7 Μποφόρ (NISSOS 7 Beaufort). Μια αρκετά δυνατή εκδοχή της αγαπημένης μας Pilsner, με 7% αλκοόλ. Περιμένουμε, ελπίζοντας να μην μας πιάσει απαγορευτικό!

Είμαστε σε αναμονή της μπύρας ΑΡΓΩ από τον Βόλο. Η Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας είχε ανακοινώσει ότι κάπου εδώ κοντά, θα είναι και εκείνη έτοιμη. Ενώ λοιπόν ετοιμάζομαι για εκδρομή στην Πάτρα για να πιώ μπύρα ΔΙΩΝΗ, απ την Πατραϊκή Ζυθοποιία, σκάει μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα να μου λέει: Ετοιμάσου να κάνεις βουτιά στην Κόρινθο! Μα χειμωνιάτικα; σκέφτηκα.. Τσουπ, και το link. Να μια Κορινθιακή Ζυθοποιία που ετοιμάζει μια μπύρα ακόμα. Άλλη μια ελληνική Pilsner. Το όνομα της: Canal Dive! Περισσότερα δεν ξέρω, αλλά θα σας ενημερώσω σύντομα.

Κλείνοντας τις ειδήσεις να σας πω αν μέχρι σήμερα νομίζουμε ότι τα έχουμε δει στην ελληνική ζυθοποιία όλα, κάνουμε λάθος. Τα καλύτερα έρχονται. Έτσι νιώθω.. Μπορεί όλες οι μπύρες να μην είναι αρεστές σε όλους ή να μην είναι 100% ποιοτικές όπως λέγεται και αρκετές φορές με βρίσκει σύμφωνο, αλλά σίγουρα γίνονται προσπάθειες βελτίωσης και παραγωγής ακόμα καλύτερου ζύθου. Ίσως ήρθε η ώρα να υποστηρίζουμε πιο πολύ τις τοπικές μπύρες όπως σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

ΥΓ. Πως θα σας φαίνονταν μπύρες από μια μικροζυθοποιία που θα έχει σχέση με μεγάλη ζυθοποιία;


Καλή απόλαυση!

Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης