Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Η επανάσταση της μπύρας έχει ξεκινήσει

Η επανάσταση της μπύρας έχει ξεκινήσειΑπό τον Ν. Ραδίση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται διαφορετικές τάσεις από τους καταναλωτές μπύρας. Οι διακυμάνσεις που έχει περάσει η αγορά την τελευταία πενταετία ήταν εντελώς διαφορετικές, αλλά εξίσου σημαντικές. Περάσαμε απ την λατρεία μας για τις μπύρες της Γερμανίας, στην απαξίωση τους. Απ την αδιαφορία μας για κάθε ελληνική μπύρα σε μια στάση «Ο,τι δεν είναι ελληνικό, δεν το στηρίζουμε. Άρα και το ίδιο κάνουμε και στις μπύρες». Για να φτάσουμε σήμερα να λέμε, ότι μόδα είναι και ανοίγουν τα μικροζυθοποιία σαν μανιτάρια;

Πραγματικά, τι θέλουμε; Πριν από χρόνια επαινέσαμε όλοι την επιχειρηματική προσπάθεια από πολλούς Έλληνες που ακολούθησαν την πρώτη μικροζυθοποιία, την Craft. Τώρα έχουμε πολλές περισσότερες μικροζυθοποιίες, αλλά πάλι δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Μας ενοχλεί την μία η τιμή, την άλλη ο τύπος της μπύρας ή ακόμα ότι δεν έχει καν ζυθοποιείο. Αλήθεια, πόσες γνωστές μπύρες από όλο τον κόσμο, δεν ζυθοποιούνται στην χώρα τους ή δεν έχουν δικές τους εγκαταστάσεις; Ενδεικτικά θα αναφέρω τρεις: McFarland, Hoegaarden και Kaiser!

Γιατί λοιπόν να κατηγορήσουμε την First Lomax, που είναι υπεύθυνη για τις μπύρες Volkan, επειδή δεν έχει ζυθοποιείο; Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι ίδια με πολλών άλλων εταιρειών του κόσμου που παράγουν μπύρα. Μπορεί όταν ξεκίνησε η εταιρεία να την αντιμετωπίζαμε διστακτικά, αλλά απέδειξε με τον καιρό ότι δεν πρόκειται για κάποια εταιρεία-ζυθοποιεία πυροτέχνημα η οποία ήρθε να αρπάξει όλες τις επιδοτήσεις και να εξαφανιστεί. Σήμερα παράγονται τέσσερις Volkan: Volkan Blonde, Volkan Black, Volkan White και Volkan Grey. Γιατί να μας πειράζει αν παράγονται στο ζυθοποιείο της ΖΕΟΣ, στο Άργος;

Σύμφωνα με την κοινή γνώμη, η Μικροζυθοποιία Septem, είναι η πιο σταθερή σε παραγωγή ποιοτικής μπύρας στην χώρα μας. Διακρίνεται συνεχώς στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και σήμερα παράγει μια μεγάλη ποικιλία μπυρών. Σταθερής παραγωγής όπως: Pilsner, Red Ale, Pale Ale, Honey Golden Ale και Porter. Υπάρχουν και οι μπύρες που είναι εποχιακές ή περιορισμένης ποσότητας. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε τις εκπληκτικές Septem ACE και Septem Citra. Αργά και σταθερά βήματα από μια Ελληνική μικροζυθοποιία η οποία, σήμερα βρίσκεται σε φάση επέκτασης των εγκαταστάσεων και συνεπώς υγιούς ανάπτυξης.

Από τις λίγο μεγαλύτερες, είναι σημαντική η προσπάθεια που επιχειρεί η ομάδα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, εδώ και χρόνια με την επανακυκλοφορία της μπύρας ΦΙΞ και την αναβίωση του θρύλου και της ιστορίας του. Σήμερα, μετά από επεκτάσεις, οι εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας παράγουν τρεις διαφορετικούς κωδικούς: Fix Hellas, Fix Dark και Fix Royale.

Λίγο πιο μακριά από την Ριτσώνα και περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως οι Volkan, στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής, στην Λαμία, παράγονται οι μπύρες ΘΗΤΑ και ΖΗΤΑ της Θεσσαλικής Ζυθοποιίας. Που είναι το κακό αν και οι δυο είναι «κλασικές» μπύρες τύπου Lager; Που είναι το κακό αν δεν έχουν δικό τους ζυθοποιείο; Ανεξάρτητα με την παραγωγή ως τώρα και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν παρουσιάσει, αναμένουμε νέο ζυθοποιείο σε μια τριετία.

Γυρίζοντας λίγο πιο πίσω, συναντάμε το νέο ζυθοποιείο της εταιρείας ΕΛΙΞΗ. Μια εταιρεία που «κατηγορήθηκε» για πολλά. Απ το ότι είναι ιταλική η Delphi, ότι δεν είναι σχετικοί με την ζυθοποιία άρα και οι μπύρες θα είναι χάλια, ως και το σχόλιο: «αφού είναι μια παρέα φίλων, γιατί δεν πήγαν διακοπές, αλλά έφτιαξαν μπύρα;». Τελικά οι άνθρωποι στην ΕΛΙΞH και ζυθοποιείο έφτιαξαν και μπύρα παράγουν στην Ελλάδα και κόσμο εκπαιδεύουν σε συνεργασία με τον Ιταλό ζυθοποιό που συνεργάζονται, στις εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη παραγωγή της Delphi. Δηλαδή η Heineken είναι ελληνική μπύρα αφού παράγεται στην Ελλάδα; Σήμερα παράγουν και την Marea.

Λίγο πιο Βόρεια, στις Σέρρες, η Siris Microbrewery έκανε την εμφάνισή της στην αρχή του τρέχοντος έτους, με δυο τύπους μπύρας. Ο πρώτος «κλασικός», μια Pils. Ο δεύτερος, λίγο πιο ενθουσιώδης, μια India Pale Ale. Και οι δυο έχουν αγαπηθεί ήδη απ τους φίλους της μπύρας. Παράγονται στο ζυθοποιείο στις Σέρρες από ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με την μπύρα, αλλά με το ποιοτικό φαγητό, οπότε το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να μην ήταν συναφές.

Χωρίς να αφήνουμε απέξω την ΝΗΣΟΣ, τις μπύρες απ την Χίο, την Κέρκυρα, την Κρήτη. Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης αλλά και τις μπύρες των ιπποτών απ την Ρόδο ή τις Βεργίνες απ την Ροδόπη, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα διαθέτει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία σε τύπους μπύρας. Λαμβάνοντας υπόψη την ασήμαντη παράδοση που διαθέτουμε ως χώρα στην μπύρα, μπορούμε να πούμε ότι η ανάπτυξη ήρθε σε μια εποχή αναζήτησης και επαναπροσδιορισμού πολλών αξιών και δεδομένων. Ίσως η κρίση να ωφέλησε. Ίσως να είναι οι συγκυρίες. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Σημασία έχει ότι στην Ελλάδα έχουμε πλέον την δυνατότητα να πιούμε και καλή και οικονομική μπύρα. Η επανάσταση της μπύρας, των μικροζυθοποιών και της ποιοτικής κατανάλωσης έχει έρθει στην χώρα μας.

Το House of Wine δηλώνει παρών!



Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: