Μπύρες που θα πιούμε τον Δεκέμβριο...Από τον Ν. Ραδίση

Ο χειμώνας μάλλον έχει μπει λίγο νωρίτερα, εκτός αν εγώ κρυώνω αρκετά. Για να πω την αλήθεια, χτες ένιωθα πως είχε ζέστη και ότι το μπουφάν που φορούσα μου ήταν περιττό. Τα τερτίπια του καιρού δεν μπορώ να τα καταλάβω και βέβαια κανείς δεν μπορεί να τα επηρεάσει. Αυτό που μπορώ να καταλάβω όμως είναι τι μπύρα να πιώ και ποιες να σας προτείνω.

Θα αρχίσω με μια κλασική επιλογή. Μια Pilnser, που θα την πιούμε και θα την ευχαριστηθούμε. Κατεβαίνει πολύ εύκολα, δροσίζει και ξεδιψά. Μην κοιτάτε ότι έχει κρύο τις νύχτες (λέμε τώρα), το μεσημέρι μια χαρά είναι, για μια Veltins Pils. Η γερμανική μπύρα έχει ελαφριά πικράδα και αφήνει μια αχάριστοί αίσθηση λυκίσκου.

Για ένα μεσημεριανό με μοσχαράκι φούρνου, το οποίο έχει καραμελώσει και συνοδεύεται από κρεμμύδια επίσης καραμελωμένα, θα πρότεινα μια Dark Lager. Στο μυαλό αμέσως έρχεται μια ελληνική πρόταση, την οποία, θεωρώ μια πολύ καλή επιλογή και για να την πιω δίχως να έχω φαγητό στο τραπέζι. Η Volkan Black είναι η μπύρα που ταιριάζει με όλες τις εποχές στην Ελλάδα. Ελαφριά, στο 5% είναι ιδανική για το πιάτο που ανέφερα.

Επειδή είναι η εποχή για πιο δυνατές μπύρες, ας πάμε λίγο σε κάτι που να ξεπερνά το 5%. Με 7,7% και πατρίδα την Γερμανία, μια Weiss, αρκετά δυνατή, εκρηκτική και ανεπανάληπτη. Πιπέρια, μπαχαρικά και φρούτα βρίσκονται στην φιάλη της Weihenstephan Vitus. Μακάρι να χαμε και λίγα χιόνια να μας θύμιζε ορεινή Βαυαρία, δίπλα σε ένα τζάκι, παρέα με μια σούπα από χορτα και λαχανικά, την οποία έχω πασπαλίσει με πιπεράκια.

Άλλη μια γερμανική bock είναι η γνωστή Paulaner Salvator. Τι να πει κανείς γι αυτή την μπύρα! Είναι μια απόλαυση. Πρόκειται για την αντιπροσωπευτικότερη της κατηγορίας στην χώρα μας. Σκούρα καφέ μπύρα, με 7,9% αλκοόλ, θα την ταίριαζα και με το μοσχαράκι που ανέφερα παραπάνω, θα της έδινα όμως την ευκαιρία να κάνει παρέα σε ένα κότσι, που θα έχει ψηθεί αρκετές ώρες στον φούρνο μου την Κυριακή.

Να θυμίσω όμως εδώ τι σημαίνει bock. Είναι γερμανικός όρος, που σημαίνει δυνατή μπύρα. Η αρχική χρήση του όρου έγινε για τις δυνατές Lager. Όπως είδαμε όμως πιο πάνω, σήμερα ο όρος αυτός χρησιμοποιείται και για Weiss. Υπάρχουν υποκατηγορίες όπως οι Maibock, Doppel Bock, Eisbock. Οι Γερμανοί παρήγαγαν μπύρες τύπου bock κυρίως σε εορταστικές εποχές, όπως Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ. Συνήθως οι μπύρες που έχουν αυτό τον όρο, δίπλα τους έχουν και ένα κριάρι.

Η επόμενη μπύρα, θέλει φαγητό, γιατί είναι αρκετά δυνατή. Όχι πως δεν θα την δοκιμάσω σε ένα πολύ ωραίο ποτήρι κόκκινου κρασιού αν δεν έχω το δικό της. Θυμίζει Χριστούγεννα (άλλωστε τα καταστήματα έχουν ήδη στολίσει, γιατί να μην μιλήσω και γω γι αυτά), μιας που κόκκινα φρούτα, καστανή ζάχαρη, γεύσεις και αρώματα καφέ, σοκολάτας και βέβαια ενδιαφέροντών μπαχαρικών, πλημυρίζουν τις αισθήσεις μας. Ποιοτική μπύρα. Εξαιρετική στην κατηγορία της, η Rochefort 10 είναι μια αυθεντική μπύρα Trappist. Κάντε την διαφορά. Μην την ταιριάξετε απλά με ένα κρέας φούρνου ή σχάρας. Δοκιμάστε την με ένα γλυκό


Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης