Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

18 πληροφορίες για την Μπύρα

18 πληροφορίες για την ΜπύραΑπό τον Ν. Ραδίση

Καιρός που είναι για μπάνιο και βόλτες, δεν αφήνει χρόνο για πολλά και μεγάλα κείμενα. Αποφάσισα λοιπόν να σας γράψω μερικά σημεία για την μπύρα, τα οποία δίχως αναλύσεις είναι ένας χρήσιμος οδηγός για το ποτό που όλοι αγαπάμε. Πάρτε μια μπύρα από το ψυγείο και ξεκινάμε:

  • Η ελληνική λέξη για την μπύρα είναι ζύθος. Γι αυτό και ζυθοποιός, ζυθοποιία!
  • Η λέξη μπύρα προέρχεται από το το λατινικό bibere, που σημαίνει πίνω.
  • Η πρώτη καταγραφή σχετική με την μπύρα βρίσκεται στην Σφηνοειδή Γραφή των Σουμέριων (26ος αιώνας πΧ)
  • Έχουν βρεθεί καταγραφές για την μπύρα στην αρχαία Αίγυπτο. Η μπύρα χρησιμοποιούνταν για ποτό και για φάρμακο.
  • Η μπύρα παράγεται από νερό, κριθάρι (ή κάποιο δημητριακό), λυκίσκο και μαγιά
  • Το νερό και τα δημητριακά ήταν τα πρώτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.
  • Φρούτα, βότανα, φύλλα ακόμα και μπαχαρικά χρησιμοποιήθηκαν απ τα πρώτα χρόνια παραγωγής της μπύρας μέχρι σήμερα για να της αλλάξουν την γεύση.
  • Οι μοναχοί της Φλάνδρας χρησιμοποίησαν στην σύγχρονη ιστορία, για πρώτη φορά λυκίσκο. Ωστόσο οι Γερμανοί στο Hallertau, καλλιεργούσαν συστηματικά λυκίσκο από το 736 και τον χρησιμοποίησαν στην ζυθοποιήση το 1079.
  • To 1490 ο Κολόμβος, σημειώνει την παραγωγή είδους μπύρας από Ινδιάνους, με βασικό υλικό το καλαμπόκι.
  • Κατά τον Μεσαίωνα, υπήρχαν οι μάγισσες της μπύρας, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για κάθε κακό και παρενέργεια της μπύρας
  • Τα κυρίαρχα είδη μπύρας είναι δυο. Οι βυθοζύμωτες και οι αφροζύμωτες.
  • Οι βυθοζύμωτες είναι γνωστές ως μπύρες Lager και οι αφροζύμωτες ως μπύρες Ale.
  • Η Pilsner Urquell (ή Plzeňský Prazdroj στα Τσέχικα), καθιέρωσε με την εμφάνιση της, το 1842, την κατηγορία των Pilsner.
  • To 1854 ο Λουί Παστέρ τεκμηρίωσε την αλκοολική ζύμωση
  • To 1883 o Hansen, απομόνωσε και επανακαλλιέργησε ένα κύτταρο βυθοζύμης, το γνωστό Saccharomyces carlsbergensis, γιατί η επιτυχία σημειώθηκε στα εργαστήρια της Δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg
  • Το πρώτο εργοστάσιο μπύρας στη χώρα μας δημιουργήθηκε το 1864 στο Κολωνάκι από τον Ιωάννη Φιξ.
  • Μικρά ζυθοποιεία-ζυθοπωλεία υπήρχαν απ τις αρχές του 1800, σε πολλά σημεία της σημερινής Ελλάδας.
  • Το 1997 η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιία ήταν γεγονός. Ξεκίνησε την λειτουργία της η Craft.
Νομίζω ότι θα επανέλθω σύντομα με ακόμα περισσότερα σημεία, γιατί ήδη διέγραψα πολλά για να μην ξεπεράσω τον αριθμό που χα στο μυαλό μου. Πιείτε λοιπόν μια μπύρα ακόμα και καλό μεσημέρι!.


Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: